Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

4 voordelen van loopbaanbegeleiding in tijden van crisis

Voordelen van loopbaanbegeleiding tijdens crisis

 

Het zijn onzekere tijden. De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet en helaas zijn we er voorlopig nog niet vanaf. Misschien voel je je angstig of onzeker en blijf je je vasthouden aan een baan die je eigenlijk niet bevalt, omdat de job je financiële zekerheid en stabiliteit geeft.

Of je wordt moe van het vele videobellen en de nieuwe manier van werken op afstand, waardoor je het liefst op zoek wilt naar een andere job, maar je weet niet zo goed of je daar de benodigde vaardigheden voor in huis hebt. Of je merkt door het vele thuiswerken dat enkel je collega's je nog aan je job en bedrijf binden. Of je wilt je huidige situatie draagbaarder maken. 

Een crisis als deze biedt jou de uitgelezen mogelijkheid om je te bezinnen over je loopbaan. Wat zou je willen doen als je door corona je job kwijt raakt? Is de plek waar je nu zit nog wel de juiste voor jou? Wat vind je nu echt belangrijk in het leven? En hoe kun je je talenten nu nog meer ontplooien? Juist nu alles onzeker is kan het slim zijn om je huidige job te herontdekken met behulp van een loopbaanadviseur. Eén van de belangrijke voordelen die loopbaanbegeleiding jou biedt in tijden van crisis. In deze blog noem ik er nog een paar.

Je hebt meer tijd om jezelf beter te leren kennen en je talenten te ontdekken

Tijdens een loopbaantraject leer je hoe je jezelf nog beter kunt ontwikkelen in je huidige job en wat je talenten zijn. In tijden van crisis kan het soms lastig zijn om die talenten bij jezelf te blijven zien. Door het gesprek aan te gaan met een ervaren loopbaanbegeleider krijg je inzicht in je competenties, talenten, waarden en persoonlijkheidskenmerken en krijg je tips aangereikt hoe je hier het best mee om kunt gaan op de werkvloer. Zeker wanneer je weer meer voldoening, plezier en uitdaging in je werk wilt ervaren, is het handig om te weten welke strategische keuzes je dient te maken om dit ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Je hebt nu meer dan ooit de tijd om na te gaan wat er voor jou echt belangrijk is op professioneel vlak.

Wanneer je weet wat jij echt belangrijk vindt binnen jouw job omgeving en hier de tijd voor neemt, kun je

  • groeien als persoon en beter worden in het werk dat je al uitvoert. Of
  • je krijgt juist bevestigd dat je niet op je plek zit in je huidige functie en dat je ergens anders misschien beter past.

Digitalisering ontwikkelt zich in een stroomversnelling

Het werkende landschap verandert door corona razendsnel. Steeds vaker mag je thuiswerken en vinden er vergaderingen, coachings en ontwikkelingen online plaats. Dit geeft jou de mogelijkheid om je dag zelf flexibeler in te delen en je job meer in te vullen zoals jij dat wilt. Wanneer je de vrijheid hebt om je job gedurende de dag in te vullen op zo’n manier dat het beter aansluit op jouw persoonlijke behoeftes en sterke kanten (ook wel jobcrafting genoemd), zorgt dat ervoor dat jij beter functioneert en met meer plezier je werk doet. Jouw toegevoegde waarde wordt gezien, waardoor ook de samenwerking online met collega’s een stuk soepeler zal verlopen.

Maar wat geef je nu prioriteit en wat niet en hoe vind je de balans tussen privé en werk als je altijd thuis achter de computer zit en een stel kinderen rond hebt lopen? Hoe kom je erachter wat jouw toegevoegde waarde is voor een bedrijf en welke taken je juist beter kunt afstoten? Een loopbaanbegeleider kan jou helpen om hierachter te komen. Die laat jou ontdekken welke taken jou inspireren, motiveren en energie geven. Zodat je sturing kunt geven aan je loopbaan in een richting die het beste bij jou past. Ook in tijden van crisis. Ook dan kan je je droombaan vinden. Crisis laat jou zien hoe je de mogelijkheden die je nu hebt, nog beter kunt benutten. Zodat jij uiteindelijk helemaal tevreden bent over het werk dat je doet en je je tijd zo in hebt gedeeld dat zowel de kinderen als je job je volledige aandacht krijgen op de tijden dat het jou goed past.

Loopbaanbegeleiding - Je hebt nu de mogelijkheid om een carrièreswitch te maken

Als je op dit moment niet zeker weet of je je baan zult behouden, is het fijn als je weet welke stappen je kunt zetten om toch snel een nieuwe job te vinden. Een loopbaanadviseur kan jou hier goed bij helpen. We kunnen altijd samen kijken of het mogelijk is voor jou om eventueel toch een andere functie uit te voeren bij het bedrijf waar je nu werkzaam bent of dat het slimmer is om het roer helemaal om te gooien. Probeer tijdens een moment van rust bij jezelf eens na te gaan: ‘Wat wil ik nu echt? En is dat iets wat ook in mijn huidige job wordt aangeboden of is het verstandig om eens wat meer om me heen te kijken? Heb ik een keuze of moet ik binnenkort sowieso vertrekken?’ Probeer erop te vertrouwen dat een ontslag niet het allerergste is wat je kan overkomen. Het opent vele nieuwe mogelijkheden. Achteraf kijk je er vaak heel anders op terug en bood het je de mogelijkheid om iets te gaan doen waar je veel gelukkiger van werd. Er komen altijd nieuwe kansen en mogelijkheden op je pad waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Een loopbaanbegeleider geeft je dat extra duwtje in de rug om toch die eerste stap in de goede richting te zetten en denkt met je mee over het onderscheidend maken van je CV en motivatiebrief via personal branding. Ook word je goed geholpen met het voorbereiden van je sollicitatiegesprekken. Aan de hand van jouw behoeftes, kansen en mogelijkheden helpt een loopbaanbegeleider jou om een nieuwe baan te vinden die echt bij jou past.

Loopbaanbegeleiding is meer dan ‘van werk veranderen’

‘Loopbaanbegeleiding, daar heb ik geen nood aan want ik wil niet van job veranderen’ horen we wel eens, en dat is zo fout! Loopbaanbegeleiding is zoveel meer dan van werk veranderen!

Zoals je in deze blog al las: Het is evengoed je huidige job beter maken! Of jezelf in je huidige job heruitvinden! Dit zijn een aantal thema’s die heel regelmatig aan bod komen:

Loopbaanbegeleiding is meer dan ‘van werk veranderen’

Je loopbaan in onzekere tijden

Call to action

Hoe zit jij vandaag in je loopbaan? Wat loopt goed? Wat loopt minder goed?

Wat zou je liever doen dan de huidige job? Of wat zou je anders doen in je huidige job?

Stel dat je ontslagen wordt? Welke opties heb je dan? (en je mag heel breed denken!)

Welke topics of thema’s zou jij graag aanpakken om professioneel gelukkiger te zijn?

Waar zou je bij loopbaanbegeleiding graag willen bij stilstaan om dat en grote sprong vooruit te maken?

Hoe kan loopbaanbegeleiding je ondersteunen tijdens crisis?

De lijst van mogelijke topics of thema's is eindeloos...

Je kan professionele A-Lissome coaches vinden op +50 locaties in Vlaanderen. We werken met de VDAB loopbaancheques en hebben ook een aanbod zonder loopbaancheques. Neem gerust contact op!

Hoe kan loopbaanbegeleiding je ondersteunen tijdens crisis?

Proost, op werkplezier in onzekere tijden,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaanadviestijdenscrisis #loopbaanbegeleidingencorona #loopbaanbegeleiding #loopbaancoaching #crisis #onzekeretijden #loopbaanbegeleidingincrisistijd #nieuweloopbaannadecrisis #voordelenloopbaanbegeleiding #geefvleugelaanjeloopbaan

Voordelen van loopbaanbegeleiding in tijden van crisis

Tijd om jezelf beter te leren kennen en je talenten te ontdekken

Mee evolueren met de digitale wereld

Tijd om een carrièreswitch te overwegen of maken

Loopbaanbegeleiding is meer dan van werk veranderen