Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Bore-out : Ik verveel me te pletter op het werk

Bore-out je verveelt je te pletter op het werk

 

Een aantal maanden geleden kwam er een coachee langs en een van de zaken die ze vertelde was dat ze thuis zat, in ziekte, en ze begreep het niet zo goed: ze was uitgeput en toch verveelde ze zich te pletter op het werk.

Voor 15% van de mensen met een ‘kantoorjob’ is verveling op het werk een verschrikking. Ze crashen en krijgen bij de huisarts dikwijls verkeerdelijk de diagnose van ‘burn-out’. In werkelijk hebben ze echter een bore-out.

Het verschil tussen burn-out en bore-out

De symtomen van een burn-out en bore-out komen heel erg overeen:

  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, gespannen spieren, hartkloppingen, ...

  • Psychische klachten: algemene vermoeidheid, prikkelbaarheid, piekeren, lusteloosheid...

  • Gedragsveranderingen: vergeetachtigheid, meer fouten maken, sociale contacten uit de weg gaan, minder en minder zelfvertrouwen,...

De oorzaken zijn echter verschillend. Terwijl het bij een burn-out in wezen gaat over ‘constant’ buiten je comfortzone moeten presteren (en dus constant in stretch verkeren en in de effortzone werken) is het bij een bore-out het omgekeerde: er wordt maar een stukje van je potentieel benut. Zelfs al werk je bij manier van spreken 10 of 12u per dag, er is geen uitdaging meer of niet genoeg challenge. Een andere mogelijkheid is ook dat er niet genoeg werk is waardoor je je dood verveelt.

Het verschil tussen burn-out en bore-out

Bore-out = Onderbelasting

Bij een bore-out ga je ten onder aan verveling. Wat eens een uitdagende job was is dan oersaai geworden, je leert niets meer bij, je raakt gevangen in een routine die geen voldoening meer schenkt.

De werknemer is niet altijd alleen verantwoordelijk voor deze bore-out. Dilwijls ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij ‘de baas’: een baas die niet wil of kan delegeren en dus alles zelf doet zorgt ervoor dat zijn medewerker niets om handen heeft, zich stierlijk begint te vervelen en na een tijd uitgeput naar huis vertrekt. De medewerker krijgt dus geen enkele kans om iets bij te leren terwijl hij/zij juist zin uit zijn/haar werk wil halen, het gevoel wil hebben dat hij/zij nuttig bijdraagt. Een bore-out krijg je dus als je je talenten niet kan of mag gebruiken, noch kan ontwikkelen. Een mogelijke grote valkuil is dat mensen in bore-out hun energie buiten het werk gaan zoeken, als compensatie en daar dan in overdrive gaan waardoor een neerwaardse spiraal niet meer te houden is. Het is de verantwoordelijkheid van ieder van ons, als werknemer, om aan te geven wat ons niet gelukkig maakt. JIJ staat aan het roer van JOUW werk en leven!

Bore-out : Taboe doorprikt

Met alle informatie op het internet, de artikels en persaandacht voor burn-out kan je nog bij je baas aankloppen met de mededeling dat je een burn-out hebt maar met een bore-out ligt dat toch wel heel wat gevoeliger. Moet je dan toegeven dat je in principe al die weken (maanden? jaren?) op kantoor hebt doorgebracht zonder veel te werken? Niet evident... want waarschijnlijk schaam je je daarvoor.

In veel gevallen is het zelfs zo dat je omgeving (zelfs je collega’s) niet doorheeft dat je je dood verveelt. Je hebt immers allerlei mechanismen opgezet om zogenaamd druk bezig te zijn (al ben je ondertussen - in het geniep natuurlijk - heel je verbouwing aan het regelen, de vakantieplanning voor de kinderen aan het maken, een verrassingsfeestje voor je beste vriendin aan het voorbereiden, een online cursus aan het volgen, ...).

Bore-out : Taboe doorprikt

Bore-out test : Doe de test (*)

Heb jij net als 15% van kantoorjob-medewerkers een bore-out? Beantwoord onderstaande vragen met ja of neen:

  • Doe je wel eens privé-zaken op je werk?

  • Voel je je verveeld en heb je weinig uitdagingen op je werk?

  • Doe je soms alsof je druk bezig bent?

  • Ben je ‘s avonds moe en lusteloos, ook al had je helemaal geen drukke dag?

  • Ben je ontevreden met je werk?

  • Vind je je werk meestal zinloos?

  • Zou je je werk sneller kunnen afhandelen dan je nu doet?

  • Durf je niet van werk te veranderen omdat je dan misschien minder gaat verdienen?

  • Mail je privé-berichten naar je collega’s tijdens je werk?

  • Interesseert je werk je weinig?

Heb je op 5 of meer vragen ‘ja’ geantwoord, dan ligt je score aan de hoge kant en is het tijd voor actie. De enige uitweg is zelf initiatief tonen.

(*) bron: Diagnosis boreout

Eerste hulp bij bore-out

Praat met je baas en/of HR! Geef (voorzichtig) aan dat je niet voldoende (intellectuele) uitdagingen hebt, dat je graag inhoudelijk een andere soort job zou willen doen, dat je graag een uitbreiding van je takenpakket zou hebben, een opleiding zou willen volgen, ... Als je je job wel goed kan maar zelf niet graag doet, zeg dat dan ook ... en kom samen tot een akkoord hoe je dit aanpakt.

Is er bij je huidige werkgever geen oplossing voorhanden? Zoek dan extern werk (dat is werk buiten je huidige werkgever) waar je je talenten kan inzetten, dingen doen die je leuk vindt, waar je werkomgeving je inspireert: met andere woorden, ga op zoek naar uitdagend werk dat beter bij je past.

Daarnaast zorg je best dat je in je privé tijd dingen doet die je graag doet, die je energie geven.

Eerste hulp bij bore-out

Vermijd een bore-out

Call to action

Welke inzichten neem je mee uit deze blog?

Welk signalen van bore-out herken je misschien bij jezelf?

Wie ken je die mogelijks op een bore-out afstevent, of er eentje heeft?

Hoe zou je deze persoon kunnen ondersteunen?

Proost op een job met zingeving!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#boreout #actie #energie