Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Solliciteren voor introverten: 4 sleutels tot succes!

Solliciteren als introvert persoon

 

Voor introverte mensen (ook voor sommige extraverte mensen trouwens) zijn sollicitaties niet altijd zo leuk.

Hoewel ik zelf een introverte voorkeur heb, heb ik er nooit echt last van gehad. Ik zag het als een kans om nieuwe mensen te leren kennen, mijn netwerk uit te breiden, naast het vinden van een job.

We horen echter van klanten dat ze er wel ‘last’ van hebben en dat dat meer speelt bij introverte mensen.

Als we kijken naar de evolutie van de arbeidsmarkt van tegenwoordig veranderen mensen om de x jaar van werk en elke keer moet je door het proces van jobinterviews geraken om een job vast te krijgen. Soms zelfs meerdere keren bij verschillende werkgevers of bij dezelfde voor het langs beide kanten goed voelt.

Die sollicitaties zijn dikwijls stressvol en oncomfortabel omdat je zelf ook voor een deel ‘vragende partij’ bent en als introvert sta je helemaal niet graag in de ‘belangstelling’ of de spotlight.

Dat wil echter niet zeggen dat een job interview of sollicitatiegesprek een nachtmerrie moet zijn. Als je al uitgenodigd wordt tot een gesprek wil dat zeggen dat je CV er bovenuit stak ten opzichte van de anderen CV’s en dat op zich is tegenwoordig al een hele klus.

Gelukkige hebben introverten een hele resem aan vaardigheden waar de business zijn voordeel mee kan doen. Tijdens een job interview kan je helemaal stralen door net deze skills meer in het licht te zetten.

Je hoeft je dus helemaal niet in te houden om te solliciteren en op zoek te gaan naar een betere positie of job. Ook al lijkt de (corporate) werkvloer overspoeld met extraverten, introverten kunnen ook een significant verschil maken in de business.

Hier zijn een paar sleutels tot succes voor solliciteren voor introverten.

 

 

Je bent de creatieve leider die met iedereen rekening houdt

Introverten hebben het dikwijls moeilijk om zichzelf een pluim op de hoed te steken of in de verf te zetten.

Hun voorkeur om niet op de voorgrond te treden maakt het hen moeilijk om waardering te krijgen terwijl ze er wel het werk voor gedaan hebben, of het zorgt ervoor dat ze een mooie promotie missen terwijl ze die eigenlijk wel verdienen.

Je kan er echter ook anders naar kijken: de nood om uit de spotlight te blijven is tegelijk ook iets positiefs. Het toont aan dat je goed in een team kan werken. Je ambities om te luisteren, waar te nemen, niet te micro-managen of het toneel te kapen maken jou tot een excellente teamleider of -manager.

Susan Cain heeft het in haar boek ‘Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ ook over de inherent creatieve kwaliteiten van een introvert.

Mensen die graag tijd alleen doorbrengen, zijn wat in tegenstelling tot de huidige teamgeoriënteerde organisatiecultuur.

Volgens managementonderzoek worden introverten veel minder waarschijnlijk voorbereid op leiderschapsposities dan extraverten, en dat terwijl een universitaire studie ontdekte dat introverte leiders eigenlijk beter zijn dan de extraverte wat betreft het managen van proactieve werknemers, juist omdat ze de vrijheid geven om te dromen en nieuwe ideeën te implementeren.

In een job interview vertel je dus best over een moment waarop je rekening hield met de noden van je team:

  • Welke rol speelde je toen?

  • Hoe heb je het aangepakt?

  • Wat heb je met dat team bereikt?

Focus op je voorliefde om iets goed te doen en een ondersteunende ruggengraat te zijn voor de business en je collega’s. Vertel over hoe graag je wilt dat je team succesvol is, ook al sta je niet in de belangstelling en dat je de resultaten behaalt juist omdat je een stille cruciale rol speelt.

Je kan negatieve situaties omkeren naar positievere of positieve

Emotionele intelligentie of EQ is niet voor iedereen even makkelijk. Het is een cocktail van interpersoonlijke intelligentie en intrapersoonijke intelligentie.

Met andere woorden, het is de mogelijkheid om de emoties van anderen te begrijpen en die van jezelf te beheersen.

Professioneel gezien is emotionele intelligentie bijzonder krachtig, misschien is het wel zo belangrijk dat het op gelijke voet komt te staan met de traditionele IQ, of misschien is het wel belangrijker.

Gelukkig zijn empathische introverten bewust van hun emoties en kunnen ze er ook mee omgaan. Het is een bijna natuurlijk gegeven dat je ze in je voordeel kan laten spreken.

Communicatie, management, netwerking, … ze hebben allemaal betrekking op EQ.

Essentieel in interactie met anderen waar de emoties hoog kunnen oplaaien heb jij het vermogen om doorheen die moeilijke situaties te navigeren. Dat is een enorm voordeel voor elk bedrijf. Hoe hoger je EQ, hoe hoger dus je voordeel voor een business.

Geef tijdens het interview je gesprekspartner een voorbeeld van hoe je een emotioneel hoogoplopende situatie met een collega, klant of leverancier hebt weten te counteren. Geef blijk van je empathie en beschrijf hoe je een mogelijks negatieve situatie hebt kunnen omkeren naar een positieve.

Je gelooft in de missie van het bedrijf

Introverten vinden het belangrijk dat hun job betekenisvol is. Ze willen over het algemeen meer dan gewoon hun loonbrief op het einde van de maand.

Hun loopbaan moet hun persoonlijke waarden, interesses, en talenten bevatten waar ze gewoon hun persoonlijkheid kunnen tonen. Om zich ‘compleet’ te voelen is het voor introverten immers belangrijk dat hun buitenwereld een reflectie is van hun innerlijke wereld.

De cultuur van een bedrijf is voor introverten dus als een lotje in de loterij. Wanneer ze een job vinden in een bedrijf dat hun waarden leeft en dat ook doet wat ze verwachten van een organisatie dan lijkt het alsof ze het winnende lot hebben binnengehaald.

Om het bedrijf wat te leren kennen is het belangrijk dat je op voorhand eens door de visie en missie van het bedrijf gaat (meestal vind je dat op de website). Als hun boodschappen overeenkomen met wat jij zoekt, benoem dat dan tijdens het job interview. Laat hen weten dat je voor dit bedrijf echt wilt werken en hoopt er nog lang te kunnen werken.

Focus je tijdens een job interview ook op de bedrijfscultuur. Deze is immers verschillend in elk bedrijf en zelfs binnen de bedrijven kan die verschillen onder departementen of teams. Stel vragen over hoe waarde x of y binnen de organisatie wordt geleefd en voel voor jezelf of dat matcht bij wat je verwacht.

Je gaat voor lange termijn

Het kan absoluut een groot voordeel zijn als je langer wilt blijven dan maar 1 of 2 jaar. De millennials die op de arbeidsmarkt actief zijn staan gekend voor jobhoppen: gemiddeld veranderen ze om de 2 jaar van job. Als jij dus introvert bent, of een introverte millennial dan heb je op dat vlak een streepje voor.

Introverten houden immers van stabiliteit. Wanneer ze op zoek gaan naar een job hopen ze dat het een lange termijn gebeuren zal zijn.

Hoewel ieder van ons te maken heeft met verandering voelen de introverten zich beter bij niet te veel en niet te grote veranderingen. Een verandering van job zien ze als een grote verandering.

In een sollicitatie gesprek kan je de recruiter laten weten dat je op zoek bent naar een stabiele en lange termijn samenwerking. In de huidige setting van de jobmarkt waar jobhoppen normaal is, is lange termijn samenwerking een absoluut voordeel.

Hoewel introverten dikwijls over het hoofd gezien worden en ondergewaardeerd zijn in de corporate wereld hebben ze een absolute meerwaarde te leveren.

Ook al worden ze soms als ‘verlegen’ of ‘stil’ gepercipieerd, ze kunnen een groot verschil maken op de werkvloer. Dus lieve introverten, zet je kwaliteiten in de verf.

En lieve recruiters of hiring managers, kijk ook eens naar de voordelen van een introvert teamlid.

Call to action

Wanneer heb je je volgende sollicitatie gesprek?

Welke tips zal je ter harte nemen?

Wat zal je anders doen dan in eerdere job interviews?

Proost op een geweldig sollicitatiegesprek!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#solliciteren #sollicitatiegesprek #jobinterview #introvert #creativiteit #empathie

Toon je talenten zoals creativiteit en met andere rekening houden

Vertel over je vermogen om emoties te begrijpen

Benadruk dat de missie, cultuur en waarden van het bedrijf belangrijk voor je zijn

Benadruk dat je een job zoekt voor lange termijn