Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

8 leuke en effectieve manieren om je loopbaan te boosten

Hoe je loopbaan boosten?

 

Heb je het gevoel dat er meer in je zit of ervaar je niet zoveel werkplezier met je huidige werk? Ben je op zoek naar een andere baan of verlang je naar een promotie? Of overweeg je om een mega carrièreswitch te maken? 

Ambitie om je grenzen te blijven verleggen om meer uit je loopbaan te halen is natuurlijk mooi, maar het is dan wel slim om te weten hoe je jouw loopbaan kan boosten. Er zijn veel mogelijkheden. Ik heb in deze blog de 8 leukste en meest effectieve manieren voor je uitgeschreven, zodat je echt stappen kan zetten om meer uit je carrière te halen.
Veel leesplezier!

Houd een groter doel voor jezelf voor ogen over 5 of 10 jaar

Denk goed na over wat jouw toekomstplannen zijn, want dit helpt je om vooruit te denken en de verantwoordelijk en regie te nemen in jouw loopbaan en leven. Beeld je eens in hoe jouw leven er dan (binnen 5 of 10 jaar) uit ziet: 

  • Waar ben je? 
  • Met wie ga je om? 
  • Wat voor werk doe je? 
  • Hoe ziet jouw dag eruit? 
  • Wat wil je dan bereikt hebben? 

Vind je het lastig om zo 1,2,3 te bepalen waar je over vijf of tien jaar wilt staan? Geen probleem, je bent niet de enige. Veel mensen weten niet goed wat ze willen en zijn zoekende. Ook voor mij is het soms lastig en ik ben dan de ‘expert’ J

Daarom kan het je helpen om een rolmodel te kiezen waar je tegenop kijkt en misschien wel een tikkeltje jaloers bent. Denk bijvoorbeeld aan experts binnen een bepaald vakgebied. Vaak wordt jaloezie als iets negatiefs gezien, maar je kan het ook in je voordeel laten werken. Achter jaloezie schuilt altijd een bepaald verlangen wat iets zegt over jouw als persoon. Wat van die persoon zou je ook graag willen? Voor welke reden?

Door goed te kijken naar wat mensen doen die je bewondert, ben je in staat om gedrag en mentaliteit over te nemen. ‘Modelleren’ noemen we dit in vaktermen. Wat doet die persoon? Hoe doet die ge dingen? Welke gedachtenpatronen heeft hij of zij? Dit helpt je om op eigen wijze betere keuzes te maken die bij jou passen zonder dat je direct het gevoel hebt om hiermee te voldoen aan verwachtingen en meningen van anderen. 

Bovendien is het zinvol om erbij stil te staan waarom je wilt doen wat je wilt gaan doen. 

Welke impact en welk verschil wil jij wil maken in je leven? Voor welke doelgroep? Als je helder en concreet antwoord kan geven op deze vragen, weet je beter wat jouw persoonlijke missie is in het leven, zodat je makkelijk grenzen voor jezelf kan stellen. Dit zorgt er namelijk voor dat je eenvoudiger voelt of iets wel of niet bij jouw drijfveren past. 

Denk ‘vandaag’ dus al na welke stappen je ‘nu’ al kan zetten richting dat toekomstige doel.

Focus je op je positieve kwaliteiten voor je ontwikkeling

Vaak ben je al snel geneigd om alles goed te willen doen, maar dit is nergens voor nodig. Het is alleen niet gek dat je dit wilt. Van jongs af aan heb je namelijk op de basisschool, de middelbare school en je eventuele vervolgopleiding geleerd dat je minstens voldoendes moet halen om over te kunnen naar de volgende groep of klas. Voor de meesten zal ‘voldoende’ zelfs niet genoeg geweest zijn voor de ouders.

Mijn advies is daarom ook om je voornamelijk alleen maar te focussen op je sterke kwaliteiten om hier nog veel meer profijt van te hebben. Het is ook veel moeilijker om een grote groei te realiseren op jouw zwakke punten. Het is zinvoller om je kostbare tijd, aandacht en energie te besteden aan zaken die je leuk vindt en waar je blij van wordt. 

Dit draagt ook bij een meer werkplezier, omdat jij simpelweg meer in je kracht staat en steeds meer de expert bent op een specifiek vakgebied. 

Focus op je positieve kanten

Wees een student voor het leven en blijf leren 

Stop nooit met leren, het is nooit te laat om nieuwe kennis op te doen om je grenzen te verleggen. In feite kun je alles leren, als je dat echt wilt. Maar als je geen actie onderneemt zul je ook nooit jouw gewenste resultaten behalen. 
Er is meer mogelijk dan je denkt, dus blijf regelmatig trainingen en workshops volgen om goed op de hoogte te blijven van trends binnen jouw vakgebied en hierop in te kunnen spelen. Of ontwikkel je in iets nieuw als dat je interesse heeft. Het volgen van trainingen is eigenlijk ook een goede manier om je netwerk van mensen uit te breiden, dus je slaat hier direct twee vliegen in één klap.

Vraag je werkgever of leidinggevende om een evaluatie

Het is een gewaagde stap, maar als je je baas om een evaluatie vraagt, kun je uitstekend inzicht krijgen in hoe je je carrière kunt verbeteren. Hoewel sommige kritiek confronterend kan zijn, kan een evaluatie je helpen het standpunt van je werkgever of leidinggevende beter te begrijpen. Wat loopt goed? Wat moet anders of beter? Dit biedt je de kans om je huidige gemoedstoestand te communiceren en een actieplan maken om je prestaties in de toekomst te verbeteren.

Eerlijk is eerlijk: het vraagt wel moed om jezelf kwetsbaar op te stellen en open te staan voor kritiek. Niet iedereen vindt dit prettig, omdat je dan misschien het gevoel hebt of krijgt dat je niet goed genoeg bent. 

Aan de andere kant kan een evaluatiegesprek je wel heel wat moois opleveren. Je kan zelfs je collega’s vragen om elkaar te voorzien van enige opbouwende kritiek, waarbij je aanbiedt hetzelfde te doen voor een collega. Samen sta je vaak sterker en heb je sneller door wat andermans kwaliteiten en uitdagingen zijn. Je hebt zelf ongetwijfeld een blinde vlek, waardoor je niet bewust bent van hoe je overkomt en wat je kan verbeteren aan jezelf. 

Vraag om een evaluatie

Creëer een ritme met routines

Als je de ambitie hebt om meer uit je loopbaan te halen is een hoge mate van productiviteit, efficiëntie en focus onmisbaar. Als dit ontbreekt in combinatie met een strakke en zorgvuldige planning, haal je minder uit dag, week, maand en jaar. Zonde als je het mij vraagt. Grip krijgen op je gewoontes is daarom de sleutel tot succes, omdat routines je in staat stellen om iedere dag weer gestructureerd aan je doelen te werken om ze te bereiken. 

Dus wees eens eerlijk naar jezelf toe: hoeveel tijd, energie en aandacht verspil jij op een werkdag? Ben je teveel aan het kletsen met collega’s, laat je je teveel afleiden of zit je teveel op je telefoon om op WhatsApp of social media te kijken? Of vertoon je juist uitstelgedrag en wil je dit terugkerend patroon doorbreken? 


Het is tijd om je werkschema en gewoontes aan te scherpen. Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg. Het zou dan absurd zijn om ineens andere resultaten te verwachten, terwijl je niets verandert aan je dagelijkse gewoontes die er wellicht langzaam en onbewust bij zijn ingesleten. 

Schrijf dus eens op welke (goede en slechte) gewoontes je hebt tijdens je werkdag. De kans is groot dat er verschillende activiteiten zijn die je afleiden en van het juiste pad brengen. Door e-mails alleen op bepaalde tijdstippen overdag te controleren en tijdverspillende websites te blokkeren kun je jouw planning vrijmaken en veel productiever zijn.

Zorg voor nette sociale media profielen

Deel je wel eens foto’s en video’s op social media als Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn? Zo ja, wees er goed van bewust dat iedereen dit kan bekijken om een eerste indruk van jou als persoon te krijgen. 

Het delen van foto’s en video’s van wilde feestjes is bijvoorbeeld niet verstandig, omdat dit je toekomstige loopbaan in de weg kan staan. Je weet namelijk nooit wie ze bekijkt, en het kan zomaar je toekomstige werkgever of leidinggevende zijn. Dus in dit geval wil je wel een positieve indruk achterlaten, want dit zorgt ervoor dat je risico’s voorkomt. 

Nette social media profielen

Investeer in persoonlijke ontwikkeling en coaching

Het is natuurlijk verstandig om continu te trainen om je vaardigheden te verbreden en jezelf te verdiepen en nieuwe expertisegebieden te openen die je meer keuzes bieden bij toekomstige loopbaan veranderingen.

Gezien de hoge inzet van je zelfontwikkeling en loopbaanbeheer, kan het krijgen van professioneel advies en hulp ook een uitstekende investering zijn. Gepersonaliseerde coaching biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je persoonlijke doelen, sterke punten, interesses en waarden breder en dieper te verkennen. Redenen genoeg om in je persoonlijke coaching te investeren.

In coaching kan het verbeteren van jouw vaardigheden op cruciale gebieden, zoals communicatie, tijd- en stressmanagement, leiderschap, emotionele intelligentie en creativiteit op een individuele manier worden benaderd, specifiek gerelateerd aan je eigen persoonlijke behoeften en doelstellingen.

Coaching biedt je ook de mogelijkheid om feedback te krijgen over je prestaties en gewenste carrière pad, je houding en gedrag, evenals je potentieel. Plus coaching helpt je om manieren te vinden om eventuele blokkades die je belemmeren in je voortgang te verwijderen.

Ten slotte dient coaching om je te inspireren, te begeleiden en aan te moedigen in jouw zoektocht naar een betere en meer lonende carrière. Het verhoogt je zelfvertrouwen en inzichten.

Vertrouw op je eigen intuïtie

Als je wil weten hoe je jouw loopbaan een boost kan geven is het verstandig om jezelf kritische en goede vragen te stellen om je eigen verlangens en uitdagingen goed in kaart te brengen. 

Wat zou je doen als tijd en geld geen rol spelen? Zou je nog steeds hetzelfde werk uitvoeren als je er niet betaald voor zou krijgen? Nu je deze twee vragen leest, is het de kunst om te vertrouwen op je eigen intuïtie en je hart te volgen. Dus luister niet naar dat stemmetje in je hoofd, die misschien vertelt dat het niet slim is om je gevoel achterna te gaan en wellicht risico’s te nemen. 

Weet dat je eigen intuïtie als het ware werkt als een soort kompas. Het weet eigenlijk heel goed wat je wilt, maar het is aan jou om hiernaar te luisteren en ervoor open te staan. Dit kan betekenen dat je al snel tot de conclusie komt dat je andere keuzes wilt gaan maken. Vertrouw op het eerste gevoel dat bij je opkomt als je ergens aan moet denken, want dit zegt direct iets over de hoeveelheid energie dat je van een bepaald toekomstperspectief krijgt.

Vertrouw op je intuïtie

Zo boost jij je loopbaan

Call to action

In dit artikel heb ik de 8 leukste en meest effectieve manieren om je loopbaan te boosten met je gedeeld.

  • Houd een groter doel voor jezelf voor ogen over 5 of 10 jaar
  • Focus je op je positieve kwaliteiten voor je ontwikkeling
  • Wees een student voor het leven en blijf leren 
  • Vraag je werkgever of leidinggevende om een evaluatie
  • Creër een ritme met routines
  • Zorg voor nette sociale media profielen
  • Investeer in persoonlijke ontwikkeling en coaching
  • Vertrouw op je eigen intuïtie

Welke inzichten neem je mee uit deze blog? Wat wist je eigenlijk al? In welke mate pas je dat al toe? Als je dat nog niet toepast, wat houd je tegen?

Wat is totaal nieuw voor je? Wat zou je hiervan graag gaan toepassen? Welke eerste stap kan je hiertoe al zetten?

Hoe kan een job coach je hierin helpen?

Misschien zit je loopbaan wat in het slib en wil je samen met een loopbaancoach nagaan wat je zelf kan ondernemen om weer op dreef te geraken in je huidige job? Mogelijke onderwerpen zijn

De coaching kan online of live op een 50-tal locaties in Vlaanderen.

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we voor jou een meerwaarde kunnen betekenen in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

 

A-Lissome loopbaancoaches

Proost, op een mooie loopbaan!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaan #promotie #baan #gewoontes #doelen #doelenbereiken #routines #carrière #carrièreswitch #boost #hartvolgen #intuïtie #ontwikkeling #groei #verandering #werk

 

Wil jij graag nagaan of het tijd is om je loopbaan te boosten of niet? Doe dan hieronder de loopbaantest. In 5 minuten ken jij het resultaat!

Houd een groter doel voor ogen en richt je daarop

Focus op het versterken van de kwaliteiten waar je al goed in bent en waar je zelf in wilt groeien

Word student voor het leven en blijf leren

Vraag een evaluatie aan je leidinggevende of werkgever

Creëer een ritme met goede routines

Zorg voor nette sociale media profielen

Investeer in persoonlijke ontwikkeling via bijvoorbeeld coaching of loopbaanbegeleiding

Luister naar je intuitie, want dat is je ware kompas!