Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Een leider kent zijn sterke kanten

Ken als leider je sterke kanten

 

Als we denken aan leiderschap, richten we ons vaak op het 'wat': uiterlijke kenmerken, gebruikte methodieken, gedrag en acties die voorbeeldige leiders tonen als ze complexe en ongekende uitdagingen aangaan. Hoewel deze lijn van denken wel een goede plaats is om over leiderschap te beginnen zullen we nooit ons volledige potentieel van leiderschap ontwikkelen als we enkel kijken naar datgene wat zichtbaar is. We moeten verder kijken dan het zichtbare om te zien hoe de groten op deze aarde leiden, en dat begint met het bekijken van hun mindset.

 

Hoe belangrijk deze mindset ook is, maar al te vaak springen we veel te vlug naar actie. We passen ons gedrag wat aan en verwachten dat onze wilskracht het dan wel overneemt. Helaas, dat zal niet lukken als we niet eerst de onderliggende gedachten en overtuigingen onder de loep nemen, die dat gedrag net aansturen (en in stand houden). Wat het nog erger maakt is dat ons gedrag ook de mind-set van anderen beïnvloedt wat op zijn beurt weer het gedrag van die ander impacteert.

Een leider die niet in staat is om zijn of haar mind-set te herkennen en aan te passen waar nodig kan de veranderingen in een organisatie aanzienlijk vertragen. Het is net door de onderliggende kracht van de (shift van) mindset van een leider dat hij/zij een gehele organisatie naar en door een positieve verandering kan leiden. Elke poging om een beter leider te worden moet dus starten bij onszelf, door onze drijvende gedachten, gevoelens en emoties te herkennen want deze zijn de basis van onze mindset.

Onze eigen sterktes en talenten herkennen en erkennen is een van de stappen die we best nemen om ons bewuster te worden van onze eigen mindset. Gewapend met deze kennis kunnen we dan bewustere keuzes maken over de mind-set die ons het beste dient in een welbepaalde situatie. Hiermee dan experimenteren laat ons toe om nieuw gedrag te gaan stellen dat ons volle potentieel tot leiderschap de kans geeft natuurlijk te groeien.

 

Possessing individual talent is nice - developing talent in others is called leadership. (Mike Myatt)

 

Als we kijken naar een normale werkomgeving de dag van vandaag is helaas een grote hoeveelheid van onze tijd en energie gefocust op onze tekortkomingen, en dan meer bepaald hoe we het gat kunnen dichtrijden tussen waar we nu staan en wat die ideale 100% is. Voor veel leidinggevenden bevordert de focus op zwakke punten de mind-set van schaarste: het gevoel dat er te weinig getalendeerde mensen in de organisatie zijn die de bergen werk helpen verzetten. Veel van deze leidinggevenden hebben zelf ook een leidinggevende die op de zelfde manier opereert en wordt hierdoor vanzelf een systeem in stand gehouden. Veel leidinggevenden vinden het moeilijk om in te zien dat er ook een andere mogelijkheid van benadering is. Mogelijks ben jij een van hen. En toch, wat als je die bergen werk zou kunnen verzetten door te focussen op je sterke punten met het menselijke verlangen naar zingeving als hefboom?

Gelukkig is op dit vlak het tij stilaan aan het keren: van werken aan je zwaktes naar functioneren vanuit je sterktes en talenten.

Probeer deze oefeningen maar eens om je sterke punten te (her)ontdekken. Zoek een comfortabel plekje zonder afleiding. Sluit je ogen en neem een paar keer diep adem. Wanneer je er klaar voor bent, projecteer je je in de 3 onderstaande momenten, een voor een , en stel je jezelf deze vragen:

  • Als een klein kind. Welke vormen van denkbeeldige spelen doe ik het liefst? Welke karakters of rollen kies ik om te spelen? Welke games trekken me het meest aan, en welk personage speel ik dan? Wat speel ik? Waarmee speel ik nog?

  • Als jong volwassene. Welke activiteiten doe ik zo graag dat ik de tijd helemaal uit het oog verlies? Wat geeft me energie? Voor welke zaken kan ik bij manier van spreken niet wachten om eraan te beginnen? Wat vertellen die activiteiten (over) me?

  • Als werkende volwassene. Als ik terugkijk naar een hoogtepunt, of een succesverhaal, dat zich heeft afgespeeld in de afgelopen 18 maanden. Wat doe ik dan? Wat is de aard van de impact die ik heb op mezelf, anderen en de organisatie? Waar ben ik fier op?

Als je zo naar deze momenten in je leven kijkt, wat waardeer je dan het meest aan jezelf? Wat zou je hart vullen met trots moest een collega of geliefde erover vertellen op een feest speciaal voor jou? Wel, dat zijn je sterktes!

 

Passion can only rise with talent and motivation, just as cake needs baking powder and heat. (Alies Quaegebeur)

 

Er is natuurlijks niets magisch aan reflecteren over je sterktes. De echte magie komt er pas als we leren om onze sterktes te integreren in ons dagelijkse werk. Een hele uitdaging aangezien vele leiders denken dat er na ‘sterktes’ ook altijd het woord ‘maar’ komt... Je mindset veranderen is dus hard werken, zeker als de werkdruk alsmaar stijgt. Als je kijkt naar professionele atleten dan streven zij er ook altijd naar om te werken vanuit hun sterktes. Ook voor hen is het ‘no pain, no gain’, dus waarom zou het voor ons anders zijn?

 

You have to find the strengths of each individual and of the organization—and then you can create magic. (Fabrizio Freda)

 

Sommigen onder ons zullen een groter zelfbewustzijn gebruiken om een job of carrièreverandering te katalyseren, voortkomend uit inzichten van de oefening. Anderen zullen vinden dat door de lens van sterktes kijken een manier is om hen in hun kracht te zetten, positieve emoties en energie op te roepen. Aarzel ook zeker niet om je geliefden en collegas te vragen wat de zaken zijn waar zij energie van krijgen, wat hen zingeving geeft...je zal zien dat je op een heel andere manier begint te communiceren.

Ter afsluiting misschien nog dit: Iedereen heeft zwakke punten, en iedereen heeft zwakke punten waar best wat aan geschroefd kan worden. Doelbewust je focus verschuiven naar sterke punten die je energie geven is echter een veel inspirerendere aanpak; op deze manier zal je merken dat er positieve boost wordt gecreëerd die creativiteit en verandering ten goede komen.

 

Call to action

Wat neem je voor jezelf mee uit deze coaching tips?

Vanuit welke mindset functioneer jij vandaag?

Wat zal er anders zijn als je vanaf nu focust op je sterktes, en de sterkjes van de mensen in je omgeving?

Wat zal het impact daarvan zijn?

Heb jij het wat moeilijk om je sterktes te herkennen? Aarzel dan zeker niet om me te contacteren ; stuur me dan even een persoonlijk bericht en ik help je al wat op weg!

 

Proost, op het kennen en inzetten van je sterke kanten!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#mindset #versterkendegedachten #leiderschap #talent