Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

HSP en het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

HSP en het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

 

HSP staat voor ‘highly sensitive person’ of ‘hoog sensitief persoon’. Je zou dan denken dat hoog sensitief en hoog gevoelig het zelfde is maar dat is het niet. Toch worden deze woorden heel erg vaak door elkaar gehaald en dus eigenlijk verkeerd gebruikt. Ook door mezelf. Tijd voor wat uitleg dus zodat je die 2 verschillende woorden niet meer met elkaar verwisselt.

1/5 mensen wordt geboren met een verhoogde sensitiveit en vele grote artiesten en denkers waren en zijn HSP. Ze zijn intuïtief én consciëntieus langs de ene kant en worden langs de andere kant ook snel(ler) overweldigd. Of dat nu door het werk is, door gezelschap of drukte… het resultaat van de overweldiging is dat ze in hun schulp kruipen. Ook al hebben ze een hoog EQ (emotioneel coëfficiënt), vaak hebben ze last van sociale belemmering en on(zelf)zekerheid.

Weet jij wat hoog sensitief is? Weet jij wat hooggevoelig is? Ken jij het verschil tussen beiden?

Hoe ken ik het verschil dan? In 2016 was Elaine Aron in het land. Dé specialiste rond HSP als Ph. D. en klinisch psychologe. Ze kwam naar een specialisatiedag rond HSP georganiseerd door Prof. Elke Van Hoof aan de VUB.

Misschien nog en kleine kanttekening bij hooggevoelig en hoogsensitief. De naamsverwarring komt voor in België maar niet in Nederland. In Nederland zijn hooggevoelig en hoogsensitief het zelfde.

Wat is hoogsensitief of hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het is geen aandoening. Net zoals de kleur van je ogen, haar of huid kan je niet kiezen of je het hebt of niet. Prikkels van binnenuit of van buitenaf komen harder of heftiger binnen omdat er een verlaagde prikkeldrempel is. Bijvoorbeeld kleuren, geluiden, smaken of geuren kunnen hierdoor intenser zijn. Hoogsensitieve personen worden ook wel de karaniepietjes van de mijn genoemd (die werden de mijn mee ingenomen – als ze ‘flauwvielen’ wou dat zeggen dat er te veel gassen waren die tot een explosie konden leiden). Net zoals de kanariepietjes hebben hoogsensitieve mensen bepaalde ‘waarschuwingssystemen’.

Als je je bewust bent van je hoog sensitiviteit kan je dat ook in je voordeel laten werken.

Wat is hooggevoelig of hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid gaat over een verhoogde kwetsbaarheid of overgevoeligheid die zich uit in een (over)emotionele reactie. Het is alsof er een verhoogde alertheid in het zenuwstelsel bestaat. Deze kan ontstaan door een opstapeling van stress die niet tijdig heeft kunnen ontladen. Het lijkt alsof je telkens minder kan verdragen.

Hoog gevoeligheid wordt vaak gekoppeld aan personen met bepaalde psychische aandoeningen zoals autisme of AD(H)D, … Ook het niet goed verwerken van trauma’s kan leiden tot hoog gevoeligheid. En het komt ook dikwijls voor voor én tijdens burn-out. Het is dus niet aangeboren maar eerder een reactie op stress of een stressvolle gebeurtenis.

4 basiseigenschappen van een HSP

Elaine Aron heeft het in haar boek ‘hoog sensitieve personen’ over 4 basiseigenschappen van de HSP.

  • D (Diepte van verwerking). Als er iets in hun omgeving gebeurt hebben ze extra tijd nodig om het gebeurde in de diepte te verwerken
  • O (Overprikkeling van het zenuwstelsel): Als je alle details opmerkt en alles heftiger binnenkomt is het normaal dat je zenuwstelse sneller uitgeput geraakt omdat het al die input probeert te verwerken
  • E (Emotionele reactiviteit): Als HSP reageer je sterker op ervaringen. De E staat eveneens voor empathie.
  • S (Sensibel zijn voor subtiliteiten): Als HSP merk je kleine dingen op die anderen niet opmerken.

In welke hiervan herken jij je?

Wat zijn basiseigenschappen van HSP

Ben je hooggevoelig? Hoogsensitief? Of beide? De mogelijkheden

Je kan hooggevoelig zijn én hoogsensitief. Je kan één van beide zijn of geen ervan. Hieronder een korte bespreking van de verschillende mogelijkheden die er bestaan.

Hooggevoelig en hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen filteren prikkels nu eenmaal anders dan anderen. Ze krijgen ook meer prikkels binnen. Hierdoor kunnen ze stress ervaren, zeker als ze niet geleerd hebben om daarmee om te gaan. Deze stress kan leiden tot hooggevoelige reacties.

Hooggevoelig en niet hoogsensitief

Je hebt behoorlijk wat stress te verduren gehad. Misschien een onverwerkt trauma, psychische aandoeling of burn-out? Deze kunnen (tijdelijk) leiden tot hooggevoeligheid. Nochtans ben je niet aangeboren hoogsensitief.

Voor een langere periode reageer je heftiger op prikkels dan dat je anders zou doen. Je hebt sneller last van angst

Wat als je er niets aan doet? Dan kan het alleen maar erger worden. Contacteer je arts, psycholoog, of therapeut. Ook een trauma coach kan je helpen om je onverwerkte trauma’s aan te pakken.

Niet hooggevoelig en hoogsensitief

Als je in een veilige omgeving bent opgegroeid waar je de tijd en ruimte kreeg om jezelf te ontdekken en te zijn dan is er niets aan de hand. Je reageert gewoon heftiger op prikkels en details vallen jou feller op dan anderen. Je hebt hier mee leren omgaan. Ook in stressvolle periodes weet je wat je moet doen om te ontladen.

Heb je je hoogsensitiviteit, voor welke reden dan ook, jaren verstopt? Dan zou het wel eens kunnen dat die heel hard boven water komt. Net zoals je een bal onder water duwt en dan lost – hoe harder je die bal onder water duwt, hoe harder die terug naar boven springt. Het is net zo als je je hoogsensitiveit jaren onderdrukt hebt (of dat nu bewust of onbewust is). Je kan op elk moment leren omgaan met je hoogsensitiviteit.

Niet hooggevoelig, noch hoogsensitief

4/5e van de bevolking is niet hoogsensitief. Hebben ze ook geen zware trauma’s opgelopen, geen psychische aandoeningen en weten ze hoe ze hun stoom kunnen afblazen en hun stress beheersen, dan zullen er ook geen hooggevoelige reacties komen.

Verwarring: hoogsensitiviteit versus psychische stoornissen

Hoogsensitiviteit is geen psychische stoornis! Ook al worden de kenmerken van hoogsensitiviteit dikwijls verward met kenmerken van autisme, AD(H)D, borderline, shizofrenie. Misschien zelfs met een burn-out (wat geen psychische stoornis is, dat is een energie disbalans – de batterij is leeg zeg maar).

Ben je hoogsensitief en heb je via de arts of psycholoog een bepaalde ‘stempel’ gekregen waar jij je niet goed bij voelt, bespreek dit dan met hen. Of zoek een specialist op die samen met jou kan nagaan wat het écht is.

Hoe ga je om met je hooggevoeligheid?

Aangezien hooggevoeligheid het gevolg kan zijn van een aantal oorzaken bespreken we ze kort een voor een.

  • Voor de verwerking van je trauma’s is innerlijke rust en vooral lichaamswerk door een professionele trauma coach een oplossing. Ik heb dit zelf al mogen ervaren (in mijn opleiding tot trauma coach) en dat is ontzettend krachtig.
  • Ben je hooggevoelig door psychische stoornissen kan je in eerste instantie ten rade gaan bij je arts. Anders kan je een bezoek brengen aan een psycholoog, therapeut of zelfs psychiater.
  • Zit jij voor of in een burn-out, dan kan je ook (tijdelijk) hooggevoelig zijn. Contacteer en stress- en burn-out coach die lid is van het kwaliteitslabel VESB (Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches). A-Lissome heeft een aantal loopbaancoaches die ook lid zijn bij VESB (je herkent hen door het VESB logo onder hun profiel foto op hun individuele pagina).
Hoe ga je om met je hooggevoeligheid

Hoe ga je om met je hoogsensitiviteit?

Twijfel je nog of je hoogsensitief bent? Dan kan je in het boek ‘hoog sensitieve personen’ de test doen. Online vind je gegarandeerd ook wat testen alleen kan ik je daar de kwaliteit niet van garanderen.

Heel veel hangt af van of jij je hooggevoeligheid ziet als een vloek of een zegen. Een zware last die je mee te dragen hebt of iets dat je vleugels kan geven en in je kracht zet. Ik kies er zelf altijd voor om het 2e te doen  Sowieso is het belangrijk dat je voldoende rust inbouwt om ervoor te zorgen dat je je stress niveau verlaagt. Doe je dat niet dan kan de hooggevoeligheid om de hoek komen kijken en kan stress leiden tot chronische stress. Op di manier wordt hoogsensitiviteit een last.

Wil je dat hooggevoeligheid een kracht wordt? Naast voldoende rust en me-time is het ook belangrijk om aan de slag te gaan met je talenten, waarden, … en op die manier je personal brand in kaart brengt.

Zoek omgevingen op die de waarden dankbaarheid, waardering, positiviteit en hulpbaardigheid hoog in het vaandel dragen en waar het ok is om empathisch te zijn.

Mijn eigen hoogsensitiviteit

Ik weet zelf maar sinds 2014 dat ik hoogsensitief ben. Niet heel hoog sentitief en toch… ik ga lopen van te veel lawaai, ik heb het lastig met te fel of schemerlicht, ik heb hoog nood aan voldoende slaap, ik ben graag alleen, houd van buiten zijn en voel me soms ook onbegrepen. Ik probeer meer rekening te houden met de gevoelens van anderen dan met mijn eigen noden (niet doen!) en zet elke dag stappen om meer trouw te zijn aan mezelf

Hoogsensitiviteit Annelies Quaegebeur HSP

Maak van je hoogsensitiviteit je kwaliteit. Zet je hoogsensitiviteit in.

Wanneer je je hoogsensitiviteit meer gaat zien als je beste vriend, je bondgenoot zal je merken dat zich nieuwe deuren openen. Je vertrouwt meer en meer op je innerlijke kompas dat eigenlijk behoorlijk goed de weg weet. Intuitief toch, want onze ratio begint er dan over na te denken of zelfs te piekeren. Je kan het ook wat zien als een handleiding die je bij een toestel krijgt… Stel eens een handleiding op over jezelf… Hoe wil je dat mensen met je omgaan? Hoe wil je dat ze je benaderen? Welk werk mogen ze je altijd geven omdat de tijd vliegt als je ermee bezig bent?

Laat je begeleiden door een HSP loopbaancoach

Call to action

Twijfel je nog of je hoogsensitief bent? Doe dan zeker een HSP test.

Ben jij hoogsensitief en ervaar je een (tijdelijke) disbalans? Ervaar je dit ook op het werk? Dan kan een HSP loopbaancoach je ondersteunen.

Wat zijn topics die tijdens een begeleiding aan bod kunnen komen?

  • Welke HSP kenmerken bezit je?
  • Wat zijn jouw specifieke noden als HSP?
  • Hoe maak je die noden bespreekbaar? Met wie?
  • Hoe ga je om met stressvolle situaties? Stress management.
  • Wat zijn jouw unieke talenten en waarden?
  • Wat geeft of kost energie?

Je vindt ons op +50 locaties in Vlaanderen en Brussel, of online. Begeleiding kan met de VDAB loopbaancheques (11,5 euro per uur als je aan de voorwaarden voldoet). Ook zonder VDAB loopbaancheques kan je op ons rekenen. Vragen? Neem contact met ons op.

HSP loopbaancoach

Proost, op hoogsensitiviteit als kracht,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#hooggevoeligheid #hsp #hspopdewerkvloer #hspkenmerken #omgaanmethsp #hsptips #hspvoordelen #hoogsensitiviteit #hoogsensitievepersonen #hooggevoelig #highsensitive