Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 ochtendrituelen die je dag onmiddellijk boosten

Hoe je dag boosten? 5 ochtendrituelen

 

Wist jij dat hoe jij ‘s ochtends wakker wordt en aan de dag begint heel bepalend is voor de rest van je dag? Het heeft invloed op je productiviteit, je focus, je successen, je energie, je happiness en je gevoel van voldoening.

Stel je maar eens voor: je wordt ‘s ochtends wakker, je hebt geen zin om op te staan en drukt net zo lang op de ‘snooze’ knop totdat je er écht uit moet voor je werk. Hoe zou je dag er dan uitzien? Je begint al direct stressvol aan je dag en voordat je het weet word je meegesleurd in de alledaagse taken en verwachtingen. Aan het eind van de dag ben je helemaal leeg en voel je totaal geen voldoening. De hele dag was je moe, had je geen focus en reageerde je op allemaal kleine dingen die relatief onbelangrijk waren.

Hoe zou het zijn als je de dag begint met meer energie, focus en helderheid in je hoofd? Hoe zou het zijn als je iedere dag weer een stapje dichter bij je grotere doelen en dromen bent gekomen? En je ‘s avonds helemaal voldaan bent van wat je bereikt hebt?

Met je ochtendroutine zet je de toon voor de rest van je dag. Nog voordat iedereen iets van je wilt, sta je stil bij wat JIJ wilt en hoe jij wil dat jouw dag eruit gaat zien. De meest succesvolle mensen hebben vrijwel allemaal een ochtendroutine. Met een goede ochtendroutine zorg je ervoor dat ook jij meer successen gaat behalen in je leven, waardoor je meer voldoening gaat ervaren.

Met de juiste ochtendrituelen kun jij jouw dag echt een boost geven. Het geeft je vastigheid en structuur. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je dagelijks bewust met je leven, dromen en doelen aan de slag gaat, in plaats van continu achter de feiten aan te lopen.

Voordat ik de ochtendrituelen ga benoemen, gaan we het eerst nog even hebben over de avondroutine. Een goede start van je dag begint namelijk altijd al de avond van te voren. Wil je bijvoorbeeld graag extra vroeg opstaan zodat je in de ochtend echt even tijd hebt voor jezelf, dan is het natuurlijk verstandig om ook op tijd naar bed te gaan. Onderschat niet de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Met goede kwalitatieve slaap, kun je alles van de dag goed verwerken en jezelf opladen voor een nieuwe mooie dag.

Daarnaast kan het ook helpen om ‘s avonds al je intenties voor de volgende dag (op papier) te zetten. Schrijf op wat je de volgende dag allemaal wilt bereiken. Maak hier geen strak schema van, maar stel een paar hoofdprioriteiten waar je je op wilt focussen. Door het niet strak in te plannen blijf je flexibel voor veranderingen en onverwachte gebeurtenissen of taken.

Je kunt zelfs alvast je kleding voor de volgende ochtend klaarleggen, zodat je in de ochtend zo min mogelijk keuzes hoeft te maken.

Nadat je je tanden hebt gepoetst, je gezicht gewassen en een groot glas lauw water hebt gedronken, helpen deze 5 ochtendrituelen jou om met meer energie, motivatie, productiviteit en voldoening de dag door te gaan!

Ochtendritueel : stilte

Begin de dag in stilte. Dat kan betekenen dat je extra vroeg op moet staan, zodat je even helemaal de tijd voor jezelf hebt. Leer de gewoonte af om direct op je mobiel te kijken als je wakker wordt. Maak de ochtend echt een momentje voor jezelf. Voel de sensaties in je lichaam en wordt bewust van je gedachten. Doe eventueel een meditatie of wat ademhalingsoefeningen. Door dit moment van stilte te pakken, kun je een intentie zetten voor je dag en vanuit rust en vastberadenheid aan de dag beginnen. Sommige mensen vinden het ook fijn om in de ochtend een stukje te lezen uit een inspirerend boek. Hiermee motiveren ze zichzelf om er weer helemaal voor te gaan die dag. Als je normaal gesproken de ochtend in chaos en hectiek begint, zal dit al een enorme impact hebben op jouw dag.

Ochtendritueel : schrijf van je af

Schrijf al je gedachten van je af. Dit hoeft niet lang te duren, maar door kort even alles op te schrijven wat er door je hoofd gaat, creëer je meer ruimte en helderheid voor jezelf. Door deze gewoonte toe te passen in je leven zal je merken dat je veel bewuster wordt van je gedachten en emoties. Het helpt je bij het zien van je patronen en het verwerken van emoties en gebeurtenissen.

Daarnaast stimuleert het ook nog eens je creativiteit, helpt het je bij het manifesteren van je dromen en geeft het je structuur en duidelijkheid over wat je in de toekomst wilt bereiken.

Het is daarom ook een moment van reflectie. Ben je nu waar je wilt zijn? Ben je blij met je baan of zou je liever iets anders doen? Wat zou je dan graag anders willen? Hoe wil je dat gaan aanpakken? Deze vragen worden allemaal duidelijker als je elke ochtend even 5 minuten de tijd neemt om alles van je af te schrijven. Als je zonder na te denken alles van je afschrijft, kom je je meest pure verlangens tegen. Verlangens die helemaal van jou zijn en niet gebaseerd zijn op verwachtingen van andere mensen.

Ochtendritueel : wees dankbaar

Dankbaarheid werkt stress-verlagend. Door elke ochtend de tijd te nemen om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt in je leven en voor alles dat goed gaat, zet je een mindset voor jezelf die gericht is op overvloed in plaats van tekort. Vaak zijn we zo erg bezig met wat we nog willen bereiken en wat we nu nog niet hebben, dat dit onnodige stress oplevert.

Uiteindelijk heb jij zelf enorm veel invloed op hoe jij jouw leven ervaart en hoe jij naar de wereld kijkt. Als je regelmatig de tijd neemt om je aandacht te richten op de positieve dingen in jouw leven, dan zal je merken dat je ook steeds meer positiviteit in je leven aantrekt. Alles wat je aandacht geeft groeit!

Door dit dankbaarheidsritueel toe te voegen aan je ochtend geef je jouw dag al direct een positieve boost. Je kunt dit opschrijven in een boekje, maar je kunt er ook gewoon even bij stil staan en de dankbaarheid door je hele lichaam voelen.

Ochtendritueel : energize yourself

Vervolgens is het tijd om jezelf goed wakker te maken, zodat je je lichamelijk en geestelijk energiek gaat voelen.

Door elke ochtend een paar minuten te bewegen, geeft dat al een enorm boost in energie. Je stimuleert je bloedsomloop en vult je longen weer met nieuwe zuurstof, zodat je helemaal klaar bent voor de dag. Daarbij verbetert het ook direct je gezondheid, zelfvertrouwen en emotionele staat.

Er zijn verschillende vormen van beweging die jouw lichaam en geest in de ochtend kunnen energizen. Probeer voor jezelf uit wat goed voor jou werkt. Voor de één betekent dat een krachtige workout, voor de ander een paar yoga oefeningen en weer voor een ander een ochtendwandeling in de natuur. 10 tot 20 minuten beweging in de ochtend zorgt ervoor dat je met meer energie en helderheid de dag doorgaat. Maar ook als je echt heel weinig tijd hebt, doen 5 minuten beweging al wonderen voor je energie.

Tenslotte zou je ook nog een koude douche kunnen nemen. Hiermee stimuleer je je bloedsomloop en wordt ook je geest een stuk helderder!

Ochtendritueel : stel prioriteiten voor je dag

Door prioriteiten te zetten voor jouw dag ga je gerichter te werk en kun je gefocust bezig gaan met het behalen van je doelen. Maak er echter geen gedetailleerd tijdschema van met allemaal kleine en relatief onbelangrijke taakjes. Maak in plaats daarvan een prioriteitenlijst met maximaal 3 doelen die toewerken naar jouw grotere doel of droom. Op deze manier richt jij je meer op het creëren van een mooi en zinvol leven en kom je uit de overlevingsstand.

Als jij jouw doelen helder en duidelijk hebt voor de dag, kun je met meer focus en motivatie aan de dag beginnen. Welke drie dingen zou jij vandaag kunnen doen die bijdragen aan jouw grotere doel?

Uiteindelijk zal een ochtendroutine er voor iedereen anders uitzien. In deze blog heb je verschillende ochtendrituelen gezien. Nu kun je zelf kijken welke jou het meeste aanspreken en welke jij wilt toepassen in jouw leven. Begin met iets dat voor jou simpel is toe te passen, zodat je al snel de voordelen ervan gaat ervaren.

Proost, op het kick-starten van je dag

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#mindset #dankbaarheid #doelenstellen #energie #stilte #ochtendtirueel

Inleiding

Stilte + Van je af schrijven

Wees dankbaar

Energize yourself

Bepaal prioriteiten voor je dag