Het is zover. Na maandenlange voorbereiding moet je die presentatie geven op je werk voor een groep van 500 collega’s. De nacht van tevoren slaap je slecht. Je piekert en vraagt je af of het wel goed genoeg is. Wat als de presentatie niet voor iedereen duidelijk is of als je vragen krijgt waar je het antwoord niet op weet? Dat zou een afgang zijn na al die maanden oefenen. Met klamme handen en een bonkend hart sta je de volgende ochtend om 6 uur naast je bed om nog even de laatste notities door te nemen. Je voelt je angstig en ervaart gedachten als: ‘Ik ga me ziek melden, dan kan ik vandaag in ieder geval niet falen,’ of je ziet in gedachten helemaal voor je hoe je met een rood hoofd en stotterend voor de groep collega’s een black-out krijgt en niet meer weet wat je nu eigenlijk wilde vertellen. Waarop dit uiteindelijk ook gebeurt. Herkenbaar? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van faalangst op het werk.
Wat is werk gerelateerde faalangst?
Wanneer je op je werk een constante druk voelt om te presteren en jij steeds de angst voelt niet aan deze verwachtingen te kunnen voldoen, dan heb je faalangst. Werk gerelateerde faalangst is gekoppeld aan een prestatie die je moet leveren en/of aan de momenten waarop jij beoordeeld wordt op je vaardigheden. Zoals in een evaluatiegesprek of tijdens het leiden van een belangrijke teamvergadering. Je bent op die momenten zo gespannen, dat je lijkt te blokkeren en dat je prestaties eronder lijden.
Deze faalangst komt vaak voort uit een negatief zelfbeeld, meegekregen vanuit je opvoeding of je naaste omgeving. Of vanuit een werkomgeving die bijvoorbeeld enkel focust op het halen van je targets en zoveel mogelijk omzet en niet op jouw enorme inzet als werknemer voor het bedrijf.
Het verschil tussen passieve en actieve faalangst
Er zijn eigenlijk twee verschillende vormen van werk gerelateerde faalangst die bij werknemers naar voren kunnen komen.
Passieve faalangst
De eerste is passieve faalangst. Dit uit zich vooral in vluchtgedrag. Je blijft je werk uitstellen, maakt iets maar half af, meld je ziek wanneer je een presentatie moet geven of zoekt naar redenen om onder bepaalde werkzaamheden uit te komen die jou te moeilijk lijken. Op die manier zorg je er eigenlijk voor dat iets van tevoren al geen succes wordt en daarmee saboteer je je eigen loopbaan. Je wijst jezelf al af voordat een ander dit kan doen. Dit is ontzettend zonde, omdat je er zo nooit achter komt waar jouw talenten liggen en hoe je jezelf hierin kunt ontwikkelen.
Hier kan je dus stappen zetten door realistische deadlines te zetten en iets vast te pakken tot het klaar is. Eventueel zoek je een sparring partner waar je regelmatig mee van gedachten kan wisselen.
Actieve faalangst
De tweede vorm van werk gerelateerde faalangst is actieve faalangst. Wanneer je hier last van hebt, stort je je zoveel mogelijk op je werk om zo min mogelijk (en het liefst natuurlijk geen) fouten te maken. Je verkrampt dan zo door je eigen perfectionisme, dat je je werkzaamheden eigenlijk niet los kunt laten, alles drie keer controleert en maar blijft doorgaan. Uiteindelijk put je jezelf hier echt mee uit. Hier komt ook een groot deel van de huidige burn-outs vandaan.
Hier kan je stappen zetten door jezelf grenzen op te leggen qua tijd dat je in iets steekt voor je het afgeeft of voor je het als ‘af’ beschouwt. Of als iemand anders het goed genoeg vindt accepteer je het ook als goed genoeg.
Hoe draai je je faalangst om naar iets positiefs?
Gelukkig is er iets aan werk gerelateerde faalangst te doen. Dit kan op een aantal verschillende manieren.
Eerst en vooral is het belangrijk om je faalangst te zien als je bondgenoot of vriend (in plaats van de vijand). Je angst heeft echt wel een positieve intentie, een beschermende rol zeg maar. Het lijkt soms een of-of verhaal. Of ik bereik mijn doelen of ik dien mijn positieve intentie. Wat als beiden zouden kunnen? Wat als je er een en-en verhaal van kan maken? Wat als je en je doelen kan bereiken en de positieve intentie van je angst kan dienen?
Hoe kan je toch je (gezonde) doelen bereiken en die positieve intentie dienen? Stap voor stap natuurlijk, en dat is voor iedereen anders. Hieronder geven we een aantal tips.
Mindfulness en meditatie
Je kunt denken aan het doen van ademhalingstechnieken die ervoor zorgen dat jij wat rustiger van binnen wordt of aan dagelijkse meditatie. Op die manier wordt het een stuk gemakkelijker om belemmerende en angstige gedachten over ‘moeten presteren’ op het werk los te laten.
Sporten
Wanneer je veel spanning ervaart, kun je lekker gaan sporten om weer in contact te staan met je lijf in plaats van alleen maar in je hoofd te zitten. Een vechtsport als boksen helpt je om de nodige frustratie kwijt te raken. Als je tijdens het sporten meer bewust met het hier en nu bezig bent, zullen je angsten minder snel vat op je krijgen.
Relativeren
Probeer de doemscenario’s die jij in je hoofd schetst, te relativeren door jezelf af te vragen: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ Je zult niet doodgaan, je verliest niet zomaar je job en niet iedereen zal ineens een hekel aan je krijgen. Bedenk dat de angst die je ervaart slechts tijdelijk is. Jij BENT NIET je faalangst, je HEBT alleen soms last van faalangst op het werk.
Bereid jezelf goed voor
Je zult veel sneller falen wanneer je niet goed voorbereid bent. Stop dus met uitstellen, omdat je ervan overtuigd bent dat het je sowieso niet gaat lukken. Plan op tijd alle werkzaamheden in die je moet doen en vraag jezelf af: ‘Wat heb ik nodig om dit project te laten slagen? Wat moet ik doen om die presentatie zo soepel mogelijk te laten verlopen voor mijzelf?’ Als je goed voorbereid bent, zal er een veel kleinere kans zijn dat iets fout loopt. En wanneer jij een project met succes hebt afgerond, zul jij ook veel meer zelfvertrouwen krijgen om het de volgende keer met een stuk minder zenuwen en angst aan te pakken.
Focus je op wat er wel goed gaat
Mensen met werk gerelateerde faalangst hebben al snel de neiging om te kijken naar alles wat er niet vlekkeloos verloopt. Maar probeer eens lief te zijn voor jezelf door te kijken naar alle werkzaamheden die dankzij jou wel goed verlopen. Leg de lat niet te hoog voor jezelf door alles te willen kunnen en doen, omdat je dan zogenaamd de ‘controle’ hebt. Of omdat je jezelf vergelijkt met iemand die veel meer ervaring heeft. Niemand kan alles tegelijk doen en dan ook nog eens foutloos, dit moet je ook helemaal niet willen. Misschien heb jij wel gezorgd voor veel meer structuur in de werkzaamheden op kantoor, heb je een gemakkelijk uitvoerbaar plan bedacht waar al je teamleden blij mee zijn of blink je uit door de motivatie die je toont op de werkvloer.
Professionele begeleiding zoeken
Word je iedere dag belemmerd in je doen en laten vanwege je faalangst en presteer je hierdoor minder goed dan je zou willen? Of belemmert het je zodanig in je loopbaan dat je hierdoor mogelijk een promotie of een betere of andere baan mist? Dan kan het verstandig zijn om professionele begeleiding in te schakelen. Roep hulp in van een assertiviteitscoach, een psycholoog of een loopbaancoach. Faalangst op het werk kan een hardnekkig probleem zijn en er zijn genoeg professionals die jou hiervan af kunnen helpen. Want hoe fijn zou het zijn als jij iedere dag zonder knoop in je maag, en met veel meer plezier, naar je werk kunt gaan?
Call to action
Heb jij vooral last van actieve faalangst? Of passieve faalangst?
Waaraan merk je dit?
Welke van bovenstaande tips pas jij al toe? (proficiat, hier mag je fier op zijn!)
Welke van de tips zou je graag willen beginnen toepassen?
Hoe ga je dat concreet aanpakken?
Wie kan je hierin ondersteunen?
In ieder geval, ik duim!
Proost, op werken en leven vanuit vrijheid
Alies
Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.
Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.
Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.
LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube
#faalangst #werkgerelateerdefaalangst #actievefaalangst #passievefaalangst #faalangsthanteren #prestatiedruk #faalangstcoaching #professionelebegeleiding #loopbaancoach #loopbaanbegeleiding #omgaanmetfaalangst #faalangstopdewerkvloer #perfectionisme #klammehanden