Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Sterke kanten en talenten ontdekken

Ontdek je sterke kanten en talenten

 

‘Ik weet niet wat ik wil’ is iets wat ik regelmatig hoor in mijn coaching praktijk. Mensen staan niet (veel) stil bij wat hen blij maakt, lopen op met oogkleppen wat betreft de mogelijkheden (er zijn er veel meer dan je denkt), kennen zichzelf dikwijls niet zo goed en derhalve is het niet makkelijk om uit te vissen wat ze willen. Wat ze niet willen, dat weten ze meestal wel, gelukkig maar want ook dat is een startpunt om vanuit te vertrekken.

Hoe begin je er dan aan om te weten te komen wat iemand wilt?

Passies & talenten

Denk voor jezelf eens na over de volgende vragen en noteer eventueel de antwoorden ergens op een blad papier

  • Wat doe ik graag in mijn vrije tijd?
  • Als ik in mijn job zou kunnen dingen doen die mij energie geven, welke taken zou ik dan met heel veel plezier op mij nemen?
  • Bij welke activiteiten vliegt de tijd voorbij?
  • Waar krijg ik regelmatig complimentjes over?
  • Over welke nieuwsthema’s mogen ze me elke dag komen vertellen,
  • Wat wou ik als kind ‘later als ik groot ben’ worden?
  • Welk soort spelletjes/tijdsbestedingen deed k het liefst toen ik jong was?
  • Stel dat er geen obstakels zouden zijn qua tijd, geld, leeftijd, zelfvertrouwen, …. Wat zou ik dan doen van werk (dat me gelukkig maakt)?

In de antwoorden op deze vragen liggen hoogstwaarschijnlijk die zaken die je leuk vindt en moest het kunnen, die die je graag zou willen terugvinden in een job. Een talent is immers iets dat je graag doet, waar je energie van krijgt.

Ga eens na welke gemeenschappelijke delers er door de verschillende antwoorden lopen? Is het altijd samen met mensen? Dan is je talent misschien ‘sociaalvaardigheid’ heb je in je job nood aan mensen om je heen! Zit je graag uren stil op een stoel achter een PC, dan is dit waarschijnlijk ook wat je wilt voor je job.

Talent gesprekken aangaan

Doorgaans hebben mensen om ons heen een goed zicht op waar we goed in zijn (los van of we dat dan ook graag doen of niet). Een krachtige manier om te leren wat je goed kan is mensen die je kennen te bevragen over jou. ‘Wat vinden zij dat je goed kan?‘ Een beetje raar voor sommigen, maar het levert schitterende resultaten op.

Regelmatig geef ik aan mijn coachees de opdracht mee om aan minstens 5 mensen die ze vertrouwen de volgende vragen te stellen

  • Wat zijn de (minstens) 4 items waar je mij het meest voor waardeert?
  • Wat is (minstens) 1 ding waarvan je vindt dat ik erin moet groeien?

Dit is een simpel én krachtig instrument dat vaak ontroerende resultaten oplevert. Je stelt je kwetsbaar op door de vraag te stellen en ook de persoon die je antwoordt laat kwetsbaarheid toe. Deze manier van met elkaar omgaan schept mogelijks ook hernieuwde (diepere) banden met elkaar.

Talent gesprekken aangaan

Gesprekken aangaan over je talenten

Door dit soort van (talent) gesprekken aan te gaan wordt je als coachee in je kracht gezet. Je krijgt (onbewust) complimentjes over waar je goed in bent. Het typische met talenten is immers zo dat het voor de persoon zelf de normaalste zaak van de wereld is, en het juist de omstaanders zijn die het bijzonder vinden. Mooier kan toch niet? Let wel op: het is niet omdat je er goed in bent dat je het ook graag doet en het een talent is. Maak daar voor jezelf een duidelijk onderscheid in!

Kijk eens na wat de rode draad door de antwoorden is… hoe zien anderen jou? Welke antwoorden zijn verrassend? In welk antwoorden herken je jezelf en in welke niet?

Wil je geen gesprek aangaan hierover met iemand anders? Ga dan eens in gesprek met jezelf. Hieronder vind je daar via de knop wat input voor.

Gesprekken aangaan over je talenten

De Wensput

Als het voor iemand niet altijd duidelijk is waar hij of zij goed in is kan nog altijd de wensput open gedaan worden. ‘Wat wens ik mezelf toe?’ Wat wens je jezelf nog toe? En wat nog?

Vaak ligt in het antwoord hierop al de eigen kracht verborgen, alleen zijn de meeste mensen zich daar niet van bewust. Dikwijls benoemen mensen hier datgene wat ze eigenlijk al wel graag doen en waar ze graag nog beter in zouden willen worden of nog meer zouden willen mee bezig zijn.

Vermijd de valkuilen van je talent

Een talent op zich is een wonderlijk iets, het zet mensen in hun kracht, geeft energie, brengt tot bloei en ga zo maar door.

Teveel van dat talent kan overslaan in een valkuil, dat is het risico dat die persoon loopt op een slechte dag, bij te veel stress. Meestal ben je blind voor je eigen talenten, en dus ook voor de valkuilen ervan. Zonder dat je het goed en wel wel beseft loop je dan ook in die (val)kuil.

Een aantal voorbeelden

  • eerlijkheid kan bij een teveel kan overslaan in botheid en anderen kwetsen
  • perfectionisme zou bij overdrijving bijvoorbeeld kunnen overslaan in ‘het is nooit goed genoeg’.

Waak dus over de balans van het gebruik van je talent: niet te veel en niet te weinig. Gebruik het zoals het hoort en laat je niet verleiden om er te ver in te gaan.

Vermijd de valkuilen van je talent

Ontdek je sterke kanten en talenten

Call to action

Wat heb je geleerd uit deze stappen? Wat kan je goed? Wat doe je graag? Waar ligt voor jou de rode draad (in je antwoorden)?

In welke mate vind je wat je graag doe ook terug in je huidige job?

Wat kan je ondernemen om ervoor te zorgen dat je meer met je talenten en passies aan de slag kan in je baan?

Hoe kan een loopbaancoach je ondersteunen bij het thema talenten?

Met een talent coach kan je deze thema's zeker bespreken: 

  • Waar krijg je energie van? Wat kost je energie? Wat geeft je voldoening? Wanneer vliegt de tijd
  • Hoe zie je energiedagboek eruit? Doorheen een dag? Doorheen een week?
  • Welke talenten komen vandaag in actie op de werkvloer? Welke wil je dat in actie komen?
  • In welke werkplek kom jij het best tot je recht? Wat is je ideale werkcontext?
  • Welke samenwerkingsverbanden stimuleren je energiegevers of vreters?
  • Wat zijn de valkuilen bij jou talenten?
  • Wat wens jezelf toe? Welke job past bij jou als je alle nodige talenten hebt?
  • ...

Deze talent coaching kan al voor 80 euro voor 7u individuele begeleiding met de loopbaancheques van de VDAB, als je aan de voorwaarden voldoet.

Loopbaanbegeleiding kan ook zonder loopbaancheques. Met andere woorden: je kan zo ook bij ons terecht voor talent coaching.

Talent coaching met een loopbaancoach

Proost op passies en talenten!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#passie #talent #vaardigheden #sterktes #talenten #talentontwikkeling #talentcoaching #talentcoach