Talent Coach

Als jij vanuit je talenten kan werken stroomt de energie volop en kan je haast niet stoppen.

Herken jij je hierin?

  • je beleeft professioneel momenten waar de tijd echt niet vooruit gaat, je kijk op de klok in de hoop dat de wijzer dan sneller tikt

  • je moet op je werk regelmating dingen doen waar je echt niet naar uit kijkt noch blij van wordt

  • je wordt gevraagd om te focussen op het ontwikkelen van competenties die je niet graag doet

  • je bent bezig met aangelegenheden die je ontzettend veel energie kosten

  • je doet dingen waar je moe en futloos van wordt

  • je doet taken waar je geen zin in hebt, die je telkens weer voor je uitschuift, je ziet er tegen op, liever zou je ze helemaal niet willen doen

  • ...

Hoe meer je je in bovenstaande herkent, hoe slechter je bezig bent. En dan is het bezoek aan een talent coach echt wel een belangrijke volgende stap voor je.

Talent in actie

Iedereen wordt geboren met meerdere talenten. Dat wil echter niet zeggen dat je die talenten ook kent, inzet of ontwikkelt. Een (werk)omgeving vinden waar je iets met die talenten kan doen is cruciaal. En toch is het niet gemakkelijk. Daardoor kan je dus talenten hebben die door een verkeerde context nooit het daglicht zien, laat staan dat ze zichtbaar worden voor anderen.

Talent in actie wil dus zeggen dat je naast het talent ook de juiste omgeving of context moet hebben om dat talent tot zijn recht te laten komen én dat je uiteraard de nodige handelingen moet doen, of gedrag moet stellen om dat zichtbaar te laten worden.

Het verschil tussen een competentie en een talent

Een talent is aanboren, het is iets wat je graag doet en waar je van nature aanleg voor hebt.

Een competentie is gedrag dat je stelt in een bepaalde context en dat je goed kan. Het zegt niets over graag doen en hoeft ook helemaal niet aangeboren te zijn.

Met andere woorden: als je iets doet dat niet vanzelf gaat, je geen voldoening levert en waar de tijd niet vliegt, ook al kan je het misschien goed, dan spreken we van een competentie.

Een competentie is dus ‘extern gerefereerd’ aangezien ander het kunnen vaststellen.

Een talent is dus ‘intern gerefereerd’ aangezien jij het VOELT als moeiteloos, voldoening- en energiegevend.

Verschil tussen competentie en talent

Talent ontwikkeling en groei

Het is een veel voorkomende valkuil! Als het om ontwikkeling en groei gaat, kijken naar wat niet goed gaat en je nog allemaal te leren hebt. NIet doen, want dat werkt super demotiverend. Je wordt immers constant met de neus op de feiten gedruikt; dat je iets niet kunt, dat je ergens niet in slaagt, dat je iets niet foutloos kan afleveren.

Van een 5/10 groeien naar een 6/10 is voor velen al een hele klus of taak. Daarbij richt je je aandacht op een of meerdere zwakke punten in plaats van op je sterktes. Je focust op fouten, tekortkomingen en gebreken. Zowel in het onderwijs als in de bedrijfswereld komt dit veelvuldig voor.

Kijken naar wat niet goed gaat is niet alleen heel demotiverend, het maakt je ook onzeker. Focussen op fouten zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen en je zelfvertrouwen een deuk krijgt. Voor je het beseft ben je jezelf een beetje kwijt, voel je je futloos, heb je geen zin meer in je werk, en weinig energie.

Idealiter focus je op wat wel goed gaat en bouw je daarop verder.

Een mooie balans tussen 'zien wat er niet is' en 'zien wat er wel is' is dat je én focust op wat al supergoed loopt én daarnaast focust op wat de verbeterpunten zijn.

Talent ontwikkelen

Een talent verwijst naar je natuurlijke voorkeuren en eigenschappen. Deze kan je ook ontwikkelen. Meer nog, het is belangrijk dat je deze ontwikkelt (als je dat wilt) omdat hiermee bezig zijn je energie geeft. De ontwikkeling van talent gaat bij manier van spreken moeiteloos. Je talenten ontwikkelen verhoogt je menselijk kapitaal en je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Op die manier ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling en krijg je een groter/breder/ruimer loopbaan perspectief waardoor gelukkig werken tot aan je pensioen echt wel haalbaar wordt.

Hoe talent ontwikkelen?

Talent kan je op 4 verschillend manieren ontwikkelen:

  • ervaren (voelen)
  • experimenteren (doen)
  • conceptualiseren (denken)
  • waarnemen en observeren (kijken)
Talent ontwikkelen

Talent coaching met een talent coach

Wat zijn onderwerpen waarmee je bij een talent coach terecht kan?

  • je talenten, je competenties en de gemene deler
  • je aangeboren interesses en natuurlijke aanleg
  • talentontwikkeling in je loopbaan
  • het beste uit jezelf halen, je volledige potentieel tot bloei laten komen
  • hoe, waar en wanneer je talenten inzetten
  • je unieke authenticiteit en personal brand ontdekken en je personal brand in de wereld zetten
  • (terug) plezier en geluk ervaren op je werk
  • welke beroepen passen bij je talenten
  • je zelfvertrouwen versterkten op basis van je talenten en succesverhalen - zo sleutel je ook aan je assertiviteit
  • je professionele missie

Een talent coach zoekt samen met jou naar een match tussen wie je bent en wat je doet, en dat in de juiste werkomgeving. Hierbij wordt gefocussed op je sterke punten, waardoor je ook met een positieve bril naar jezelf leert kijken.

Wat kost een talent coach?

Eigenlijk valt de kost van een talent coach super goed mee! Zeker als je voldoet aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques. 7u begeleiding kost je dan 80 euro, of 11,5 euro per uur (in plaats van 140 euro per uur, omdat de Vlaamse overheid je hierin ondersteunt). Meer info over (talent coaching met) de VDAB loopbaancheques vind je hier.

Je kan bij A-Lissome ook terecht zonder VDAB loopbaancheques. Je kan ook onze blogs raadplegen, of zelf aan de slag gaan.