Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 manieren om je loopbaan te voeden

Hoe je loopbaan voeden?

 

Misschien knaagt het al een tijdje aan je dat je niet meer zoveel plezier in je werk hebt als vroeger. Je krijgt steeds vaker het gevoel dat je wat anders zou willen doen of dat je niet echt vooruit komt in de organisatie. Je voelt je niet meer voldaan als je thuiskomt na een lange werkdag en je job kost jou steeds vaker energie dan dat het je nieuwe energie oplevert. Mogelijk heb je zelfs het idee dat het werk dat je doet, niet echt meer bij je past en dat er nu iets moet veranderen om er nog plezier aan te kunnen beleven. Dat klinkt alsof je loopbaan wel een opkikker kan gebruiken. Want hoe fijn zou het zijn als je jouw ideale job op zo’n manier kunt vormgeven dat de werkzaamheden weer helemaal bij jou passen en aansluiten op wat jij graag doet? Je hoeft hier gelukkig niet direct je huidige job voor op te zeggen. Er zijn ook een aantal andere manieren die je in kunt zetten om je eigen loopbaan te voeden. Zodat je voortaan weer het gevoel hebt dat je op de juiste plek zit en meer plezier en voldoening ervaart.

Vraag actief om steun aan je collega’s of leidinggevende

Wanneer je al een tijd het gevoel hebt dat je niet meer op je plek zit en graag wat anders of nieuws zou willen doen, is het geen slecht idee om je collega’s of je leidinggevende om raad te vragen. Is het misschien mogelijk om bepaalde taken van hen uit handen te nemen of kun je tijdelijk eens kijken hoe een andere functie binnen hetzelfde bedrijf je bevalt? Is het misschien  ook een idee als jij een nieuw project oppakt en daar een leidinggevende rol in krijgt? Je kunt daarnaast zelf concrete suggesties aandragen die jij samen met jouw afdeling uit kan voeren om het bedrijf waar je werkt, als belangrijke marktspeler op de kaart te zetten.

Hoe steun vragen aan collega's

Neem de tijd om jouw wensen, talenten en kwaliteiten te onderzoeken

Misschien weet je nog helemaal niet zo goed wat je wilt in je werk, maar weet je wel dat je sowieso niet meer tevreden bent met je huidige job. Neem daarom voldoende tijd om uit te zoeken wat je echt graag zou willen in je werkende leven en bespreek eventueel met een loopbaancoach welke talenten en kwaliteiten jij bezit die je hiervoor in kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld heel goed zijn in het analyseren van statistieken, je bent juist heel erg creatief of je bent een ster in het leiden van een team. Als je van jezelf weet waar jouw kracht ligt, kun je op je werk vragen of je bepaalde taken uit mag voeren waar je jouw persoonlijke talenten voor kunt benutten.

Kijk naar nieuwe opleidingsmogelijkheden

Zorg ervoor dat je je persoonlijke talenten en vaardigheden blijft ontwikkelen. Dit kun je doen door een nieuwe cursus of opleiding te volgen die aangeboden wordt door je werkgever, maar je kunt jezelf ook opgeven voor andere werkzaamheden binnen jouw branche. Op die manier kom je uit je comfortzone en leer je wat er wel en niet voor jou werkt. Na het volgen van een opleiding binnen jouw branche, heb je nieuwe kennis opgedaan waarmee je misschien wel door kunt groeien naar een hogere of beter betaalde functie binnen de organisatie waar je nu werkzaam bent.

Opleidingsmogelijkheden

Onderzoek je marktwaarde

Hoe meer kennis en vaardigheden je hebt, hoe hoger jouw marktwaarde is voor het bedrijf waar je werkt (en voor andere bedrijven). Daarom is het investeren van je tijd in een opleiding zo belangrijk. Ga dus na of je op dit moment op het kennisniveau zit waar je op zou willen zitten en/of dat er nog andere manieren zijn waarop je jouw eigen marktwaarde zou kunnen vergroten. Je kunt boeken lezen over jouw vakgebied, op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen door het nieuws via de bedrijfswebsite op de voet te volgen en buiten je werk om gratis cursussen volgen die jou een flinke voorsprong geven op je collega’s. Zo blijf je ook aantrekkelijk voor andere werkgevers, als je besluit om naar een andere functie of job te solliciteren.

Stel doelen

Wat wil jij nu echt bereiken voor jezelf in je loopbaan? En in je leven? Doe jij werk waar je gelukkig van wordt of heb je voor deze job gekozen omdat je ouders, vrienden of docenten niet anders van jou verwachten, omdat je een bepaalde vooropleiding hebt gedaan die hierop aansluit? Het is belangrijk dat jij je eigen dromen volgt, zodat je gaat voelen dat je op de juiste plek zit en weer met plezier naar je werk gaat. Als jij compleet helder hebt wat jouw wensen zijn in een job, is het tijd om voor jezelf concrete doelen te stellen die ervoor zorgen dat jij er ook daadwerkelijk komt.

Doelen stellen

Daag jezelf uit

Als je het gevoel hebt dat je dag in dag uit hetzelfde werk doet en het allemaal nogal saai en eentonig lijkt, kun je jezelf proberen uit te dagen om er toch het beste van te maken. Schroef bijvoorbeeld je wekelijkse targets omhoog, kijk of je die stapel papieren op je bureau binnen een dag kunt verwerken of ga een weddenschap aan met een collega om te kijken wie van jullie het eerst zijn of haar werk af heeft. Zo houd je het leuk voor jezelf en heb je weer iets om naar uit te kijken als je ‘s ochtends de deur uitgaat.

Start een side hustle naast je huidige job

Heb je zo weinig flexibiliteit in je job dat er geen enkele verandering voor jou mogelijk is, dan kun je besluiten om ander werk te zoeken dat beter bij je past of om naast je huidige job te starten met een ‘side hustle’ oftewel: een zelf gecreëerde bijbaan (al dan niet via een zelfstanig statuut in bijberoep). Dat is vooral handig wanneer je toch de financiële zekerheid nodig hebt van een vaste job, maar graag wilt ontdekken wat er nog meer voor jou mogelijk is qua werk waar je wel plezier uithaalt. Hierbij kun je denken aan een eigen webshop waar je een specifiek product verkoopt, aan het doen van creatief thuiswerk of aan het starten van een online business waar je je diensten aanbiedt aan andere bedrijven. Zolang je er maar je passie en bevlogenheid in kwijt kunt en je hierdoor meer werkgeluk ervaart. Door het hebben van een energiegevende ‘side hustle’ naast je huidige werk (waar je misschien een dag minder in de week kunt werken), vergroot je je zelfredzaamheid en ben je uiteindelijk minder afhankelijk van je vaste werkgever.

Side hussle

Welke stappen zet jij om je loopbaan te voeden?

Call to action

Op welke manier voed jij vandaag je loopbaan?

Wat is het resultaat daarvan?

Hoe zou het voor je zijn als je meer van bovenstaande tips zou gaan toepassen?

Welke tip wil je als eerste gaan invoeren?

Welke stap kan je daarvoor (vandaag) al zetten?

Hoe kan een loopbaancoach je hierin ondersteunen?

Loopbaanbegeleiding is zoveel meer dan 'ik wil ander werk'. Zo is ook alles wat te maken heeft met je eigen loopbaan voeden. Dat wil zeggen dat alle onderwerpen die aangehaald werden in deze blog onderwerpen zijn die we heel regelmatig met klanten bespreken. Jij binnenkort ook? We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Wil jij je graag laten begeleiden in deze en andere onderwerpen? Of er alleen mee aan de slag? Dat kan!

Loopbaancoach in je buurt

Je loopbaan voeden door je persoonlijke missie te kennen

Je persoonlijke missie leven geeft je tonnen energie. Je werk en leven lijkt een feestje. 

Ben je blij dat je een baan hebt in deze moeilijke tijden, maar sleep je je van weekend tot weekend?

Is je werk voor jou eerder iets waarmee je je facturen betaalt, dan wel iets waar je plezier in hebt?

Lijkt je carrière op een dood spoor te zitten en haal je geen voldoening uit je werk?

Ben je bang om van werk te veranderen omdat je geen risico wilt nemen, je moet immers nog maandelijks je lening afbetalen?

Word je moedeloos als je door de vacaturebijlage bladert omdat je niet weet welke job bij je past?

Maak komaf met al die beperkingen en schiet in actie

⬇️

Download nu dit e-book : in 9 stappen naar jouw persoonlijke missie

In 9 stappen naar je persoonlijke missie

Proost, op een superfijne loopbaan,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jeloopbaanboosten #boostjeloopbaan #loopbaanboost #jeloopbaanvoeden #boreoutvoorkomen #koersloopbaanbepalen #regienemenoverjeloopbaan #persoonlijkeontwikkelingloopbaan #loopbaancoaching #niettevredenmetwerk #jobswitch

Vraag steun, raad of advies aan je collega's en/ of leidinggevende

Neem de tijd om jouw wensen, talenten en kwaliteiten te onderzoeken

Kijk naar nieuwe opleidingsmogelijkheden, ook online

Onderzoek je marktwaarde

Stel doelen

Daag jezelf uit

Start een side hustle naast je huidige job