Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

4 zaken die je best toepast op weg naar meer werkplezier en geluk

Hoe meer werkplezier en geluk krijgen?

 

Herinner je je nog hoe onbezorgd je was als kind? Alles kon (bij manier van spreken)...

We leven vandaag in een maatschappij die sneller en sneller gaat. Vernietig je je eigen werkplezier en geluk zonder dat je het zelf beseft? Laten we eens kijken naar 4 redenen waaraan het zou kunnen liggen, en neem het heft terug in handen!

 

Op je eigen benen staan

Mogelijks denk je dat je anderen nodig hebt om je te ondersteunen omdat je bang bent om op je eigen benen te staan. Raar maar waar, in vele gevallen is deze gedachte de realiteit die ervoor zorgt dat mensen in hun huidige situatie blijven. Dat is mogelijks ook de reden dat mensen soms in een gewelddadige, of 'goed genoeg' relatie blijven. Tevens is dit de oorzaak van het feit dat mensen afhankelijk zijn en blijven van anderen, voor geld of andere zaken, of dat nu bij familie, of zelfs een werkgever is (versus bijvoorbeeld het nastreven van een droom om een eigen ​​bedrijf te starten).

De realiteit is dat jij diegene bent die aan het stuur van je werk en leven staat, inclusief je relatie en loopbaan. Jij hebt de macht om voor jezelf te beslissen waar je naartoe wilt. Het idee dat je anderen nodig hebt om je te ondersteunen berooft je dan ook van je mogelijkheden om op je eigen benen te staan. Zo geef je jezelf ook niet eens de kans om het te proberen. Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren moest je op je eigen benen staan?

 

Geluk is iets interns

Je vindt het normaal dat anderen gelukkig zijn want ze hebben een geweldige job, verdienen veel geld, hebben een fantastische partner, ... langs de andere kant kennen we allemaal mensen die niet al die zaken hebben, en toch gelukkig zijn.

Van jongsaf aan hebben we geleerd dat geluk gebaseerd is op externe zaken. Niets is echter minder waar. Geluk is een interne staat, een intern gebeuren. Het is een gevoel en je kan het altijd voelen/oproepen als je wilt.

Ga in gedachten maar eens terug naar een moment dat je echt gelukkig was...en probeer dat gevoel weer te voelen... Wat ervaarde je? Hoe voelde dat? Dit ‘ophalen’ van een gelukkig gevoel is iets dat je altijd bij je hebt en kan inzetten als de nood ervoor hoog is.

 

Vertrouwen in je eigen kennis en kunde

Je denkt dat je niet genoeg weet over X en iemand anders nodig hebt om je daarbij te helpen. Dat kan waar zijn, maar soms is het alleen maar een excuus om zelf je handen niet vuil te moeten maken. Zeg nu zelf, je moet iets voor de eerste keer doen, je weet dat ‘Anneke’ dat al gedaan heeft dus zal je haar vragen hoe ze het doet om sneller vooruit te geraken. Het kan zijn dat je dit doet omdat je lui bent, het kan echter ook zijn dat je hulp inroept omdat je je incompetent voelt.

Met andere woorden: je wacht tot iemand je zegt wat je moet doen en hoe je het moet doen, terwijl je eigenlijk aan jezelf het advies zou kunnen geven wat te doen en hoe. Al is het dat je opzoekingen doet in boeken of op internet om een stap verder vooruit te komen. Je hoeft dus niet te wachten tot anderen je zullen komen redden, je kan jezelf prima behelpen!

De mogelijkheid in verdere ontwikkeling ligt dus in het loslaten van gedachten zoals ‘ik weet niet genoeg’, ‘ik kan dat niet’... Als je het niet probeert weet je het immers niet. Stel dat je het probeert, helemaal alleen en het lukt, hoe zou je je dan voelen? Dan weet je wel genoeg! En dan kan je het ook!

 

Het gedacht ‘goed genoeg’ loslaten om in de plaats daarvan ‘geweldig’ te krijgen

Soms is het gewoon makkelijk om te settelen voor ‘goed genoeg’, het is nog comfortabel ook want je hoeft er niet echt extra inspanningen voor te doen. Wat echter als ‘geweldig’ datgene is waar je echt naar snakt? In dit geval zijn ‘goed genoeg’ en ‘geweldig’ dus vijanden van elkaar. Om het met een metafoor te zeggen: je kan maar leren zwemmen als je de boord van het zwembad loslaat. Wat zou jij dan het liefste doen? Aan de rand blijven kijken? Of leren zwemmen?

Nog niet overtuigd? Kijk dan gerust eens naar het filmpje waarin Marie Forleo uitlegt waarom ze een miljoen dollar links liet liggen hier ... ze heeft ‘goed genoeg’ achtergelaten voor wat zij ‘geweldig’ vindt.

Wat zal jij vandaag loslaten om meer van je geluk te genieten?

Hoe kan jij deze zaken beginnen toepassen in je dagelijkse leven?

 

Proost op jouw werkplezier en geluk!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #werkplezier #goedgenoeg #zelfvertrouwen