Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 eenvoudige tips voor minder stress op je werk

Hoe minder stress op je werk ervaren?

 

In de huidige maatschappij wordt er van iedereen verwacht alles sneller, beter, ... te doen in minder tijd, en dat zorgt voor een toename van stress op het werk. Andere bronnen van stress op het werk zijn onder andere de zorgen die medewerkers zich maken ‘of ze wel goed presteren’en dat terwijl de eisen en tijdsdruk blijven toenemen, de druk ook om continu geconnecteerd en bereikbaar te zijn, ruzies met collega's, onenigheid met de baas,...

Sommige jobs kunnen dus een zodanige invloed hebben op je geestelijke gezondheid dat het lijkt alsof werklozen beter af zijn. Uit onderzoek blijkt immers dat mensen in een slechte job (gedefinieerd als werkonzekerheid, torenhoge eisen of hoge werkdruk, weinig controle over werkdruk en oneerlijke verloning) dezelfde of een slechtere mentale gezondheid hadden dan werklozen.

Hoe lang gaan we dat nog volhouden?

 

Sinds 1 september 2014 moeten bedrijven helpen voorkomen dat hun medewerkers een burn-out krijgen. Hoe help je echter een management dat dikwijls 50+ is en altijd een seventigurenwerkweek gedraaid heeft om om te gaan met een jongere generatie die de work-life balans hoog in het vaandel draagt?

Terwijl je je hulpeloos en gestresseerd zou kunnen voelen, zijn er manieren om jezelf te versterken en je werksituatie ten goede te veranderen. Hier alvast 5 eenvoudige tips die je als werkgever kan delen met je medewerkers, of die je als medewerker ter harte kan nemen.

 

Zorg goed voor jezelf

Het probleem met stress op het werk is dat het mensen ook letterlijk ziek kan maken, zowel psychisch als fysiek. Dus een effectieve manier om minder druk te ervaren is door het verminderen van de spanning.

Het taboe rond vermoeidheid en burn-out wordt gelukkig minder en minder waardoor professionele hulp zoeken bij een arts, psycholoog of coach makkelijker wordt. Je kan ook deelnemen aan activiteiten die je ontspannen (vb yoga, meditatie, ...) of terug meer zaken gaan doen waar je écht van geniet: een etentje met vrienden, lezen , TV kijken, tuinieren, .... Daarnaast zijn ook fysieke activiteiten een zegen voor je gezondheid - en kan tevens vermoeidheid vookomen. Een goede fysische gezondheid maakt je als het ware ook meer immuun voor de gevolgen van stress. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat je nog eens een wandeling gemaakt hebt? Of bent gaan sporten?

 

Los je problemen en bezordheden op

Welke zijn jouw bronnen van stress? Hoe zou je je bezorgheden hierrrond kunt oplossen?

Als je bijvoorbeeld gestresseerd bent over een project, denk eens na wie je kan helpen om de vereiste taken te verduidelijken.

Heb je een conflict met een collega, wat kan je dan eventueel zelf doen om het op te lossen?

Kortom, de sleutel voor het doorbreken van je bezordheid is een probleemoplossende houding aan te nemen en proberen datgene wat binnen je eigen controle ligt aan te pakken.

 

Beoefen dankbaarheid

Hoeveel zijn we niet bezig met alles wat niet goed gaat en vergeten we daarbij te kijken naar alles wat wel goed gaat? Denk elke dag eens na over minstens 1 ding dat wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent – al is het maar dat een collega een tas koffie voor je meegebracht heeft van de machine.

Wil je je dankbaarheid nog meer benadrukken? Dan kan je elke keer als er iets goeds gebeurt op het werk dat ook kort opschrijven (met een kernwoord bijvoorbeeld). Aan het eind van de dag zal je verbaasd zijn hoe vaak leuke dingen toch werkelijk gebeurd zijn. We hebben immers van nature de neiging om al die minder goede dingen te onthouden terwijl er ondertussen eigenlijk veel meer ‘wows’ gebeurd zijn. Je kan ook met je collega's delen waar je dankbaar voor bent.

 

Spendeer je tijd met fijne mensen

Je collega’s kunnen een groot impact hebben op je niveau van tevredenheid. Veel werkplekken hebben last van medewerkers die voortdurend gestresseerd zijn en veel klagen. Kies in plaats daarvan zoveel mogelijk om samen te werken met mensen die ondersteunend en ontspannen zijn en gewoon leuk om rond jou te hebben.

Een grote groep van collega's kan ook helpen met een zware werklast of gewoon zorgen voor morele steun. Langs de andere kant is een soort van sociale steun is niet altijd even nuttig, want soms helpen mensen ons met zaken waar we geen hulp nodig hebben of geeft hun hulp ons een inferieur gevoel. Zorg dat jij in in controle blijft. Jij bepaalt welke hulp je van wie inroept en wanneer.

 

Reconnecteer met datgene wat je graag doet in je job, gebruik je talenten

Stel jezelf eens de volgende vragen

  • Wat is leuk in mijn job?

  • Van welke taken en verantwoordelijkheden krijg ik energie?

  • Hoe help ik mijn collega’s?

Probeer dan een link te zoeken tussen jouw talenten en de manier waarop je hiermee écht een verschil kan maken. De meesten mensen halen immers meer voldoening uit hun werk als ze iets betekenisvol doen en de talenten kunnen gebruiken waar ze zelf waarde aan hechten.

Merk je dat wat je wil (ver) afstaat tov de dagelijkse realiteit? Vraag dan eens een gesprek aan met je manager of HR om na te gaan hoe je nog beter ingezet kan worden en met meer energie kan werken.

 

Call to action

Hoe kunnen de 5 bovenstaande coaching tips je stress niveau doen dalen?

Als je 1 topic ervan volgende week on top of mind houdt om ermee bezig te zijn, welke is dat dan?

Herken jij stress signalen bij jezelf en wil je ermee aan de slag? Aarzel niet om contact met me op te nemen.

 

Proost op een stressvrije dag!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#talent #dankbaarheid #energie #burnout #worklifebalans