1 januari 2015. Traditioneel is dat een datum waarop de meesten onder ons eens kijken wat ze het voorbije jaar bereikt hebben. Daarnaast is het ook de tijd dat velen hun goede voornemens formuleren. Of het nu gewicht verliezen is, of die langverwachte reis maken of een prachtig trouwfeest organiseren of eindelijk je droomjob vinden of die promotie waar te maken, het zijn allemaal dromen waar we actie moeten op ondernemen om ze te bereiken.
Geen twee mensen zijn precies hetzelfde. Hun behoeften zijn verschillend, net als hun mogelijkheden en kwaliteiten. Een persoonlijke coach kan je helpen om te bereiken wat jij belangrijk vindt, op een manier dat het meest effectief zal zijn voor jou. En dat betekent dat je moet investeren. Investeren in jezelf. Indien je dit niet doet zou je het kunnen dat je je (loopbaan) succes beperkt.
Coaching helpt je te identificeren wat nu écht belangrijk is en daarop te focussen zodat het je groei en succes stimuleert. Volgens coaches.com is dit de toegevoegde waarde van een goede coach:
-
Creëert een veilige omgeving waarin mensen zichzelf duidelijker zien;
-
Identificeert de gaps (kloven) tussen waar de klant staat en waar hij of zij nood aan heeft of zou willen staan
-
Vraagt doelbewuster na te denken, te handelen en gedragsverandering in te zetten, meer dan de klant van zichzelf gevraagd zou hebben
-
(Bege)Leidt de bouw van de structuur, de verantwoording en ondersteuning die nodig zijn om duurzame betrokkenheid te verzekeren
Het is niet voor niets dat zovele sporters en leidinggevenden een coach hebben: om op een efficiëntere manier hun performantie te verhogen om hun doelen te bereiken.
Coaching heeft ook een impact op de financiële prestaties van een organisatie; volgens een ICF onderzoek blijkt dat bij 60% van de respondenten van organisaties met een sterke coaching culturen hun inkomsten boven het gemiddelde liggen in vergelijking met hun leeftijdgenoten.
Als het dus gaat over het bereiken van je doelen en daarbij te bouwen aan je personal brand, kan een coach een krachtige bron. Hij/zij kan je helpen om op je eigen manier, eventueel buiten de reeds betrede paden, actie te ondernemen om de dingen die echt belangrijk voor je zijn te bereiken. De toegevoegde waarden van coaching kan je terugvinden in het:
Verduidelijken van je doelen
Je bedrijf duwt je mogelijks in de ene richting terwijl je manager je mogelijks op basis van andere criteria via verschillende adviezen in een andere richting trekt. De vraag is hier niet ‘wie moet ik volgen’ maar veeleer ‘wat wil ik zelf’ en dit bespreekbaar te maken om te kijken wat een gezamelijke win-win-win zou kunnen zijn (bedrijf-manager-jezelf). Je coach kan je helpen bepalen wat belangrijk is voor jou en daarop gericht te blijven focussen.
Identificeren van je blinde vlekken
Een blinde vlek is datgene wat je niet weet van jezelf en voor je omgeving een evidentie is. Je coach kan spiegelen wat je zelf niet weet en daardoor inzicht geven in zaken die je van of bij jezelf niet zag. Een coach kan deze input eerlijk geven aangezien hij of zij geen betrokken partij is en ook geen voor- of nadeel heeft bij een specifieke outcome.
Verhinderen fouten te maken die je anders wel zou maken
Je zal erachter komen wat je zeker niet moet doen gewoon door je ideëen te bespreken met je coach. Elke coach heeft eigen ervaringen en/of input van andere coachees waardoor hij/zij weet wat wel of niet werkt. Die input kan ervoor zorgen dat jij bepaalde fouten vermijdt want anderen hebben ze al voor je gemaakt. We maken allemaal fouten en van elkaar leren is daarbij essentieel. Het is soms beter om fouten plaatsvervangend te leren dan ze zelf te maken.
Focussen op je ontwikkelingsinspanningen
Coaches helpen je het verschil te zien tussen zwakke punten waar je best actie op onderneemt en die die je kan laten zoals ze zijn. Dit kan je helpen om tijd en energie te investeren in die zaken die het meeste vruchten zullen afwerpen in de toekomst, rekening houdende met je doelen.
Verkorten van je doorlooptijd
Er bestaat geen twijfel over dat je slim genoeg bent om erachter te komen wat je moet doen om effectiever te zijn in je (leidinggevende) rol op kantoor. Het probleem is maar al te dikwijls ‘tijd’ want er bestaat geen onbeperkte hoeveelheid van, helaas. Je moet in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk de juiste resultaten bereiken en dat is ook waar een persoonlijke coach het meest effectief kan zijn.
De concurrentie voor blijven
Een coach kan je helpen om van punt A sneller naar punt B te gaan, waarbij je jezelf onderscheidt van de rest en op die manier je carrière op een sneller spoor zet.
Immers ‘als je altijd doet wat je altijd deed zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg’…en laat dat in deze nu net niet de bedoeling zijn.
Verwerven van leiderschapskwaliteiten
Coaches helpen vaardigheden te modelleren die belangrijk zijn voor de werknemers en leiders van vandaag. Nadat je een tijdje met je coach werkt zal je merken dat je zelf krachtige vragen zal beginnen stellen waardoor je beter leert luisteren, of je zal een negatieve gedachte sneller kunnen plaatsen en een positieve gedachte in de plaats kunnen zetten, of... Dit zijn slechts enkele manieren waarop je een coachende stijl in je eigen aanpak zal kunnen integreren.
Uitbouwen van je zelf-discipline
Een afspraak met je coach is doorgaans niet flexibel qua tijd, wat betekent dat je op een bepaald moment klaar moet zijn met je werk. Je heb niet altijd de vrijheid om de dag of het tijdstip van je coaching op het laatste moment te veranderen. Eens lukt je dat mogelijks wel, een volgende keer krijg je er waarschijnlijk een opmerking over. Telkens een afspraak verplaatsen is voor niemand efficiënt. Het uitbouwen van je zelf-discipline zal er in dit geval dus ook voor zorgen dat je betere gewoontes ontwikkelt wat betreft je tijd.
Nemen van verantwoordelijkheid
En coach houdt je op het goede spoor en begeleidt je vooruit richting een nieuw niveau van presteren. Voor velen van ons is de ondersteuning van iemand die ons motiveert om onze doelen te bereiken een noodzaak. Ook hier is een rol weggelegd voor een coach want bij elke nieuwe coaching sessie zal die polsen wat je in de tussentijd bereikt hebt tov wat je afgesproken had dat je zou doen. Met andere woorden, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je bereikt.
Verhogen van engagement en betrokkenheid
Een Gallup-onderzoek toont aan dat slechts 13% van de werknemers wereldwijd geëngageerd zijn op het werk. Langs de andere kant toont een studie van het ICF aan dat coaching correleert met een verhoogde betrokkenheid van medewerkers; 65% van de werknemers van bedrijven met een sterke coaching culturen beoordeelden zichzelf als zeer betrokken. Op die manier is het duidelijk dat coaching zowel het engagement als de betrokkenheid verhoogt.
Verwerven van inzichten ... die je anders nooit zou krijgen
Iemand die zowel het startpunt als het gevisualiseerde eindpunt kent kan jouw talenten blenden met je doelen. Jij ziet enkel wat je zelf wilt zien, een coach daarentegen kan breder en met meer diepgang gaan bevragen zodat je uiteindelijk jouw vaardigheden ten volle kan inzetten op de ambities die je hebt. Je krijgt dus betere inzichten op wat je wilt, en hoe je daar kan geraken.
Verbeteren van je resultaten
Alles wordt afgestemd op de resultaten die jij wilt bereiken. Er is dus geen off-the-shelf aanpak. Van nature zijn groepstrainingen en –workshops ontwikkeld voor de gezamelijke groep. Persoonlijke coaching is aangepast aan het individu, zijn of haar doelen, talenten, hulpbronnen, belemmeringen, ... om op een efficiëntere manier tot resultaat te komen.
Stijgen van je geluksgevoel
Omdat in de coachingsgesprekken meestal ook over je belangrijkste waarden gesproken wordt biedt dat de mogelijkheid om je waarden en je doel te aligneren, focus te creëren, door de ‘mist’ heen te kijken, ... dit geeft algemeen meer goesting om dat doel te bereiken en draagt bij tot een stijging van je geluksgevoel.
Simpel gezegd, coaching is de ‘igniting’ factor voor je succes en uiteindelijk je geluksgevoel. Hoeveel is je dat waard?
Je kan zelfs het bedrijf waarvoor je werkt inschakelen. Praat eens met je manager of je HR- of learning&development-verantwoordelijke. Eventueel zijn zij bereid om (mee) te investeren in je coaching als dat een win-win levert. Dus meld het aan diegenen die jou dit zou kunnen toezeggen. Het is een geweldige manier om coaching te ervaren én je doelen te bereiken.
En als je bedrijf ervoor kiest om niet mee te betalen voor je coaching, maak de investering dan zelf. In het kader van je loopbaan kan je hier gebruik maken van je loopbaancheques. Het zal z'n vruchten afwerpen in duidelijkheid, geluk en een verhoogde succes. Coaching is een investering, geen kostenpost.
Als je op 31 december 2015 je carrièretevredenheid en bereikte doelen als ‘super’ en ‘boven verwachting’ wil benoemen, laat een coach je dan begeleiden.
Call to action
Welke doelen stel jij je voor 2015?
Hoe zeker ben je dat jij die doelen zal bereiken als je als enige aan de kar trekt?
Hoe zou een coach je hierbij kunnen ondersteunen?
Heb je vragen of opmerkingen over hoe ik tewerk ga, aarzel zeker niet om contact op te nemen of klik door op de kaart onderaan.
Proost!
Op een gelukkig, gezond en succesvol 2015!
Alies
Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.
Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.
Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches (eventueel via de kaart onderaan).
LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube
#calltoaction #coaching #doelenstellen #geluk #mindset #verantwoordelijkheid #zelfvertrouwen