Coaching praktisch

Wat is coaching?

In de literatuur vind je legio definities van coaching... en toch, wat is het voor A-Lissome?

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat erop gericht is je levenskwaliteit te verbeteren. Hierbij word jij als individu ondersteund en begeleid terwijl je bepaalde persoonlijke, professionele of organisatorische resultaten of doelen bereikt. 

Wij, als coach, zullen (kritische) vragen stellen, luisteren, spiegelen, confronteren, peilen naar je motivatie, je uitdagen, ... en dit om antwoorden vanuit jezelf te vinden en nieuwe manieren van 'zijn' te ontdekken, gebaseerd op je waarden, voorkeuren en unieke perspectieven. Er wordt dus gewerkt met je reeds aanwezige potentieel (dat mogelijks slapend is). In essentie gaat coaching over perceptieverruiming, bewustzijnsverhoging, duurzaam leren dat jou uiteindelijk in staat stelt om actie te ondernemen richting het doel dat jij wil bereiken. Coaching is dus oplossings- en actiegericht vanuit jouw uitdaging of specifieke vraag. Hierbij wordt vertrokken van wat er is vandaag en wordt gewerkt naar de toekomst toe.

Een verandering aanbrengen in je leven, uit je comfortzone treden is niet altijd even makkelijk. Het kan confronterend zijn voor jou, én je omgeving. Dat extra duwtje in je rug helpt je dan om de stap toch te zetten.

 

A good coach will make his players see what they can be, rather than what they are. (Ara Parseghian)

Metafoor

 

Om het met een metafoor uit te drukken...

We gaan samen, in co-creatie, op reis, een treinreis zeg maar. Jij bepaalt waarheen en wij, als coach, zullen je reisleider zijn. In plaats van de bekende sneltrein zullen we je vragen om plaats te nemen in een boemeltreintje en zaken op een andere manier te bekijken/ beleven. Hier en daar zullen we je ook uitnodigen om eens uit dat boemeltreintje te stappen en de wijde wereld in te trekken of zaken van iets dichterbij te gaan bekijken...

Aanpak

De aanpak van een coachingstraject worden besproken in een gratis telefonisch kennismakingsgesprek van maximim 0.5u. De ene persoon kiest ervoor om een grote doelstelling op te splitsen in verschillende thema's en die te prioritiseren en in afzonderlijke sessies te bespreken. De andere persoon heeft de voorkeur om op een ad hoc basis langs te komen met specifieke topics. Beiden zijn ok. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Met andere woorden, jij bepaalt mee de aanpak, het aantal sessies, ... jij zit immers aan het stuur van jouw leven, loopbaan, relaties, energiebalans... 

Een sessie duurt 1 à 2 uur. Afhankelijk van het soort coaching zitten er gemiddeld 3 à 4 weken tussen 2 opeenvolgende sessies. Soms is dat meer, soms is dat maar een week zoals bij stress- en burn-out coaching of loopbaanbegeleiding.

Om duurzame verandering te creëren wordt toch aangeraden om te starten met een minimum van 4 sessies. Bij stress- en burn-out coaching merken we dat meer sessies nodig zijn. En toch, ook hier bepaal jij wat het beste aansluit bij wat jij wil.

ICF certificatie

Er wordt gecoached volgens de regels van het ICF - International Coach Federation - waarbij confidentialiteit (van de inhoud) van het gesprek een voorwaarde is om een open, vertrouwelijk en veilig klimaat te scheppen voor jou als klant, zodat je in alle vrijheid kan vertellen wat je wil.

Online coaching ! Online loopbaanbegeleiding !

In deze tijden, waar grenzen geen grenzen meer zijn, waar afstand relatief is en werk-privé balans belangrijk bieden wij onze coaching ook online aan, voor wie wilt. Belangrijk hierbij is dat beide camera's aan staan. Zowel van de coach als van de coachee.

Hier bestaan een heel aantal gratis en gemakkelijke tools voor! Bespreek het met je coach, hij/zij informeert je met veel plezier over de mogelijkheden!