Hoogsensitief

Misschien stel je je de vraag of je hoogsensitief bent? Of je bent hoogsensitief en wilt weten hoe je ermee om kan leren gaan? Hoe je je uitdagingen kan zien als talenten? Welke positieve eigenschappen je hebt? Hoe het hoogsensitief zijn een impact heeft op je werk?

Dat kan allemaal via HSP coaching, waar we op zoek gaan naar de antwoorden op jouw specifieke vragen als hoogsensitief persoon.

HSP of hoogsensitief persoon : wat is het?

In 1996 werd door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron de term HSP geïntroduceerd. HSP staat voor ‘highly sensitive person’ of hoogsensitief persoon. Hoogsensitiviteit is meestal aangeboren en genetisch bepaald. Hoewel HSP-ers dikwijls omschreven worden als geremd, verlegen of bedeesd worden deze eigenschappen gezien als positief.

Wat is het dan? Het is een manier van ‘zijn’, een persoonheidskenmerk. Eigenlijk is het de overprikkeling van het zenuwstelsel. HPS-ers zijn sensitiever voor wat intern gebeurt (emoties, pijn, plezier, …) en voor wat van extern binnenkomt (geluiden, geuren, kleuren, smaken, wat ze zien en wat ze tactiel voelen). Daarom is het van belang dat ze op basis van hun unieke hoogsensitieve eigenschappen een levensstijl creëren die echt bij hen past.

Elaine verwijst naar 4 eigenschappen die ze samenneemt in DOES. De D staat voor ‘Diepte van verwerking. De O staat voor Overprikkeling van het zenuwstelsel. De E staat voor Emotionele reactiviteit en de staat voor Sensitief zijn voor het subtiele.

Hoogsensitief : welke werkomgeving past bij jou?

Voor een hoogsensitief iemand is de werkomgeving een belangrijke factor binnen het gegeven ‘werk’. Ben jij hoogsensitief? Dan heb je waarschijnlijk ook nood aan

  • Een rustige omgeving (niet te veel heen en weer geloop, gepraat of lawaai – open space is dikwijls geen goed idee – een stilte koptelefoon kan misschien een oplossing zijn)
  • Voldoende tijd om je taken naar behoren af te werken
  • Een positieve werksfeer
  • Een omgeving die creativiteit toestaat
  • Collega's en een baas die begrip hebben voor je specifieke talenten en noden
  • ...

Zorg voor jezelf en geef aan waar jij nood aan hebt. Er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Hoogsensitief : welke werkomgeving past bij jou?

Hoogsensitief : dit zijn ideale jobs voor je

Je zou denken dat met de specifieke eigenschappen van hoogsensitieve personen niet veel mogelijk is professioneel. Niets is minder waar. Er zijn heel wat mogelijkheden van jobs die perfect passen. En dan gaat het niet alleen over de inhoud van het werk, het gaat ook over de waarden van de organisatie en hoe werk georganiseerd wordt.

Vaak passen hoogsensitieve personen in dit soort jobs

  • Artistiek / creatief
  • Adviserend
  • Hulpverlenend / dienstverlenend

Hierbij is het vooral van belang dat ze hun specifieke eigenschappen als talenten kunnen benutten en dat er een kader is dat hen ondersteunt om niet in hun valkuilen te lopen.

Het kan goed zijn dat ook andere sectoren perfect zijn en uiteraard is er niet maar 1 specifieke job die past. Ga daarom op zoek naar een job die aan jouw eisen en verwachtingen voldoet. Daarom is het belangrijk om jezelf voldoende te kennen en te weten waar jij nood aan hebt.

Hoogsensief ? Zorg goed voor jezelf !

Een hoogsensitief persoon heeft het niet altijd gemakkelijk. Noch privé, noch professioneel. Plus iedere HSP is anders. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed voor jezelf zorgt. Wat kan je doen?

  • Aanvaard dat je hoogsensitief bent
  • Bouw voldoende rust en ontspanning in, indien nodig neem je een (extra) pauze, las je een kort meditatiemoment in of iets anders
  • Zorg voor structuur en regelmaat, zowel op je werk als privé
  • Luister naar je lichaam en je intuïtie
  • Neem afstand van de situatie waar je in zit door er vanuit ‘vogelperspectief’ naar te kijken
  • ...

Dit zijn een paar 'simpele' tips die al een wereld van verschil kunnen maken.

Hoogsensitief draag zorg voor jezelf

HSP coaching : enkel op maat

Een heel aantal van de A-Lissome loopbaancoaches zijn hoogsensitief of HSP. Logisch, want 1/4 tot 1/5 van de bevolking is hoogsensitief. Ook de coaches hebben dus leren omgaan met hun mooie unieke talenten en kunnen coachen uit eigen ervaring.

Bij HSP coaching, net zoals bij elke coaching, werken we volledig op maat. We passen ons helemaal aan aan jouw (loopbaan)vraag. Zo vind jij je droomjob, en kan je overprikkeling zoveel mogelijk vermijden.

Wat zijn thema’s die aan bod kunnen komen bij HSP coaching?

  • Grenzen stellen, nee zeggen, assertiviteit
  • Je unieke talenten en hoe je die op de werkvloer kan inzetten
  • Je valkuilen en uitdagingen zien als sterktes en iets om fier over te zijn
  • Aanleidingen en signalen van overprikkeling evenals hoe dit te voorkomen of remediëren
  • Jobs die bij je passen
  • Zelfzeker in je schoenen staan, zo authentiek als je bent

Loopbaancheques en kost voor HSP coaching

A-Lissome werkt in een partnership met de VDAB en kan op die manier loopbaancheques aanbieden om je traject HSP coaching te betalen, zolang het gelinkt is aan werk natuurlijk. Wat kost je dat? 11,5 euro per uur (80 euro voor 7u begeleiding). Je moet dan wel aan deze voorwaarden voldoen.

Ook zonder loopbaancheques begeleiden we je heel graag verder. Ontdek hier ons aanbod.

Heb je extra vragen of opmerkingen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Loopbaancheques en kost voor HSP coaching

Schrijf je in voor een gratis infogesprek

Annelies Quaegebeur

02/478.11.08
annelies@a-lissome.be

Hoofdzetel
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel

BE 0502.788.117

Hubs

Wij hebben hubs op een 50 tal locaties in Vlaanderen en Brussel