Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 manieren waarop perfectionisten hun loopbaan kelderen

Hoe laten perfectionisten hun loopbaan kelderen?

 

Perfectionisme bestaat in alle maten, geuren en kleuren. Altijd en overal perfectie nastreven zorgt er echter voor dat je meer stress hebt, én ook minder productief bent. Terwijl jij bezig bent de ‘echt allerlaatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten is je collega immers al lang bezig met een nieuwe taak… je collega krijgt dus meer gedaan dan jij en wordt daarvoor ook geapprecieerd.

Voor de meeste professionals is een bepaald niveau van perfectionisme nodig om hun werk goed te doen. De vraag is echter, hoeveel perfectionisme is dan nodig en wanneer is ‘goed goed genoeg’?

Hoewel het écht wel belangrijk is om je te concentreren om kwaliteitsvol werk af te leveren kan de focus op te veel perfectie je meer schade brengen dan dat het je goed doet.

 

            Imperfections are not inadequacies; they are reminders that we're all in this together. (Brené Brown)

 

In een artikel op LinkedIn vertelt de auteur (voormalig FBI agent) dat een constante nood aan perfectie je perceptie van wat succes is grondig kan vergiftigen. Het kan uiteindelijk zelfs je loopbaan ruïneren.

Hier zijn 5 redenen waarom perfectionisme je meer kwaad doet, dan goed:

Je denkt dat je alles weet

Laat je drive naar het kennen van alle antwoorden je niet in de weg staan voor het zoeken naar creatieve oplossingen en nieuwe dingen leren (ook van anderen). Weersta aan de drang om de perfecte allesweter te zijn en neem af en toe eens een stap terug. Goede leiders aarzelen niet om een vraag te stellen als ze iets niet weten. Trainers aarzelen ook niet om te zeggen dat ze iets niet weten maar het zullen opzoeken en erop terug zullen komen. Toegeven wanneer je hulp nodig hebt en/of je iets niet weet zal je uiteindelijk verder brengen dan doen alsof je alles weet.

Je bent inefficiënt

Hoewel het wel goed is om tijd te nemen om iets echt goed te doen is dit een valkuil naar snelheid toe. Als je iets helemaal goed wil doen dan kost je dat aan tijd en dus aan efficiëntie en productiviteit.

Volgens de auteur van het artikel nemen succesvolle mensen beslissingen over hoe ze het meest efficiënt met hun tijd kunnen omgaan. Ze focussen niet op perfectie of op de allerbeste zijn. Ze gaan voor datgene dat ervoor zorgt dat het werk gedaan geraakt. Streven naar excellentie is ok maar verdoe geen waardevolle tijd om iets helemaal tot in de puntjes af te werken want dikwijls doen de perfecte details er op het einde eigenlijk niet toe.

Je bent niet flexibel

In veel situaties moeten business leiders snel een beslissing kunnen nemen om te reageren op problemen die zich plots voordoen. Doen ze dit niet kunnen ettelijke euro’s verloren gaan, staan mogelijks mensenlevens op het spel, … Voor perfectionisten kan het moeilijk zijn om snel op een situatie te reageren, ze willen immers de ‘perfecte’ oplossing. Door alle voor- en nadelen te willen verzamelen om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen kan er niet snel ingespeeld worden op kritische situaties. Het verlangen naar perfectie zal dan ook de nood aan aanpassingsvermogen bij snel veranderende situaties verlammen terwijl het reactievermogen wendbaar en flexibel zou moeten blijven.

De meest succesvolle leiders maken zich geen zorgen over de perfecte oplossing voor een probleem – ze lossen het probleem op met de oplossing waar ze op dat moment aan denken en blijven nieuwe dingen proberen tot ze elke keer en betere oplossing voor het probleem hebben.

Je bent niet authentiek

Niemand is perfect. We zijn allemaal perfect imperfect. Proberen om jezelf een onmogelijke rol aan te meten vermindert alleen maar je authenticiteit. Maak je geen zorgen over hoe anderen je zien of willen. Laat je niet doen door het oordeel van anderen.

Gebruik je tijd om je werk goed genoeg te doen in plaats van een façade van perfectie te bouwen. In je hart weet je wie je bent, waar je zingeving uit haalt en wat waarde heeft voor jou, evenals waar je reis je, stap voor stap, naartoe brengt. Je hoeft echt niet perfectionistisch te zijn om een goede indruk te kunnen maken. In plaats daarvan kan je anderen beter inspireren door de manier waarop je zelf hebt leren omgaan met je eigen imperfecties.

Je bent incompetent

Leiders schaden hun loopbaan als ze perfectie verwarren met competentie. Niemand verwacht dat je perfect bent, alles perfect doet. Ze verwachten dat je competent bent! Wanneer je leiding geeft vanuit competentie, dan geef je leiding vanuit je kracht.

Hoewel competentie alleen je geen leider maakt zorgt incompetentie ervoor dat je eindeloze mogelijkheden hebt om ineffectief te zijn. Weten wat je doet (en waarom) staat voor professionele competentie, en dat is essentieel. Competent zijn wil ook niet zeggen dat je alles moet kunnen en kennen, het gaat erom dat je ermee kan omgaan en weet hoe je oplossingen kan zoeken of wie je daarvoor kan aanspreken.

Jouw competentie zal er niet alleen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen stijgt. Het zal er eveneens voor zorgen dat mensen rondom jou je meer vertrouwen.

            Healthy striving is self-focused: "How can I improve?" Perfectionism is other-focused: "What will they think?" (Brené Brown)

Kelder jij je loopbaan met perfectionisme?

Op een schaal van 0 tot 10/10, hoe perfectionistisch denk je dat je bent?

Ook op een schaal van 0 tot 10/10, hoe perfectionistisch denkt je omgeving dat je bent? (vraag het hen maar eens)

Mogelijks geef je jezelf het zelfde cijfers als je omgeving, of helemaal niet…Welke conclusie trek je hieruit?

In welke van de 5 bovenste eigenschappen herken je je het meest?

Aan welke zou je graag iets willen veranderen? Welke acties neem je daartoe? Wie kan je daarbij helpen?

Proost op perfecte imperfectie!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#perfectionisme #goedgenoeg #goodisgoedenough #authenticiteit #efficiëntie #competentie

Neem contact op met een van onze perfectionismecoaches

Limburg

Anouk Steyaert
Hollandseveldlaan 43
3500 Hasselt
Marie Louise Stevens
Rozenlaan 62
3580 Beringen

Vlaams-Brabant

Annelies Quaegebeur
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel
Karen Ramaekers
Overstraat 2
3290 Diest
Nieuwstraat 28
3360 Bierbeek
Saar Desteghe
Stijn Streuvelslaan 63
3010 Kessel-Lo
Stéphanie Vincke
Sint Niklaasstraat 32
1540 Herne

West-Vlaanderen

Brigitte Ballings
Parklaan 15/ 302
8450 Bredene
Ingeborg De Leenheer
Ossenweg 19
8460 Oudenburg

*Puur Online*

Trajecten met deze coaches zijn puur online/digitaal, met video.

Brigitte Ballings
Parklaan 15/ 302
8450 Bredene

Je denkt dat je alles weet/alles moet weten

Je bent inefficiënt

Je bent niet flexibel

Je bent niet authentiek

Je bent incompetent