Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 tips om minder te moeten van jezelf

Minder te moeten van jezelf

 

We zijn iedere dag maar druk, druk, druk met van alles en nog wat. Naarmate we steeds meer opties krijgen, voegen we iedere keer nieuwe taken toe aan ons to-do lijstje. Zo vind je van jezelf dat je iedere dag moet stofzuigen, minstens twee keer per week de kinderen van school af moet halen, moet overwerken wanneer dat aan je gevraagd wordt en dat je in ieder geval een keer per maand iets leuks moet gaan doen met vriendinnen, om ook nog een beetje sociaal te zijn. Je blijft maar doorgaan, zodat je uiteindelijk aan het eind van de week doodmoe in de zetel neerploft en helemaal nergens meer zin in hebt. Maar van wie moet jij dit eigenlijk allemaal? Moet dit echt allemaal nu of zijn het keuzes die jij zelf maakt? Wil je zelf teveel in een te korte tijd realiseren of krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg (bezig) bent wanneer je even een dag rust neemt? Ga dit eens bij jezelf na …

 

Lees de volgende vijf tips om voortaan minder te moeten van jezelf.

 

Verander ‘moeten’ door ‘willen’

Het woord ‘moeten’ heeft een nare bijsmaak. Het voelt dwingend en eisend. Probeer wat meer compassie te hebben met jezelf en vervang het woord ‘moeten’ eens door het woord ‘willen’. Als je dit doet, weet je direct of je echt ergens je energie in wilt steken, of dat het misschien ook wel later gedaan kan worden. Op je werk zul je natuurlijk wel regelmatig bepaalde werkzaamheden ‘moeten’ uitvoeren, of je dat nu wilt of niet. Wat helpt om het werk minder stressvol voor jezelf te maken, is om hier ook het woord ‘moeten’ te vervangen door het woord ‘willen’ en te benoemen wat het je oplevert. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil vandaag mijn targets halen, omdat ik wil dat mijn leidinggevende trots op mij is en ik dan in aanmerking kom voor die promotie.’ Of: ‘Ik wil deze week dat lastige gesprek aangaan met mijn collega, omdat ik wil dat er een fijne sfeer is op het werk.’ Wanneer je er op die manier naar kijkt, wordt het leven een stuk lichter voor jezelf. En voel jezelf vooral niet schuldig wanneer je niet je complete to-do lijst binnen een week hebt afgevinkt of wanneer het gesprek met die collega een week later plaatsvindt. Het zegt niets over jouw kwaliteiten of wie je bent.

 

Stel prioriteiten

Kijk eens goed welke taken jij op dit moment van je to-do lijst kunt schrappen. Geef alle taken die erop staan cijfers op volgorde van wat jij het belangrijkst vindt. Zijn er bijzaken die niet per se nu uitgevoerd hoeven te worden? Haal ze voorlopig van je lijst. Kijk goed naar wat er nu echt belangrijk voor je is. Pik er drie werkzaamheden uit die je op een dag gedaan wilt hebben en laat het daarbij. Zo houd je ook de motivatie om deze drie taken goed uit te voeren en kom je niet zo snel in een burn-out terecht. Kijk ook eens naar wat je zelf graag zou willen doen en naar de zaken waarvan jij het idee hebt dat ze door jou gedaan moeten worden. Niet omdat je daar zin in hebt, maar omdat je bepaalde overtuigingen hebt die je hebt meegekregen van je ouders, van de maatschappij of van vrienden. Zaken waar je weerstand tegen voelt, zoals: ‘Als ik niet iedere week het huis poets, ben ik een sloddervos en is het huis niet toonbaar’ of: ‘Als mijn moeder me belt, moet ik wel iets positiefs kunnen vertellen, anders heb ik gefaald.’ Onderzoek eens welke overtuigingen over ‘van alles moeten’ je onbewust van anderen hebt overgenomen en probeer ze in liefde los te laten. Zodat jij enkel nog de belangrijkste werkzaamheden uitvoert die voor jou prioriteit hebben, omdat je dit zelf wilt en niet omdat iemand anders zegt dat dat moet.

 

Stel jezelf realistische doelen

Stel dus geen onrealistische eisen aan jezelf. Niemand verwacht van jou dat je binnen een week al alles weet van je nieuwe job of dat je je laptop meeneemt op vakantie om daar nog met je werk bezig te zijn. Bovendien kun je ook niet 50 verschillende werkzaamheden in een week proppen, zonder daarna doodmoe te zijn. Kijk welke doelen en taken er voor jou gemakkelijk haalbaar zijn binnen een bepaald tijdsbestek en focus je enkel op die paar doelen. Probeer jezelf niet te pushen, maar werk hier stap voor stap op je eigen tempo naartoe. Formuleer je doelen eventueel aan de hand van de SMART methode, zodat je voor jezelf exact helder hebt welke stap je wanneer kunt zetten om je doel te behalen. Vergeef jezelf ook als je je doel niet hebt gehaald wanneer er iets anders tussenkwam wat op dat moment je volledige aandacht nodig had. Je moet niks, je mag of je wilt.

 

Gun jezelf voldoende ontspanning

Het is helemaal oké om een dag lang alles los te laten wat je nog van jezelf zou moeten doen en te genieten van de rust die dit je brengt. Lees bijvoorbeeld een goed boek, slaap lekker uit, staar uit het raam of ga heerlijk de natuur in. Je zult merken dat je de zaken erna wat beter kunt relativeren en dat je niet meer zo’n druk op jezelf zet over alles wat er nog zou moeten gebeuren. Dit soort momenten zorgen er juist voor dat je oplaadt en dat je jezelf weer met nieuwe energie op je to-do lijst kunt storten. Maar niet te hard, natuurlijk ;)

 

Laat je perfectionisme los

Vaak zijn de mensen die van alles moeten van zichzelf, ook enorm perfectionistisch. Ze willen een fantastische carrière, een fijn gezinsleven, een strak lijf, een goed sociaal leven en alles wat ze doen, moeten ze van zichzelf ook nog eens perfect doen. Bedenk jezelf dat ‘goed genoeg’ vaak ook gewoon prima is. Dan ben je voortaan veel sneller klaar met al je werkzaamheden. Niet alles hoeft perfect te zijn en het is niet erg als je een keer een foutje maakt. Wie heeft er immers gezegd dat jij altijd perfect werk af moet leveren? Of vind je dat zelf? Wanneer je je perfectionisme los kunt laten, zul je je een stuk vrijer voelen en veel minder moeten van jezelf.

 

Call to action

Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?

Hoeveel doe jij dingen omdat het ‘moet’ van een ander?

We hebben je een aantal voorbeelden geven om meer te willen… welke van bovenstaande tips pas jij al toe? Welke hebben nog wat ‘werk’ nodig?

Hoe kan je hier nu al mee aan de slag gaan?

Welke tips kan je zelf nog toevoegen boven bovenstaande ‘minder moeten van jezelf’ tips?

 

Proost, op meer willen en mogen,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#moetenofwillen #mindermoeten #mindermoetenvanjezelf #jezelfverantwoorden #teveelvanjezelfvragen #allesvoeltalsmoeten #minderverplichtingen #prioriteitenstellen #vanmoetennaarwillen #smart #zelfzorg

 

Laat perfectionisme los

Stel realistische doelen

Stel prioriteiten

Vervang moeten door willen

Gun jezelf ontspanning