Heb jij weleens het gevoel dat je stilstaat in je job?
Merk je een bepaalde onrust in jezelf en wil je eigenlijk een stap verder komen, maar weet je niet waar te beginnen?
Voor heel veel werknemers in loondienst is dit een bekende situatie. Zij herkennen zich in een aantal kenmerken van een intrapreneur:
Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen wanneer jij een stapje hoger wilt klimmen op de carrièreladder. Met deze zes intrapreneur vaardigheden, kom je al een heel eind.
Stel een realistisch doel voor jezelf
Allereerst is het van belang om te weten waar je naartoe wilt werken. Wil je promotie, salarisverhoging of een leidinggevende functie? Of wil je net een stapje terug doen en meer aandacht besteden aan de combinatie werk en privé?
Bedenk van tevoren of het doel haalbaar is en schrijf je einddoel uit met behulp van de SMART methode. Hoe gaat die methode in zijn werk?
-
Je schrijft voor jezelf op of jouw doel specifiek genoeg is (S). Wie, wat, waar, hoeveel, …
-
Dan kijk je of je het doel meetbaar kunt maken, ofwel, wanneer wil je dat je dit doel gerealiseerd hebt en hoe is dit voor jou te meten (M)?
-
Check of het doel dat je hebt gesteld voor jou acceptabel (A) is. Kan je leven met het impact ervan op de mensen rondom jou?
-
Is jouw droomdoel ook nog realistisch genoeg om het bijvoorbeeld binnen een jaar te kunnen bereiken (R)?
-
Tot slot bedenk je welke tijd jij jezelf gunt om dit doel te behalen, het doel moet dus tijdgebonden (T) zijn opgeschreven.
Kom in beweging
De beste manier om op te vallen is om jezelf in je job van je beste kant te laten zien. Denk proactief mee over oplossingen, help anderen een extra handje indien nodig en geef jouw professionele mening over het werk in teamvergaderingen. Bied bijvoorbeeld aan jouw leidinggevende aan om gezamenlijk een project op te pakken, waarmee je kunt laten zien dat je van vele markten thuis bent en meer kunt dan het werk waarvoor je in eerste instantie aangenomen bent.
Wanneer je jezelf laat zien en voldoende van je laat horen, zullen jouw collega’s en andere teamleden positief over je spreken in de wandelgangen. Je bouwt aan je zichtbaarheid, je valt op een positieve manier op, zodat de mensen die beslissingen moeten nemen veel eerder jouw naam zullen laten vallen, wanneer ze iemand zoeken voor een nieuw project of het organiseren van een interessante meeting.
Wees innovatief
Als je beschikt over de juiste intrapreneur vaardigheden, is een belangrijke kwaliteit van jou dat je creatief bent en verder vooruit kunt denken dan veel van je collega’s. Zet deze kwaliteit in door mee te denken over de toekomst van het bedrijf waar je werkt. Vraag eens een gesprek aan met een leidinggevende of met een collega en bespreek daarmee de ideeën die je hebt om de manier van werken tijdens de job nog sterker te verbeteren.
Je kunt ook het initiatief nemen voor het opzetten van een soort Mastermind voor elk team, waar het bedrijf in de toekomst uiteindelijk van profiteert. Jouw collega’s kunnen tijdens deze Mastermind uiteraard hun eigen ideeën inbrengen, waardoor jullie gezamenlijk tot mooie plannen komen die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden en waardoor jullie nog efficiënter kunnen werken. Zo laat je zien dat je openstaat voor de inbreng van jouw teamleden en word je gewaardeerd vanwege je duidelijke visie, innovativiteit en het feit dat je proactief met het bedrijf meedenkt. Een echte intrapreneur kan uitstekend samenwerken, een hele belangrijke voorwaarde voor het boosten van jouw loopbaan.
Vraag actief om steun
Om zaken voor elkaar te krijgen, zul je dus goed moeten samenwerken. Wanneer je dit al goed kunt, is het slim om strategisch een aantal mensen te zoeken die jou motiveren en steunen in jouw plannen om door te groeien in je job. Vertel ze eerlijk wat jouw doel is en vraag ze of ze jou hiermee willen helpen. Bijvoorbeeld door hun steun voor je uit te spreken tijdens een openbaar overleg of door een balletje over je op te gooien in hun eigen team of netwerk.
Ga dus actief op zoek naar mensen die optimistisch zijn en jouw mentor willen zijn. Mensen aan wie jij raad en advies kunt vragen als jij er zelf even niet meer uitkomt. Let er uiteraard op dat de adviezen van deze vertrouwenspersonen goed aansluiten bij het doel wat jij uiteindelijk wilt realiseren voor jezelf: een flinke boost geven aan jouw persoonlijke loopbaan.
Blijf jezelf ontwikkelen
Er is niets fijner voor een werkgever, dan een werknemer die zich blijft ontwikkelen en die flexibel meebeweegt met veranderingen in het bedrijf. Worden er vanuit het bedrijf gratis te volgen cursussen aangeboden zoals een Lean training of een Scrum workshop? Zorg dat je je direct inschrijft en op de hoogte blijft van de nieuwste werktrends. Ga niet zitten zuchten als er een nieuw computersysteem wordt ingevoerd terwijl jullie al 10 jaar met dezelfde software werken, maar sta er voor open om zo snel mogelijk met dit nieuwe systeem te leren werken.
Wanneer je job een beetje eentonig wordt, kun je altijd vragen om een uitbreiding van je takenpakket. Ook kun je jezelf blijven uitdagen door het instellen van bepaalde targets die je wilt behalen of door een taak eens op een heel andere wijze dan gebruikelijk aan te pakken. Hoe meer kennis en ervaring je opdoet, hoe breder inzetbaar je bent en hoe sneller jij zult groeien als persoon en in je job.
Bouw een netwerk op
Een goed netwerk opbouwen en de juiste mensen kennen, is onmisbaar wanneer jij je loopbaan een boost wilt geven. Wanneer jij positief blijft spreken over je job, en bij bepaalde mensen laat vallen dat je soms wat meer uitdaging nodig hebt, is het veel gemakkelijker om jezelf richting je gewenste doel te bewegen. De mensen die jij spreekt, zijn namelijk in de positie om ook echt wat voor je te kunnen doen als ze tevreden over je zijn en jou een stap voorwaarts gunnen.
Ga binnen jouw job dus eens op zoek naar de juiste personen die veranderingen binnen het bedrijf tot stand kunnen brengen, als ze denken dat dit voor een goede zaak gebeurt. Blijf ze regelmatig opzoeken en vertel ze herhaaldelijk, maar niet opdringerig, waarom jij zo passioneel bent over je job en wat jouw ultieme doel zou zijn. Ze zullen dit onthouden en jou op de hoogte stellen wanneer de gelegenheid zich voordoet om jouw droomdoel te verwezenlijken.
Call to action
Wat heb je uit bovenstaande tips geleerd?
Laat jij je meeglijden op een stroming of neem je actief je loopbaan in handen? Wat is je SMART loopbaandoel?
Welke acties onderneem je al om in beweging te zijn en te blijven?
Welke innovatieve ideeën heb je om jullie team of organisatie naar een hoger niveau te tillen? Met wie heb je dit al besproken? Welke stappen heb je hier al voor gezet?
Welke personen in je netwerk zou je actief om steun kunnen vragen? Wie zou je mentor kunnen zijn?
Hoe ben je bezig met je ontwikkeling? Welke stappen moet je daartoe nog zetten?
Hoe ziet je netwerk eruit? Welke personen wil je als ambassadeur om jou naar het volgende niveau in je loopbaan te brengen? Wie kan een goed woord over je doen?
Proost, op je evolutie als intrapreneur
Annelies
Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.
Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.
Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .
#netwerken #doelenstellen #tijd #ontwikkelen