Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

3 tips voor een gezond perfectionisme

Tips voor gezond perfectionisme

 

Weg van de 'alles moet perfect' valkuil.

Heb jij dat soms ook? Die slides die tip top in orde moeten zijn, die presentatie die perfect gegeven moet zijn, dat document dat fan-tas-tisch bevonden moet worden, je jurk of hemd dat onberispelijk gestreken moet zijn... ongezond perfectionisme heet dat.

Hoewel ik geloof dat de intentie van een perfectionistisch iemand is om dingen heel erg goed te doen en erin uit te blinken is de vraag dus niet alleen: ‘Wat levert perfectionisme je op?’, maar evenzeer ‘Hoe realistisch is het om ‘alles’ perfect te willen?’ en vooral ‘Wat kost perfectionisme je?’

Wat zou perfectionisme je kunnen kosten?

Er zijn heel wat items die niet zo goed lopen als je last hebt van een perfectionisme patroon. 

  • Efficiëntie

  • Gevoelens van schaamte, schuld en gêne als ‘iets niet perfect’ is

  • Stress

  • Productiviteit

  • Creativiteit

  • Alles zelf willen doen (want niemand kan het zo perfect als jij!)

  • Time management, alles duurt immers langer voor het ‘af’ is

  • ‘Analysis paralysis’ (analyse verlamming)

  • ...

Als je ziet wat het allemaal kan kosten is de vraag natuurlijik, "hoe kunnen we dan wegblijven van dit ongezonde perfectionisme"? Je leest hieronder meer maar natuurlijk is er ook perfectionisme coaching.

3 Tips voor een gezond perfectionisme

 

De 80/20 regel: goed is goed genoeg

Hoe je het ook draait of keert, als je perfectionistisch aangelegd bent steek je 20% van je tijd in 80% van je werk en dan nog eens 80% van je tijd in die 20 laatste procenten tot je werk echt helemaal perfect is... Je perfectionisme kost je gigantisch veel tijd. Het is dus kwestie van 80% van je werk te doen, en dat goed te doen, waardoor er ook nog tijd over is voor andere zaken!

Don’t wait for everything to be perfect before taking the next step… good is good enough! (Alies Quaegebeur)

Laat jezelf toe om fouten te maken

De grootste gruwel voor perfectionisten is fouten maken, kritiek krijgen, ... Maak het OK voor jezelf om niet alles perfect te moeten hebben en dus ook fouten te (mogen) maken. Beter nog, accepteer gewoon dat fouten maken een deel van het leven is, het is een menselijk gegeven. Iedereen maakt immers fouten! Fouten maken en deze bijwerken of corrigeren is daarenboven een essentieel onderdeel van een leerproces. Of kon jij onmiddellijk fietsen alsof je dat al jaren deed toen je voor een eerste keer zonder steunwieltjes reed? Toen was een fout maken een kans om te leren en groeien, toch?

Als je daarnaast ook wat objectiever naar kritiek en naar jezelf kan kijken zal er van het woord ‘fouten’ al een zware lading afgehaald worden.

Besteed minder energie aan ‘aardig gevonden worden’

In een review van de Harvard Business school kan je lezen dat mensen niet zo geïnteresseerd zijn in het feit of je super-super-goed bent in je werk. Wat wel belangrijk is, is of ze je mogen, of ze je aardig vinden. Als iemand je niet leuk vindt zal hij of zij er immers toch van uit gaan dat je incompetent bent (of dat nu de waarheid is of niet). Heel erg spijtig ja, en ook het omgekeerde geldt! Je kan je werk wat minder doen en als ze je aardig vinden zullen ze je dat wel vergeven (als je geen gigantische flaters hebt begaan). Wat ook speelt is dat in de meeste gevallen teams veel beter werken als de teamleden elkaar leuk vinden. Maak je dus geen zorgen om alles perfect te willen doen. Iets goed doen levert je dus ook nog tijd om te netwerken en ‘relaties’ op te bouwen op het werk. Ga eens samen lunchen, neem deel aan ‘kantoorpolitiek’ want dit gaat ook over leuk bevonden worden. En eerlijk gezegd, ‘kantoorpolitiek’ is veel gezonder, en meer haalbaar dan alles perfect te willen doen...

Moet je perfectionisme helemaal laten varen? Neen natuurlijk niet. Als je een parallel trekt met alcoholgebruik, kan je zonder probleem de slogan aanpassen van ‘drinken doe je met mate’ naar ‘perfectie met mate’ waardoor je de dag erna zeker al niet met een kater zal achterblijven.

Hoe zit het met jou en perfectionisme?

Je hebt nu deze blog gelezen... wat haal je er voor jezelf uit?

Wat is je mindset wat betreft perfectionisme?

Wat zijn bij jou de kosten van perfectionisme?

Hoe kan je met bovenstaande tips aan de slag? Wat is de eerste stap die je zet? Hier een link naar onze coaches.

Proost, op gezond perfectionisme

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#perfectionisme #calltoaction #goodisgoodenough #mindset #foutenmaken #energie