Perfectionisme

Wat is perfectionisme?

Herinner je je nog de tijd dat je vrij, spontaan en zorgeloos door het leven ging. Je had zelfvertrouwen, innerlijke rust en was helemaal ok met wie je was... Ja, toen je nog een kind was, een kind dat vrij geboren werd.

Op een bepaald moment in je leven kwam er een rationeel element - met de beste bedoelingen - om de vrije spontane en liefdevolle kern – het vrije kind dat je was - te beschermen tegen de buitenwereld en tegen de blik en de kritiek van anderen; toen dat element in je leven kwam ben jij je beginnen aanpassen en ben je jezelf een beetje verloren.

Dat element is jouw perfectionismepatroon. Een patroon in jou dat handelt vanuit de angst om niet goed bevonden te worden, om er niet bij te horen, om uitgesloten te worden. Als kind al streefde je naar perfectie, zodat je zou bevestigd worden en erkend. En daar werd je als kind ook nog eens om geprezen.

Jouw perfectionismepatroon is beginnen functioneren als een overlevingsmechanisme, is meer en meer plaats beginnen innemen zodat dat jij door anderen werd (wordt) aanvaardt.

Op zich wel fijn, maar wat is de kostprijs hiervan?

Is perfectionisme persé slecht?

Neen uiteraard niet ... Er is niets mis mee met het beste uit jezelf te willen halen, om de dingen heel goed te willen doen, met aandacht te hebben voor anderen, met grondig na te denken voor je iets beslist. Perfectionisme is trouwens een talent! Maar soms slaat dat patroon door, je gaat overdrijven in het perfectionisme. En dan begin je de nadelige gevolgen te voelen en begin je eronder te lijden. Je leeft dan met het gevoel en de overtuiging dat wat je doet niet goed genoeg is, dat jij niet goed genoeg BENT, dat je alles alleen moet doen, dat je altijd maar anderen moet pleasen, dat fouten maken en falen geen optie meer voor je zijn en het kan je zelfs tot panische angst brengen. Dan werkt perfectionisme verlammend, belemmert het je dagelijks functioneren, durf jij je grenzen niet meer aangeven en belandt je eventueel in een burn-out.

Herken je de symptomen?

Perfectionisme bevat veel meer dan je oorspronkelijk zou denken. Hieronder lijsten we slechts een aantal van de symtomen op.

Ben je iemand die

 • de lat heel hoog legt voor zichzelf en voor anderen?
 • zelden tevreden is?
 • die heel begaan is met het bewaren van harmonie in relaties?
 • daarom ook moeilijk feedback durft te geven
 • misschien moeite heeft om te delegeren (want wat je zelf doet is altijd beter)?
 • last heeft van uitstelgedrag?
 • veel piekert?
 • moeilijk knopen kan doorhakken en beslissingen nemen?
 • een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft?
 • nooit opgeeft, tot je er als het ware bij neervalt?
 • heb jij moeite met jezelf graag zien
 • ...

Dan zou het kunnen dat jij last hebt van perfectionisme.

Wil je weten in welke mate deze symptomen je leven bepalen? Doe dan snel onze perfectionismetest. Hierin wordt rekening gehouden met veel meer factoren en geeft je een duidelijke blik of perfectionisme je eerder helpt of remt...

Leven met gezond perfectionisme, is dat mogelijk?

Ja natuurlijk! Heel wat van onze klanten kunnen dit beamen.

Het is behoorlijk moeilijk om in je eentje gezond perfectionisme aan te leren. En dan komt coaching echt van pas. Want dankzij perfectionisme coaching kan jij je perfectionisme op een bepaalde manier leren reguleren, doseren en in balans brengen met jouw andere kwaliteiten. Zodat jouw perfectionisme een talent blijft, zonder dat je er hoeft onder te lijden.

Het voordeel van perfectionisme coaching is dat jij er bovendien in zult slagen om van jezelf te houden met (al) je “imperfectheden”en jezelf helemaal OK te vinden.

We schreven reeds een aantal blogs rond perfectionisme

Loopbaanbegeleiding en coaching voor perfectionisten

Bij A-Lissome kan je terecht voor coaching over perfectionisme. Onze coaches werken met  verschillende coachingtechnieken zodat jij op een evenwichtige manier om kan gaan met jouw perfectionismepatroon. Iedereen heeft immers ook een ander patroon en de ene heeft er meer last van dan de andere.

Het is absoluut niet de bedoeling om jouw perfectionisme weg te gooien, wel om te leren er anders en meer effectief mee om te gaan zodat je perfectionisme een echte kracht wordt. Gebalanceerd...

Deze perfectionisme coaching kan al dan niet met de loopbaancheques van de VDAB, afhankeliljk van de gebruikte techniek.

Onze perfectionismecoaches

Limburg

Anouk Steyaert
Hollandseveldlaan 43
3500 Hasselt
Marie Louise Stevens
Rozenlaan 62
3580 Beringen

Vlaams-Brabant

Annelies Quaegebeur
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel
Karen Ramaekers
Overstraat 2
3290 Diest
Nieuwstraat 28
3360 Bierbeek
Saar Desteghe
Stijn Streuvelslaan 63
3010 Kessel-Lo
Stéphanie Vincke
Sint Niklaasstraat 32
1540 Herne

West-Vlaanderen

Brigitte Ballings
Parklaan 15/ 302
8450 Bredene
Ingeborg De Leenheer
Ossenweg 19
8460 Oudenburg

*Puur Online*

Trajecten met deze coaches zijn puur online/digitaal, met video.

Brigitte Ballings
Parklaan 15/ 302
8450 Bredene