Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Ligt je werkdruk vaak te hoog? Zo blijf je toch gemotiveerd

Hoe gemotiveerd blijven bij een hoge werkdruk?

 

Iedere werknemer heeft er weleens mee te maken gehad: de werkdruk is te hoog. Op maandag liggen de opdrachten hoog opgestapeld op je bureau en er lijkt maar geen eind aan te komen. Op vrijdag is die stapel helaas weer net zo hoog. Je werkt vaak nog over om de volgende dag wat rustiger aan te kunnen doen, maar dit baat helaas niet. Zodra jouw baas merkt dat je je handen even vrij hebt, mag je hem helpen met iets ander. Een welkome rustigere dag is je nooit gegund.

Je voelt je zeer vermoeid en hebt nauwelijks tijd meer om even bij te kletsen met je collega’s die net zo druk zijn. Het kan soms lastig zijn om in dit soort situaties gemotiveerd te blijven om je werk te doen. Er zijn verschillende manieren waarop je er toch voor kunt zorgen dat de situatie behapbaar voor je blijft, zodat je nog steeds gemotiveerd bent ondanks die te hoge werkdruk.

 

Bekijk het stap voor stap

Richt je niet op de totale hoeveelheid werk die je nog te doen hebt, maar ga stap voor stap aan de slag met een bepaalde opdracht. Wanneer je kleine stappen maakt richting het eindresultaat, blijf je toch gemotiveerd om die eerste kleine stap telkens weer te zetten en goed af te ronden. Als je dit een aantal dagen achter elkaar volhoudt voor iedere stap, kom je uiteindelijk vanzelf uit bij het eindresultaat dat je wilde bereiken: het vele werk is gedaan, zodat er weer ruimte ontstaat voor jou, voor minder prioritaire zaken en voor gezelligheid met je collega’s. Je hoeft dan ook niet meer dagelijks over te werken. Erg fijn wanneer je een gezin hebt met wie je gezellig iedere avond samen wilt eten in plaats van de stapel werk weg te werken.

 

Focus

Hoe sneller jij start met het doen van je job, hoe sneller die enorme workload is weggewerkt. Hiervoor heb je een goede focus nodig. Zet je mobiel uit, geef bij je baas en/of collega’s aan dat je niet gestoord wilt worden om kleinigheidjes en zet je koptelefoon op. Hiermee geef je een signaal aan je omgeving dat je geconcentreerd bezig bent en even geen tijd hebt voor het maken van een praatje. Zo blijf je gemotiveerd en gefocust bezig en kun je bijvoorbeeld na anderhalf uur hard werken even 10 minuten pauze nemen.

In de pauze check je je telefoon of klets je even met een collega, maar daarna ga je direct weer met een koptelefoon achter je bureau zitten. Om vervolgens opnieuw gefocust aan de slag te gaan, zodat de snelheid erin komt en jij gemotiveerd blijft om het werk voor die dag af te maken.

 

Maak een goede planning

Door het maken van een duidelijke planning houd je het overzicht over de grote berg werk die nog op jou en je collega’s ligt te wachten. Vraag aan je leidinggevende welke zaken op het moment absolute prioriteit hebben. Zo weten jouw collega’s precies wat jullie wanneer af moeten hebben en kunnen jullie elkaar ondersteunen om het samen af te maken. Iedereen blijft dan gemotiveerd om zijn of haar best te doen.

De inspanningen van het team zorgen er namelijk voor dat het werk zo snel en zo goed mogelijk gedaan wordt. Wanneer iemand uit het team zich niet aan de planning en de deadlines houdt, valt dit direct op. Daarom zal dat in dit geval niet zo snel gebeuren. Werk altijd samen als team naar het einddoel toe, samen kom je verder.

 

Maak er een wedstrijdje van

Ongetwijfeld zien al jouw collega’s er ook tegenop om een enorme hoeveelheid werk in bar weinig tijd af te maken. Maak het daarom een stuk leuker voor jullie allemaal om er mee aan de slag te gaan. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van wie er het best of het snelst een bepaalde opdracht afgerond heeft en geef een leuke prijs weg aan de winnaar.

Denk bijvoorbeeld aan een pot snoep op het werk die de andere collega’s een week lang elke dag aanvullen of aan het halen van koffie of thee voor de winnaar. Je zal een stuk gemotiveerder zijn, wanneer je het vele werk dat er nog ligt, gaat zien als een spel waarbij er iets te winnen valt.

 

Vraag om hulp

Kom je echt om in het werk en kun je je er niet toe zetten om met frisse moed aan de slag te gaan? Geef dit aan bij je leidinggevende. Vertel hem of haar dat je het niet redt in je eentje of samen met de afdeling en vraag om hulp in de vorm van bijvoorbeeld extra vakantiekrachten, nieuw personeel of meer tijd om de klus te klaren. Je kunt natuurlijk ook altijd aan collega’s vragen of ze jou een handje willen helpen.

Houd je leidinggevende geen rekening met de extreem hoge werkdruk die op jullie wacht? Denk er dan over na om een loopbaancoach in te schakelen. Die kan jou leren om op een bepaalde manier te werken, zodat je niet gestresseerd thuis komt te zitten. Hij of zij gaat samen met jou kijken hoe je toch gemotiveerd blijft om je best te doen in je job. Juist omdat je deze job graag wilt behouden en je er prima thuis voelt. Wanneer dit laatste eigenlijk niet meer het geval is, kun je uiteraard ook samen met je loopbaancoach kijken naar een job waar je wel echt gelukkig van wordt.

 

Call to action

Hoe zit je workload eruit?

Op een schaal van 0 tot 10/10, hoeveel werk ligt er nog op je te wachten?

Welke bovenstaande tips pas je al toe? Proficiat!

Welke tip zou voor jou in de toekomst een verschil kunnen maken? Hoe plan je om deze te gaan inzetten?

 

Proost, op gemotiveerd zijn en blijven,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#motivatie #workload #plannen

Bekijk het stap voor stap

Focus + Maak een goede planning

Maak er een wedstrijd van

Vraag om hulp