Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je als introvert meer energie en voldoening ervaart op de werkvloer (5 tips)

Hoe ervaar als introvert meer energie en voldoening op de werkvloer?

 

Ben jij een introvert of wil je ontdekken of je daadwerkelijk een introvert bent?

Wil je weten hoe je als introvert meer energie ervaart op de werkvloer?

Dan ben je hier op deze juiste plek! Je ontdekt in deze blog:

 • wat precies een introvert is en wat een introvert persoon kenmerkt
 • welke vier veelvoorkomende misverstanden er zijn over introverte personen
 • 5 tips om meer energie en voldoening te ervaren op de werkvloer


Veel leesplezier!

Wat betekent het om een introvert persoon te zijn?

Ongeveer één op de drie personen is introvert. Maar wat is het verschil tussen een introvert en extravert? Het onderscheid heeft te maken met energie.
Een introvert haalt energie uit zichzelf. Contact met andere mensen kost je dan energie. Daarentegen krijgt een extravert juist energie van contact met mensen.

Een introvert wil bijvoorbeeld na een lange werkdag het liefst lekker alleen op de bank zitten om weer op te laden en helemaal zichzelf te kunnen zijn. Een extravert vind het juist leuk om veel afspreken met familie en vrienden om het liefst zo veel mogelijk samen te zijn met anderen.

In vergelijking met extraverte personen zijn introverte mensen gevoeliger voor drukte uit hun omgeving en de bijkomende prikkels. Dit zorgt ervoor dat je als introvert persoon meer tijd nodig hebt in je eentje om deze prikkels beter te verwerken.

Als je een introvert bent, zie jezelf dan als een oplaadbare batterij. Om op te laden is het verstandig om even niets meer doen. Ook al is het maar voor enkele minuten.

“Besteed minimaal zoveel tijd aan jezelf als anderen”

Hoe vaker je je de tijd gaat nemen voor jezelf, des te beter zul je ervaren hoe ongelofelijk fijn en belangrijk dit is. En dat tijd nemen voor jezelf geen luxe is, maar een voorwaarde voor een fijner leven.

Introvert persoon

Vier veelvoorkomende misverstanden over introverte personen

Om onduidelijkheid over introversie te voorkomen, wil ik ook nog even vier veelvoorkomende misverstanden over introverte personen met je delen.

 

Een introvert is verlegen, stil en teruggetrokken

Deze eigenschappen hebben niets met introversie te maken. Wel komt het vaker voor dat introverte mensen verlegen zijn, maar het heeft geen causaal verband.
Je kan dus niet alle introverte personen over één kam scheren.

 

Een introvert kan niet tegen groepen mensen

Dit is niet waar, want introverte personen zijn zeker niet mensenschuw. Het verschil met extraverten heeft simpelweg te maken met het feit dat een introvert sneller minder energie heeft als je je voor langere tijd omringt met een groep mensen. Je batterij raakt als het ware sneller leeg.

 

Een introvert durft niet voor zijn of haar mening uit te komen

Introverte personen hebben over het algemeen vaak behoefte aan diepgaande gesprekken zonder koetjes en kalfjes. Liever geen ‘small-talk’ dus. Een introvert is bedachtzaam en denkt veel en langer na over zichzelf en datgene wat ter sprake is gekomen. Misschien herken je je wel hierin en dat je dan ook op een later moment alsnog jouw mening deelt.

 

Een introvert staat niet graag in de belangstelling

Klopt ook niet, want introverten willen wel degelijk impact maken om bij te dragen aan de groei van een organisatie of bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld meer dan genoeg introverte sprekers die hun expertise voor honderden of zelfs duizenden mensen delen tijdens grote evenementen.

 

5 tips om als introvert meer energie en voldoening te ervaren op de werkvloer

Vaak ren je van hot naar her om al je verplichtingen na te komen, mails te beantwoorden, te bellen, je werk af te maken of een verslag uit te werken. Voor je het weet zit je werkdag er weer op en is het tijd om boodschappen te doen en te koken.

Echt tijd aan jezelf besteden en kiezen voor 100% procent ontspanning en opladen, schiet er dan vaak bij in. En een echt gevoel van rust en ontspanning ervaar je nou eenmaal het meest als je alleen bent als introvert. Dan hoef je even helemaal niets.

In je vrije tijd kun je dan ruimte vrijmaken om te voelen hoe het met je gesteld is en je kan kiezen voor datgene waar je op dat moment behoefte aan hebt. Een lekker warm bad, muziek, een wandeling, een boek, even mediteren of een tijdje gewoon zitten of liggen.

Maar hoe kun je het beste op je werk voor jezelf opkomen als introvert?

Hieronder deel ik mijn 5 tips om dicht bij jezelf te blijven, zodat je je werkdag op zo’n manier vormgeeft die het beste bij jou past.

Werk thuis

Ik kan natuurlijk moeilijk inschatten welk werk je doet, maar het komt vandaag de dag steeds vaker voor dat werkgevers het toestaan om thuis te werken. Puur om het werkgeluk en de productiviteit van het personeel te stimuleren.

In principe ben je slechts één gesprek verwijderd met je werkgever of manager om het thuiswerken bespreekbaar te maken. Als je het niet vraagt, krijg je het namelijk ook niet. ‘Nee’ heb je en ‘Ja’ kun je krijgen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Dus waar wacht je op? Leg jouw idee voor en geef duidelijk aan wat je verwacht te bereiken als je thuis gaat werken en wat dit met je gevoel zal doen.

Als introvert thuiswerken

Maak tijd in je agenda vrij om alleen te werken

Als blijkt dat het niet mogelijk is om thuis te werken, kun je altijd nog het initiatief nemen om regelmatig op een rustige plek zonder te veel afleiding te werken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je met meer focus en een hogere productiviteit kan werken, zodat je meer gedaan krijgt tijdens je werkdag. Hier zal je werkgever of manager alleen maar blij mee zijn.

Voor een introvert zoals jij is het essentieel dat je tijd hebt om bij te komen en grip te krijgen op je werkdag. Klopt toch? Maak dus structureel tijd vrij in je agenda waar je even in je eigen wereldje aan de slag kan zonder gestoord te worden door collega’s.

Wanneer je dit in praktijk wil uitvoeren, denk er dan aan om van tevoren je collega’s hierover in te lichten. Dit met als doel dat ze weten wat jouw grenzen zijn en dat ze je niet mogen storen.

Benut jouw talenten tijdens vergaderingen

Vaak zijn introverte personen echte denkers, die liever alles rustig op zich in laten werken en niet direct al hun gedachten uitspreken. Maar als je in een vergaderruimte bent vol met extraverte mensen die allemaal 'hardop denken', kan het een uitdaging zijn om jouw ideeën over te brengen.

Een ongeduldige collega kan dan extreem stressvol zijn, omdat je wellicht de druk voelt om je ook actief te bemoeien met het gesprek. Als introvert luister je waarschijnlijk liever, maak je aantekeningen en los je problemen op. Je neemt alle gepresenteerde informatie op je die tijdens de vergadering aan bod zijn gekomen en werkt ze het liefst zelfstandig later uit. Zo kan je later terugkomen bij de belanghebbenden met een volledig doordachte oplossing.

Zodra je weet dat je als introvert het prettiger vindt om op deze manier te werken. Geef dit vroegtijdig aan om onderlinge frustraties te voorkomen, want het zal niet voor het eerst zijn dat iemand een opmerking maakt als: “hij deelt nauwelijks zijn mening tijdens vergaderingen”.

Om dit voor te zijn is het nuttig om je voorafgaand op vergaderingen voor te bereiden door al je ideeën en belangrijke gesprekspunten uiteen te zetten. Dan heb je je gedachten voor je neergelegd, waardoor het gemakkelijker wordt om de luidruchtige aanwezigen voor te blijven.

Dus durf je te uiten op een manier die bij jouw past. Waar je ook werkt, ze hebben je nodig. Jij met je eigen eigen stem, jouw perspectief, jouw mening. Weet waar je het voor doet en maak het verschil.

Benut als introvert je talenten

Geef duidelijk je eigen grenzen aan

Als introvert is het tijd om duidelijke grenzen te stellen, want het is ontzettend belangrijk dat om je eigen energie hoog te blijven houden. Maar hoe geef je goed je grenzen aan?

Deze vijf manieren kunnen je helpen:

 • Geef je grenzen zo snel mogelijk aan bij je collega’s, zodat ze op de hoogte zijn. Hiermee voorkom je dat je later spijt krijgt als je niet direct voor jezelf opkomt.
 • Vertel erbij wat je voelt, zodat anderen meer begrip en respect kunnen krijgen voor jouw grenzen, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
 • Geef een alternatief aan door te vertellen hoe je collega’s de volgende keer het beste met je kunnen omgaan om de onderlinge samenwerking te verbeteren.
 • Ga niet in discussie over je grenzen. Het is jouw grens en leven, dus jij kan zelf bepalen wat je wel en niet prettig vindt.
 • Durf vaker ‘nee’ te zeggen, want een ‘nee’ tegen anderen is een ‘ja’ tegen jezelf.

Houd regelmatig korte breaks in stilte

De batterij van introverte mensen wordt opgeladen in stilte. Het is slim om zo vaak mogelijk op een werkdag je brein even niet actief in te spannen. Dit houdt in dat je even geen nieuwe informatie op je neemt en niet je mail of telefoon checkt. Hoe verleidelijk het misschien ook wel is.

In een tijd waar veel online plaatsvindt, kun je het best opladen in de oude vertrouwde “offline wereld”. Iets waar je even in stilte kan bijkomen om je energieniveau te managen en verhogen.

Om als introvert meer energie te krijgen, kun je het volgende doen tijdens korte pauzes:

 • Wandelen
 • Buiten in alle rust op een bankje zitten
 • Ademhalingsoefeningen
 • Mediteren
 • Even lekker uit het raam staren om te dagdromen

Door eventjes stil te zijn, gun je jezelf om jouw gedachten en ideeën even lekker de vrije ruimte te bieden. Niks moet, alles mag op zo’n moment. Alles krijgt dan goed de kans om écht bij je door te dringen. Vaak wordt de kracht van stilte onderschat, maar voor jou als introvert is het van levensbelang om zo even tot rust te komen.

Houd korte breaks als introvert

Call to action

Laat het maar allemaal even indringen, lees de blog eventueel nog eens door. Dit zijn de topics die we besproken hebben:

 • Wat betekent het om een introvert persoon te zijn?
 • Vier veelvoorkomende misverstanden over introverte personen
 • 5 tips om als introvert meer energie en voldoening te ervaren op de werkvloer
  • Werk thuis
  • Maak tijd in je agenda vrij om alleen te werken
  • Benut je talenten tijdens vergaderingen
  • Geef duidelijk je eigen grenzen aan
  • Houd regelmatig korte breaks in stilte

Welke nieuwe inzichten of bevestigingen heb je uit deze blog gehaald?

Hoe wil je met deze inzichten aan de slag gaan?
Welk eerste (kleine) stap zal je zetten?

Hoe kan een loopbaancoach je hierin ondersteunen?

De A-Lisome job coaches werken helemaal op maat én we begeleiden je in een 50-tal locaties in Vlaanderen, of online. Er zal dus zeker een kwalitatieve job coach in buurt zijn.

Wat zijn mogelijke gespreksonderwerpen

 • Welke zijn jouw introverte talenten?
 • Hoe zet je je introverte talenten in op de werkvloer?
 • Hoe communiceer je over je introverte talenten?
 • Wat is het effect van je introvertie in je communicatie en samenwerking?
 • Wat ben je bereid om al dan niet te veranderen?
 • Hoe zal je deze verandering inzetten?
 • ...

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Loopbaancoaching voor introverten

Proost, op heerlijk introvert zijn (of niet),

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#introvert #extravert #energie #energieniveau #grenzenaangeven #introvertie #opladen #ontspanning #rust #voldoening

Wat betekent het om een introvert persoon te zijn?

Misverstand “Een introvert is verlegen, stil en teruggetrokken”

Misverstand “Een introvert kan niet tegen groepen mensen”

Misverstand “Een introvert durft niet voor zijn of haar mening uit te komen”

Misverstand “Een introvert staat niet graag in de belangstelling”

Werk meer van thuis en vraag daarover een gesprek aan met je leidinggevende

Zorg dat je op regelmatige tijdstippen alleen kan werken, in stilte, afzondering, …

Gebruik je unieke talenten tijdens vergaderingen!

Geef (tijdig) je grenzen aan

Neem regelmatig korte pauzes in stilte