Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Geef je carrière een boost met deze 6 tips

Tips om je carrière te boosten

 

Waar was je mee bezig net voor je deze blog begon te lezen? Zit je aan je bureau en was je ijverig aan het werken? Ben je aan het uitkijken naar het moment dat je naar huis mag, of zelfs naar het weekend? Ben je nog aan het herstellen van een zwaar avondje uit? Kom je net terug van een super inspirerende meeting?

Misschien ben jij iemand die zich in zijn of haar loopbaan laat leiden door externe factoren:

een vriend die aangeeft dat je waarschijnlijk goed bent in…,

een collega die aangeeft dat er een functie vrijgekomen is en dat je er de perfecte kandidaat voor zou zijn...,

en rol je van het ene in het andere zonder je de vraag te stellen of je dat écht wel wilt. Je denkt als het ware niet na over je loopbaan en hoe je een carrièreboost kunt genereren.

Er zijn een aantal zaken die in de ‘donkerdere maanden’ makkelijker te doen zijn én die je carrière een boost kunnen geven.

 

 

 

Lees een boek om je carrière te boosten

Waarschijnlijk ben je hard aan het werken. Of terwijl je doet alsof je misschien hard aan het werken bent (en stiekem op facebook, instagram of pinterest zit) zijn er gegarandeerd boeken die je carrière een boost zouden kunnen geven. Dan is het best dat je hiervoor eens surft naar bijvoorbeeld bol.com of standaardboekhandel.be en nagaat welke boeken je zouden kunnen interesseren.

Misschien kan je iets bijleren over de industrie waarin je zit, of time management of leiderschap of hoe je energiebalans bewaren of een andere topic of thema.

Hoe dan ook, maak een afspraak met jezelf dat je nog voor nieuwjaar op z’n minst 1 boek gelezen hebt en met de inzichten ervan aan de slag gaat.

Zelf hebben we ook een lijst samengesteld: 146 powerboeken voor de gemotiveerde professional

 

Kijk inspirerende filmpjes om je carrière te boosten

We hebben het niet over zomaar om het even welke filmpje. Er zijn zoveel inspirerende TED talk en andere filmpjes te vinden op YouTube (en andere kanalen) dat het zonde zou zijn dat je er geen gebruik van zou maken.

Dezelfde topics die je aanspreken als voor het lezen van een boek kan je ook hier handteren en als sleutelwoorden ingeven bij een zoekopdracht. Vergeet niet dat vele van die filmpjes Engels zijn dus je zal meer kans hebben als je woorden als vulnerability, perfectionism, leadership, career, … ingeeft!

 

Volg een online opleiding om je carrière te boosten

Meer en meer zie je in het opleidingslandschap dat training niet meer alleen klassikaal gebeurt maar meer en meer op een online platform plaatsvindt.

Het voordeel hiervan is dat je een training kan volgen bij een leiderschapsgoeroe in Amerika of een energie-expert in Nederland of een zelfvertrouwen-coach in Australië of …. Bovendien kan je het programma doorlopen op het moment dat jij kiest en aan het tempo dat bij jou past. Alleen maar voordelen dus!

Het enige dat je zal moeten doen is bepalen welke topic voor jou op je prioriteitenlijstje staat en daar dan een online training of workshop over zoeken (sommige zijn gratis en andere zijn betalend).

 

Volg bedrijven en/of influencers via sociale media

Als je af en toe op sociale media zit dan daag ik je uit om eens stil te staan bij welke bedrijven je interesseren (voor welke reden ook) en deze bedrijven te volgen op sociale media. Dat kan in facebook, twitter, linkedin, instagram, pinterest en ga zo maar door.

Bedrijven gebruiken sociale media nu anders dan een aantal jaar geleden. In plaats van enkel aan zelfpromotie te doen posten ze nu ook vacatures, interne informatie, persartikels waarbij ze betrokken zijn, opiniestukken, laten ze een medewerker aan het woord en zoveel meer. Als er dus een bedrijf is waar je graag zou werken of een concurrent waar je meer over zou willen weten, volg ze.

Als je niet weet welk bedrijf je wilt volgen denk dan eens na over naar wie je opkijk, wie influencers zijn in deze wereld of wie loopbaan experten zijn. Ook die kan je volgen en er veel van leren, vergeet ons zeker niet toe te voegen op je 'te volgen' lijstje ;-)

Het is niet zo super belangrijk wie je exact volgt, als je maar bewust met je loopbaan bezig bent.

 

Netwerk om je carrière te boosten

In plaats van ’s avonds voor de TV te gaan zitten of ’s middags altijd met dezelfde collega te gaan uit eten zou je ook daar je horizonten kunnen verruimen. Je kan naar een extern netwerk evenement gaan dat speciaal voor je industrie is opgezet of ’s middags eens afspreken met een collega waar je minder contact mee hebt.

Hoe groter je netwerk is hoe meer ambassadeurs je mogelijks hebt op het moment dat je bewust een nieuwe stap wilt zetten. Netwerken laat je ook toe om meer te weten te komen over functies, bedrijven, vacatures, welke talenten gegeerd zijn op de arbeidsmarkt,…

Vergeet niet dat echte face-to-face verbindingen altijd de beste zijn en dikwijls langer bijblijven dan de snel-snel relaties of louter online contacten. Zelfs als je de persoon in kwestie niet heel dikwijls ziet, het blijft een extra persoon in je netwerk waar je toegang toe hebt als het nodig is.

 

Focus op wat je écht graag doet om je carrière te boosten

De herfst en winter maanden zijn misschien ook het moment om eens stil te staan bij wat je al bereikt hebt in je loopbaan en plannen te maken voor de toekomst.

 

  • Welke industrie of industrieën spreken je aan?

  • Voor welk bedrijf of welke bedrijven zou je graag werken? Voor welke redenen?

  • Wat zijn je persoonlijke waarden?

  • Welke taken en activiteiten geven je energie en zou je echt graag willen zien terugkomen in je baan?

  • Wie wil je graag professioneel zijn?

  • Welke professionele ambities of dromen wil je graag nog verwezenlijken?

Een professionele loopbaancoach kan je hierbij helpen en die hebben wij in huis. Met de loopbaancheques van de VDAB betaal je 80 euro voor 8u begeleiding en dat is peanuts t.o.v. de echte waarde ervan die 1331 euro is (incl BTW). Het verschil tussen beide wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Of je nu werknemer of zelfstandige bent. Meer informatie kan je hier vinden.

Er is ook altijd een goede coach bij jou in je buurt. Meer info over onze coaches zelf en waar ze dan juist coachen vind je op onze website.

 

Call to action

Hoe bewust ben jij bezig om je loopbaan een boost te geven? Op een schaal van 0 tot 10 o 10?

Welke van bovenstaande acties zitten bij jou bij manier van spreken in de vriezer?

Welke daarvan mag stilaan terug ontdooien en toegepast worden om ervoor te zorgen dat je bewuster bezig bent met je loopbaan?

Wat zouden de effecten kunnen zijn van het toepassen van bovenstaande tips?

 

Good luck!

Proost op een carrièreboost!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#loopbaan #netwerken #promotie

Volg een bedrijf en/of influencer

Volg online programma's

Bekijk (inspirerende) filmpjes

Lees een boek