Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Waarom geluk op het werk er toe doet

Waarom geluk op het werk er toe doet

 

De eerste dag terug naar school. Voor sommige ouders ook de eerste dag terug naar het werk. Hopelijk ben je gelukkig met het vooruitzicht terug aan de slag te gaan!

Geluk op het werk is een zeer onduidelijk begrip. Voor de ene is het x en voor de andere is het y, afhankelijk van waar die persoon belang aan hecht. Voor mij is het een combinatie van factoren: vrijheid, afwisseling, persoonlijke ontwikkeling, zinvol bezig zijn, goede verloning, fijne collega’s, betrokkenheid, waardering, de evolutie die ik bij mijn coachees zie… en ik ben gelukkig in mijn werk. In zekere mate bepaal ik immers zelf wat ik doe, wanneer, hoeveel, met wie, … Wat is het voor jou?

Ben jij gelukkig op je werk? En je collega’s? Stel je je die vraag soms of denk je dat het niet uitmaakt zolang iedereen maar gewoon (goed) zijn werk doet?

Het maakt wel degelijk iets uit want bedrijven met gelukkige werknemers zijn succesvoller!

Wat zijn de voordelen dan van geluk op het werk?

Bottom line zijn dit een aantal zaken die je in online literatuur kan terugvinden wat betreft positieve gevolgen van gelukkige medewerkers:

  • Mensen zijn 12 tot 31% productiever

  • Verkoop stijgt met 37%

  • Accuraatheid van taken neemt 19% toe

Het is dus niet zo dat het opstapelen van allerhande voordelen (gratis koffie, yoga onder de middag, massage sessies, …) ervoor zorgen dat de medewerkers gelukkiger zijn. Hoe meer voordelen hoe gelukkiger is dan ook een ballon die niet opgaat… Hoewel ze wel kunnen helpen in het aanwerven en houden van personeel zorgen ze er niet rechtstreeks voor dat het bedrijf performanter is.

Ook salaris op zich is niet de sleutel tot geluk. Salaris kan zelfs bijdragen tot een gevoel van ongelukkig zijn als we ontdekken dat iemand anders dezelfde job voor meer loon doet. Daarenboven zijn grootverdieners niet noodzakelijk gelukkiger in hun job (met de 'vette' pay-check komt ook meer verantwoordelijkheid, beslissingsbevoegdheid, langere dagen, …)

 

Alexander Kjerulf is een Deense management consultant die zichzelf “Chief Happiness Officer” noemt en grote bedrijven adviseert. Volgens hem komt werkgeluk van goede resultaten, en –relaties én het (gevoel van het) leveren van een significante bijdrage.

Hier zijn 5 tips om geluk op het werk te bevorderen:

 

Stel willekeurige handelingen van werkplek geluk

Wanneer was de laatste keer dat je een collega een tas thee of koffie meebracht, zomaar, zonder te vragen of er nood aan was? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat willekeurige handelingen er echt wel toe doen. Het plezier en de beloning in onze hersenen is minder groot als we weten dat er iets leuks te gebeuren staat zoals een bonus en kan tot 3 keer gestimuleerd worden wanneer het onverwacht gebeurt. Waar wacht je nog op?

 

Werf gelukkige mensen aan, Werk met gelukkige mensen

De sandwich keten “Pret A Manger” zegt dat je niet iemand kan aanwerven die wel een broodje kan maken en hem dan leren hoe hij gelukkig moet zijn, maar dat je wel een gelukkig persoon kan leren om een broodje te maken. Meer en meer bedrijven werven aan op basis van attitude en houding en de vaardigheden worden al dan niet aangeleerd.

You can’t teach someone to be happy if he is basically unhappy…

 

Stel positief gedrag

Roddel, grofheid en ander negatieve gedrag fungeren als een kanker in het hart van het bedrijf als ze niet worden uitgeschakeld. Dit komt omdat negatieve emoties drie keer meer besmettelijk zijn dan positieve. Dat wil dus ook zeggen dat je 3 keer meer complimentjes moet geven dan de hoeveelheid wel bedoelde feedback, en dit alleen al maar om de emotionele balans te bewaren. Stel dus meer positief gedrag!

 

Vier successen

Als bedrijven en hun medewerkers niet de gewoonte hebben om succes te vieren weet je ook niet hoe je moet reageren als er iemand met positief nieuws komt. Toen Lego na jaren financiële problemen aankondigde terug winst te maken werd de boodschap in grote stilte onthaald. Mensen hadden afgeleerd om nog te vieren. Wat zou het geven moest elke vergadering afgesloten worden met een moment waarin iedereen kort kan vertellen welke vooruitgang er sinds de afgelopen bijeenkomst geboekt is geweest? Bij Lego heeft dat de medewerkers en het bedrijf productiever gemaakt.

 

Vier fouten

Als je toegeeft dat je nu en dan fouten maakt zullen de mensen rondom jou dat ook sneller toegeven Een mooi voorbeeld hiervan is Ben & Jerry-ijscreme. Zij hebben een smaak-kerkhof met grafstenen voor “gepensioneerde smaken”. NixonMcInnes, een Britse social media consultancy bedrijf, heeft een maandelijkse event genaamd Church of Fail, waar het personeel wordt aangemoedigd om hun mislukkingen te delen zodat andere eruit kunnen leren. Dit bedrijf heeft de mindset dat hoe meer fouten er gemaakt worden, hoe meer innovatie en successen er zullen volgen.

Het gelukkig maken van je personeel gaat niet over dure voordelen, het gaat om het aanbieden van zinvol werk. Welk bedrijf kan zich niet veroorloven om dat te doen?

Geluk op het werk geeft kleur aan je leven!

 

Call to action

Welke van bovenstaande geluk tips pas je al toe?

Welke nog niet?

Wat zou het geven moest je een voor een deze tips beginnen te implementeren?

Welk effect zou dat op lange termijn creëren voor jezelf? En voor je collega’s?

 

Proost op geluk op je werk!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #succes #mindset