Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe zelfzeker overkomen op de werkvloer?

Hoe zelfzeker overkomen op de werkvloer?

 

Ken je dat gevoel? Je weet het eigenlijk allemaal wel, en toch vraag je je tijdens je werk af: Doe ik het zoals ze het willen? Doe ik niet te veel, te weinig, te snel, te slordig, te … ?! Bedoelt mijn collega het zoals ik het begrijp? Hebben we wel hetzelfde perspectief?

Eigenlijk kunnen we er niet omheen: communiceren. Want vanuit jouw perspectief, kan alles er heel anders uitzien dan vanuit het perspectief van je collega of leidinggevende. Misverstanden liggen altijd op de loer, overal en nergens. Als je ze niet in kaart brengt, kun je er met gemak over struikelen: ongenoegen, verdeeldheid, wrijving, strubbelingen, disharmonie en controverse. Er zijn zoveel dingen op de werkvloer, die je onzeker kunnen maken en vaak bedenk je ze zelf. Want je wilt het goed doen, maar twijfelt over zoveel zaken.

Zo complex als dat lijkt, zo simpel is de oplossing. Goed blijven praten met elkaar, op een positieve, opbouwende manier. Door vragen te stellen laat je je goede bedoelingen zien en je bereidheid om je te verplaatsen in de ander. Hoe ziet mijn collega of leidinggevende het? Spreek die onzekerheid uit. Het is essentieel als je je zelfzeker wilt voelen.

Dat is niet altijd makkelijk. Het kan je in het begin in plaats van zelfzeker, kwetsbaar doen voelen. Dat is de reden dan sommige mensen liever de onzekerheid voor zichzelf houden, om zichzelf te beschermen. Op die manier hou je ongewild het gebrek aan zelfzekerheid in stand en moet je steeds meer zelf gaan invullen.

Zet jezelf daarom over die drempel. Liever ‘even’ kwetsbaar, dan ‘een leven’ onzeker. Laat maar zien dat je het even niet weet en benoem het ook. Spreek uit dat je hulp nodig hebt om stappen vooruit te kunnen zetten. Je zult verstelt staan van hoeveel mensen je willen helpen. En hoe heerlijk het is voor je zelfzekerheid als je bevestiging krijgt van anderen. Want het woord ‘zelfzeker’ kan verwarrend zijn. Het betekent niet dat je het ‘zelf’ moet oplossen, opbouwen en onderhouden. Integendeel, we hebben allemaal die ander nodig voor een gezond zelfbeeld. Samen bereik je meer en dat is goed voor het hele team.

Wil je terug zelfzeker overkomen op het werk? Deze 5 tips geven je vleugels:

Stop met negatieve zelfspraak

Er is nog nooit iemand beter geworden door negativiteit. Wees je eigen beste vriend, behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip. Blijf niet hangen in negatieve gevoelens als je een keer een fout maakt. Een positieve mindset geeft je fijne energie en helpt je makkelijker te schakelen na tegenvallers. Zie ook mijn eerdere blog ‘jij bent goed genoeg.

Leer nieuwe vaardigheden

Een prima weg naar zelfzekerheid, is nieuwe dingen te leren. Daarvoor hoef je echt niet een universitaire studie te gaan doen of een diploma te halen. Je kunt via zoveel wegen leren en je kennis verbreden en verdiepen. Lees, volg een workshop, koop een online programma, sta open voor allerlei zaken, maak fouten, oefen, probeer, maar boven alles: leer! Grote kans dat je collega’s en leidinggevende je daar graag bij willen helpen.

Bouw op je sterke kanten

Iedereen heeft meerdere talenten. Iets dat je uniek, mooi, sterk, bijzonder maakt. Iets dat je blij maakt, waar je al goed in bent, of goed in zou kunnen worden, omdat het je plezier geeft. Je doet het enorm graag en geeft je energie. Bouw daarop, hou er rekening mee bij wat je doet, want in je talenten schuilt je passie en alles wat je met passie doet gaat vele malen makkelijker dan taken die je met tegenzin op pakt.

Fake it until you make it

Als er een nieuwe taak of uitdaging voor je ligt, is het normaal dat je je onzeker voelt. Als je begint aan een nieuwe job, verwacht niemand van je dat je vanaf het begin weet hoe alles moet. Maar je zult verrast zijn hoe ver een zelfverzekerde en positieve houding je zal brengen. Niet te snel zeggen: “ik kan dit niet”. Zeg eerder “Ik kan dit wel” en stuur bij als je vast loopt.

Sta in het leven zoals Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel zal kunnen'.

Focus op je succes

De beste manier om zelfzeker over te komen is door je te focussen op wat goed gaat in je leven. Van klein geluk tot grote successen. ‘Fouten’ en ‘zwaktes’ helpen je keuzes te elimineren die niet voor jou werken. Accepteer de missers, leer ervan, maar focus je er niet te lang op. Richt je liever op de successen, op wat goed gaat en wat je passie voedt. En hou het luchtig, lachen om je eigen fouten is super bevrijdend, probeer maar eens!

Hoe is het met jouw zelfzekerheid gesteld?

Een paar zaken waar je alvast mee aan de slag kan:

  • Wat vertel je tegen jezelf? Is dat helpend of vernietigend voor je zelfzekerheid en eigenwaarde? Indien vernietigend: wat zou je liever denken dat je een boost zou geven?
  • Welke nieuwe vaardigheid wil jij graag onder de knie krijgen? Hoe ga je dit aanpakken?
  • Wat zijn jouw talenten? In welke mate zet je die vandaag al in in je job? Wat moet er voor jou veranderen om nog verder te bouwen op je sterke talenten?
  • Wat is zo een topic waar je liever wat meer zelfzekerheid zou hebben? Probeer in zo’n volgende situatie eens te doen alsof…
  • Wat zijn de kleine en grote successen die je afgelopen week of maand hebt mogen beleven?

Proost op je zelfzekerheid

Annelies

 

Heeft dit artikel je iets bijgebracht over hoe een goede coach kiezen? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#zelfvertrouwen #mindset #talent #succes #ontwikkelen

Inleiding

Stop met negatieve zelfspraak + Leer nieuwe vaardigheden

Bouw op je sterke kanten + Fake it untill you make it

Focus op je successen