Deel dit bericht
- Lesley De Schepper

6 voordelen van online coaching

Voordelen van online coaching

 

Wie heeft ervaring met online gesprekken? Ik wel. Jij ook?

Wat doet dat met jou? Hoe voel je je daarbij?

Vertel maar eens welke nadelen jij vandaag ervaart. Of gaat het eerder over nadelen die jou vandaag angst inboezemen? Word je belemmerd in je ontwikkeling door een angstgevoel? Meestal komt angst bij ons op als angst voor het onbekende.

En langs de andere kant horen we van klanten dat het dikwijls veel beter meevalt dan dat ze oorspronkelijk dachten.

Het online gesprekken voeren is voor velen onbekend terrein. Laat staan dat we er vandaag expert in zijn. Dat hoeft ook niet. Niemand vraagt van jou die specifieke expertise. Wees dus ook mild voor jezelf. Zet je eerste stap.

Ik neem je graag mee op pad naar een gedachtegang die groei toelaat. Schrijf gerust de gedachten op die je hebt over online (coachings)gesprekken. In welk mate remmen ze je? Of versterken ze je? Als ze je remmen is het tijd om ze om te draaien of op zijn minst al te neutraliseren.

Bijvoorbeeld deze beperkende gedachte “Ik kan dat niet”  vervang je door “Ik heb dat nog niet gedaan, ik ben benieuwd wat het gaat gevnen.”

Groei laat je toe als je je gaat focussen op de voordelen.

Onlinegesprekken voeren heeft heel wat voordelen.

Ik heb alvast vanuit een positieve insteek enkele voordelen opgelijst voor het online in gesprek gaan. Het behoort tot mijn missie je te motiveren om uit je comfortzone te komen.

Voordeel online coaching: Ruimte en privacy

Uit je comfortzone komen, dat kan ook comfortabel aanvoelen. Immers, vertel eens, hoe frequent kan je dat doen in eerste instantie, met homewear? Met je favoriete sokken aan en eventueel je lievelingsdeken om je benen gewikkeld?

Uit je comfortzone en toch lekker dat cocoon en cosy gevoel om je heen ervaren, dat kan met online gesprekken. Online gesprekken voeren zal dan wel gauw wennen en behoren tot jouw post-corona-statement.

Jij kiest voor de locatie in huis (of waar je ook bent) die jou op dat moment vertrouwen schenkt. Dat kan zijn je zetel, je ligbed, je bed of je bureau. Als je je passend installeert, kan je je zelfs buiten in de tuin installeren. Als je maar wifi bereik hebt.

Je kan kiezen op welk moment je de video aan- of uitschakelt. Op jouw tempo, laat je je vertrouwen groeien en ga je mee in de flow. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bijvoegen dat ik altijd verkies mét camera omdat ik zo een beter contact heb met mijn cliënten.

Voordeel online coaching ruimte en privacy

Voordeel online coaching: Focus

Je focus verhoogt doordat al je aandacht naar het scherm gaat, zeker met de camera aan (want dan zien mensen als je ogen met iets anders bezig zijn :-)). Ben je hooggevoelig, dan kan je ervoor kiezen de beeldprikkels te beperken en je louter op het gesproken woord te concentreren.

Zet je scherm van je online gesprek dus over heel je scherm open zodat je ook niet wordt afgeleid van notificaties van mail, messanger, …

Voordeel online coaching: Tijd en omstandigheden

Heb je geen auto of vervoermiddel ter beschikking? We hebben de auto of dat ander vervoermiddel niet nodig.

Vervoer betekent verplaatsing. Voor online gesprekken is er geen verplaatsing nodig. Je bespaart daardoor heel wat tijd. Die bespaarde tijd kan je investeren in andere leuke dingen.Je creëert zelfs heel wat tijd doordat er bijna geen beperkingen zijn qua inplannen.

Zijn er kinderen in de buurt, dan weten ze bij dringendheid dat ze mama/papa een vraag kunnen stellen. En mama/papa weet dat zij/hij bij dringendheid op een seconde bij de kinderen is.

Aan huis gekluisterd na 20 uur want de kinderen zijn in bed? Je opties aan invullingen qua tijd zijn plots quasi onbeperkt. Ja, je kan nog dat coachgesprek gaan voeren, zonder dat je je babysit hoeft in te schakelen.

Heb je een gebroken been? Ben je in herstelperiode? Ben je ziek en zijn er toch geen medische belemmeringen voor een online gesprek ? Heeft de dokter je ‘thuis’ geschreven? Ok, je online gesprek kan doorgaan.

Voordeel online coaching Tijd en omstandigheden

Voordeel online coaching: Locatie onafhankelijk

't maakt niet uit waar je coach is...

Als jij graag coaching hebt van iemand uit Oostende, terwijl jij in Hasselt woont, of begeleid wilt worden door iemand die in America woont en jij in Brussel, dan maakt dat allemaal niet uit! Bij online coaching is het hoegenaamd niet belangrijk waar de persoon die je begeleid woont (of misschien zelfs op vakantie is).

Het maakt trouwens ook niet uit waar jij fysiek bent: thuis, op je vakantiebestemming, bij vrienden, ... zolang je internet of wifi hebt, kan je aan de slag.

Kies er dus de coach uit die past bij jou, los van de locatie, en ga dan voor online coaching.

Voordeel online coaching: Ecologie

Je hoeft geen aanhanger van Greta Thunberg te zijn om respectvol om te gaan met de natuur en de natuurlijke grondstoffen.

Doordat jij je verplaatsingen reduceert, maak jij ook je ecologische voetafdruk kleiner.

Als voetnoot hierbij haal ik kort aan dat je ook bespaart op brandstof en/of (parkeer)tickets. Alleen maar voordelen dus :-)

Voordeel online coaching Ecologie

Voordeel online coaching: oefening baart kunst

Heel wat recruitmentgesprekken vinden al online plaats en die tendens zal blijven toenemen.
Het spreekt in jouw voordeel als jij je sollicitatiegesprek rustig kan aanpakken doordat het ‘middel‘ een voor jou bekend domein is.

Neem de kans om tijdens een informeel gesprek (of zelfs tijdens een formeel gesprek) te experimenteren met ‘share screen’ en ‘ad participants’.

Bovendien zie je vandaag veel meer trainingen en online programma’s die de worden aangekocht. Op die manier kan je verder ontwikkelen, zonder je huis te verlaten, met alle andere voordelen van dien.

Online Loopbaanbegeleiding

Je gelooft het misschien niet maar heel regelmatig doen we loopbaanbegeleiding online! Via zoom, skype, teams, ...

Sta jij daar ook voor open? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een van onze professionele loopbaancoaches.

Dit kan

Uiteraard kan je ook al veel uit onze blogs halen, of zelf aan de slag gaan.

Online loopbaanbegeleiding

Heb ik je kunnen overtuigen? Laat het me weten. Ik verneem ook graag van je waar je het niet mee eens bent. Ik luister/lees het met plezier. Ik bedank je nu al voor de uitwisseling van gedachten. Zo kan ik mijn blik verruimen.

Heb je graag nog wat technische ondersteuning en begeleiding? Wil je graag een verbinding met mij, voor een informeel gesprek, als experiment? Het kan. Ik ondersteun je graag.

Lesley

 

Over de auteur

Lesley is loopbaancoach (bij A-Lissome) en houdt ervan jou te begeleiden naar een comfortabel en tegelijkertijd energiegevend gevoel op het werk. Ze helpt jou als je worstelt met het vinden van voldoening in je job. Lesley is zeer aanstekelijk en dat werkt motiverend bij het overwinnen van jouw aanvankelijke belemmeringen. Vul jij een job in die past bij jouw competenties, waarden en talenten? Zelf is Lesley een carrièreswitcher en heeft ze een verrijkend pad afgelegd. Dat pad vertrekt vanuit zelfliefde en is voorzien van groei. Groei met haar mee. Haar doel is dat jij ten volle kan genieten van en fier zijn op hoe jij beroepsmatig je leven vorm geeft. Deze missie volbrengt ze vanuit haar praktijk in Ternat (of op afgesproken locatie), aanvullend met lifecoaching en haar deeltijdse job als zorgleerkracht.