Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

De 5 voordelen van HSP op de werkvloer

Voordelen van HSP op de werkvloer

 

Eén op de vijf werknemers is hoogsensitief (HSP: High Sensitive Person of Hoog Sensitieve Persoon). Ze zijn extreem gevoelig voor sfeer, zijn intuïtief heel sterk en vinden het niet fijn om beperkt te worden door allerlei regels. Daar zijn ze te creatief voor. Voor een HSP houdt dit ook in dat ze op het werk sneller last hebben van prikkels die van buitenaf op ze afkomen, dat ze niet goed presteren als ze veel stress ervaren en dat ze het niet fijn vinden om in een te drukke werkomgeving zoals een kantoortuin of open space, te zitten. Maar in de juiste omstandigheden biedt de aanwezigheid van een HSP op de werkvloer juist ook veel voordelen. Zolang zij in een rustige omgeving kunnen werken of zich even met een koptelefoon af mogen zonderen, niet teveel kritiek krijgen en op tijd hun rust pakken, komt een HSP helemaal tot bloei. De HSP-ers op de werkvloer zijn een beetje de kanariepietjes van de koolmijnen van vroeger: ze gaven als eerste aan dat er iets niet klopte! Dit is geen grap, zoek het maar eens op op internet!

HSP-ers bezitten vijf belangrijke positieve eigenschappen die ervoor zorgen dat jouw organisatie hier ook profijt van heeft:

Een HSP verwerkt informatie uitgebreider en beter

Het kan misschien wat langer duren voordat een HSP-er bepaalde informatie verwerkt heeft, maar wanneer dit eenmaal gebeurd is, zal hij/zij zich elk detail kunnen herinneren en daardoor duidelijk overzicht hebben over de situatie. Ze kunnen op verschillende manieren tegen de zaken aankijken, wat wel eens een interessante aanpak voor jouw organisatie op zou kunnen leveren. Om deze reden zijn HSP-ers ook sterk in een adviserende rol. Juist doordat zij na het bestuderen van de informatie een helicopterview hebben, kunnen zij je vertellen wat er nog moet gebeuren, hoe deze informatie geïnterpreteerd moet worden en wie welke taak het beste uit kan voeren.

HSP verwerkt informatie uitgebreider en beter

Een HSP is productief en sterk gericht op kwaliteit

Veel HSP-ers zijn ontzettende perfectionisten. De werkzaamheden zijn voor hen pas af als zij compleet tevreden zijn. Ze zijn daarom zeer gedreven en werken heel hard om de beste resultaten te kunnen leveren aan het bedrijf. Daarom zul je van hen altijd producten van de beste kwaliteit ontvangen. Of het nu gaat om het schrijven van een tekst, het invoeren van cijfers of het opruimen van de postkamer, je zult hen niet snel op een foutje kunnen betrappen. Ze vinden het vaak fijn om alleen en in alle rust te werken en trekken soms heel ambitieus extra werk naar zich toe, omdat ze weten dat het dan in ieder geval ‘goed’ gebeurt. Het kan dus wel een valkuil voor ze zijn om zichzelf met teveel werk op te zadelen dat ze dan ook nog eens tot in de puntjes willen afwerken.

Een HSP kan intuïtief feilloos mensen of processen inschatten

Het fijne aan het gevoelige zenuwstelsel van de HSP-er is, dat ze veel sneller aanvoelen wat de intenties zijn van mensen en ‘direct’ weten hoe hun collega’s zich voelen. Ze weten intuïtief waar er extra hulp nodig is en zetten vaak net dat stapje extra om hun werkgever tevreden te stellen. Ze proberen alle processen zo goed mogelijk te laten verlopen, omdat dit henzelf ook een stukje rust geeft. Ze zullen exact weten wat een collega die verdrietig is op dat moment nodig heeft en die ander een luisterend oor bieden. Ze zijn empathisch en sociaal vanwege hun aanvoelend vermogen en vormen daarom een fijne aanvulling op een team van verschillende medewerkers. Door hen blijft de sfeer gemoedelijk en wordt het team nader tot elkaar gebracht. Ook zullen ze snel in kunnen schatten welke processen in de organisatie prioriteit krijgen en hoe deze zo slim mogelijk uitgevoerd kunnen worden.

HSP kan intuïtief feilloos mensen of processen inschatten

Een HSP is een loyale werknemer

Geen enkele werknemer is zo loyaal als een HSP-er. Mits je ze hun ruimte gunt en hun eigen ding laat doen zonder teveel vast te houden aan regels en structuur. Wanneer een HSP-er helemaal happy is op het werk, zul je dat aan alles merken. Ze zijn vrolijk en energiek en doen met plezier hun job. Ze vinden het fijn als een leidinggevende ze bevestiging geeft in de vorm van complimenten, zo krijgen ze meer zelfvertrouwen. Een HSP-er houdt niet van sleur. Ze doen graag afwisselende werkzaamheden, anders verliezen ze al snel hun interesse. Daarom zie je dat veel HSP-ers werkzaam zijn in creatieve, adviserende of dienstverlenende beroepen. Zolang ze er hun passie, inlevingsvermogen en creativiteit in kwijt kunnen en ze positief worden aangemoedigd, heb je een werknemer voor het leven.

Een HSP is innovatief en creatief

Hoogsensitieve mensen zijn van nature creatief van aard. Voor hen is het een vorm van hun emoties uiten of een manier om te ontspannen. Deze creativiteit kunnen ze ook goed inzetten op de werkvloer. Ze komen vaak met originele oplossingen en kunnen sterk ‘out of the box’ denken waardoor ze vaak met ideeën aan komen zetten waar nog niemand anders aan gedacht heeft. Ze bedenken de meest innovatieve ideeën om de organisatie te verbeteren. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt. Soms houdt een organisatie nog erg vast aan oude structuren of is de werkdruk te hoog, om echt aandacht te hebben voor deze innovaties. Dat is een gemiste kans, omdat de HSP-er hiermee echt iets waardevols kan bijdragen in en aan het bedrijf. Deze nieuwe en innovatieve ideeën ontstaan vaak door de manier waarop zij informatie filteren. En die ideeën willen ze maar al te graag testen in de praktijk. Probeer ze hiervoor dus ook echt de ruimte te geven. Zo voelt de HSP-er zich gezien en gehoord en zal hij of zij met plezier naar het werk blijven gaan.

HSP is innovatief en creatief

Ben jij hoogsensitief? Hoe ga je ermee om?

Call to action

Welke mensen ken je in je buurt die misschien wel hoog sensitief zijn? Waaraa merk je dat?

Hoe hoogsensitief ben je zelf? Hoe weet je dat?

Wil je meer zekerheid, doe dan de test: http://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=node0026 of als je in google HSP test of HSP test voor kinderen ingeeft zal je zien dat je heel wat mogelijkheden vindt.

Of het voor jezelf of anderen in je omgeving is: wat als je een HSP-er vanuit zijn of haar voordelen zou benaderen? Wat zou er dan veranderen op de werkvloer?

Proost, op hoogsensitiviteit als kracht,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#hooggevoeligheid #hsp #hspopdewerkvloer #hspkenmerken #omgaanmethsp #hsptips #hspvoordelen #hoogsensitiviteit #hoogsensitievepersonen #hooggevoelig #highsensitive

Ze voelen feilloos mensen en processen aan

Ze zijn creatief en innovatief

Ze zijn productief en zeer gericht op kwaliteit

Ze verwerken informatie uitgebreider en breder

Ze zijn zeer loyale werknemers