Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe vertel je aan je omgeving dat je ontslagen bent?

Hoe vertel je aan je omgeving dat je ontslagen bent?

 

Er bestaan talloze redenen waarom je ontslagen kunt worden. Bezuinigingen in de organisatie op extern personeel, te vaak ziek zijn, een conflict hebben met je werkgever of misschien achteraf toch niet zo goed in het team passen. Hoe dan ook, ontslagen worden is nooit leuk. Je kunt je soms ontzettend ellendig voelen en enorme schaamte ervaren naar je partner of naar je kinderen toe, omdat je niet goed weet hoe je ze het vervelende nieuws moet vertellen. Maar als je doet alsof er niets aan de hand is, zal jouw schuldgevoel hierover ook met de dag groter worden. Besef je dat een ontslag eigenlijk niets is om je voor te schamen. Het overkomt iedereen weleens. Ik werd 2 keer ontslagen. Een keer in 2010 en nog eens in 2012 (omdat het voor de firma in kwestie telkens niet slim was om een duur profiel aan te houden). Vaak zijn mensen die ontslagen zijn, er achteraf zelfs hartstikke blij om dat het gebeurd is, omdat ze op die manier uit konden vinden in welke job ze dan wel gelukkig waren of omdat ze even rust konden nemen om te beslissen welke stappen ze dan in hun loopbaan wilden zetten. Voor mij was dat zeker zo bij mijn 2e ontslag. Probeer dus te bedenken dat je niet de enige bent die dit is overkomen. Zeker niet wanneer je weg moest vanwege een reorganisatie of grote bezuinigingen binnen het bedrijf waar je werkzaam was.

 

Maar hoe vertel je dan aan je omgeving dat je ontslagen bent?

 

Bereid je omgeving voor op het ‘slechte’ nieuws

Het is natuurlijk altijd even schrikken wanneer jij je job verliest. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin. Vooral wanneer jij de hoofdkostwinner bent. Probeer ze daarom enigszins voor te bereiden op het nieuws van je ontslag, door bij je partner of kinderen van tevoren aan te geven dat je ze wat wilt vertellen, en dat het minder leuk nieuws is. Zo kunnen zij zich al mentaal een beetje voorbereiden op wat er gaat komen en zal de schok voor hen misschien minder groot zijn. Breng het nieuws op een rustig moment wanneer iedereen de tijd voor je kan nemen, om naar je te luisteren en je te steunen. Bijvoorbeeld na het avondeten of in het weekend, wanneer iedereen vrij is. Van klanten hoor ik regelmatig dat ze het bijvoorbeeld wel vertellen aan hun partner maar niet aan hun vrienden, of hun ouders. Toch wel jammer want zowel je vrienden als je ouders zouden je kunnen steunen in het verwerkingsproces en de zoektocht naar iets anders.

 

Wees eerlijk over je ontslag

Vaak zullen de mensen in je omgeving die dichtbij je staan, verbaasd zijn over je ontslag en vragen naar de reden waarom je ontslagen bent. Wees hier altijd eerlijk over. Vond de leidinggevende dat je te vaak ziek was? Had je een conflict op je werk? Had je iets gedaan wat niet volgens de regels was? Vertel het je omgeving, zij zien je (onvoorwaardelijk) graag en zullen er alles aan doen om je op te beuren en je te steunen, wat er ook met jou en hen gebeurt. Als je een verhaal gaat verzinnen vanuit schaamte, zullen ze merken dat het ergens niet klopt en er uiteindelijk toch achter komen wat er daadwerkelijk gebeurd is, dus het beste is om vanaf het begin gewoon eerlijk te zijn over de reden van je ontslag.

 

Vraag om begrip voor je situatie

Het is heel normaal als jij je de dagen na je ontslag moe, boos, leeg of verdrietig voelt. Of machteloos, of gefrustreerd. Er kan een hele rollercoaster van emoties passeren. Hierdoor kun je soms geïrriteerd reageren naar je omgeving. Vooral op momenten wanneer je dit zeker niet zo bedoelt. Vraag om begrip aan je naasten en leg uit dat je je nu wat meer prikkelbaar voelt dan normaal of dat je je gestresst voelt, omdat je naar een nieuwe job moet zoeken. Misschien heb je geen idee waar te beginnen of heb je helemaal geen energie om dagelijks sollicitatiebrieven te versturen. Jouw omgeving zal prima begrijpen dat je nu even niet lekker in je vel zit en jou zoveel mogelijk met rust laten, wanneer je daar impliciet (via non-verbale communicatie) of expliciet om vraagt. Ze zullen boos of prikkelbaar gedrag sneller begrijpen en het eerder door de vingers zien dan ze normaal gesproken zouden doen. Geef dus duidelijk je grenzen aan, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Wanneer zij je goed kennen, zullen zij ook naar jou duidelijk aangeven wanneer je te ver gaat of te lang blijft hangen in je woede, zodat je hier iets aan kunt veranderen. Daarnaast kun je ze altijd om hulp vragen. Misschien is je partner wel enorm goed in het nakijken van een sollicitatiebrief op spelfouten, of heeft jouw zoon of dochter veel netwerkcontacten die voor jou interessant kunnen zijn.

 

Blijf positief over de toekomst

Zoals al gezegd in de introductie, kan een ontslag soms het beste zijn wat je overkomt. Omdat het je in de gelegenheid stelt nieuwe en andere keuzes te maken en je hart te gaan volgen. Omdat het ervoor zorgt dat je gaat beseffen wie of wat er prioriteit heeft in jouw leven en je hier nu meer ruimte voor kunt maken. Of omdat je nu de tijd hebt om te ontdekken wat je nou eigenlijk echt zoekt in een job. Vergeet niet dat je jezelf altijd ontwikkelt en dat je in de vorige job verschillende lessen hebt geleerd die je mee kunt nemen naar een nieuwe job. Misschien worden jouw talenten in een andere job veel meer gewaardeerd of zit je in een nieuwe job veel beter op je plek. Als je niet goed weet wat je wilt, kun je altijd eens met een loopbaancoach in gesprek gaan. Hiervoor kan je tijdens je opzegperiode beroep doen op de loopbaancheques van de VDAB. Om samen te kijken naar jouw competenties en waarden en je te helpen met het vinden van een nieuwe, geschikte job, waarin je jouw ambities wel waar kunt maken. Ook krijg je tips over hoe je nu eigenlijk verder moet na je ontslag en wat de eerste stappen zijn die je kunt gaan zetten. Want als jij zelf positief blijft over je toekomst op de arbeidsmarkt, zal jouw omgeving dat ook veel sneller zijn. Dan zullen ze jou op alle mogelijke manieren ondersteunen om jezelf te blijven ontwikkelen en je motiveren om te solliciteren voor de job van jouw dromen. De mensen in jouw omgeving zullen zich minder zorgen maken over de toekomst, wanneer jij vol vertrouwen bent over de nieuwe job die jij gaat vinden, die helemaal bij jou en jouw vaardigheden past.

Hoe ga jij om met ontslag?

Gelukkig heeft nog niet iedereen een ontslag meegemaakt en ook al wens je het, fijn is het niet.

Wat leer jij uit bovenstaande tips?

Hoe zou je het aanpakken indien je ontslagen zou worden?

Proost, op een positieve afloop na je ontslag

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#ongewenstontslag #ontslag #beingfired #werkloos #schaamte #werkzoekend #werk #jobless #ontslagen

Wees eerlijk over je ontslag

Bereid je omgeving voor op het slechte nieuws

Blijf positief over de toekomst

Vraag om begrip voor je situatie