Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Vind je als 50-plusser nog nieuw werk?

Hoe vind je als 50 plusser nieuw werk?

 

Je zou kunnen denken dat werk vinden als 50-plusser een verloren zaak is. Niets is minder waar. Het is wel moeilijker omdat er behoorlijk wat vooroordelen over 50-plussers bestaan en dit zowel bij de kant van de werkgever als bij de kant van de 50-plusser zelf. Dit zorgt ervoor dat er een perceptieprobleem ontstaat waardoor het inderdaad misschien wel moeilijker is voor 50-plussers om nieuw werk te vinden.

Wat zou er gebeuren moest dat perceptieprobleem en die vooroordelen er niet zijn?

Laat ons er geen doekjes om winden: het is inderdaad moeilijker om als 50-plusser nieuw werk te vinden. Als je naar de statistieken kijkt is ongeveer de helft van 55- tot 65- jarigen aan het werk. En dat is een pak minder goed dan in onze buurlanden. Deze leeftijdsdiscriminatie is vooral terug te vinden bij hoogopgeleide vrouwen. Het is echter niet onmogelijk om als 50-plusser nieuw werk te vinden. Wekelijks begeleiden we klanten hierin.

Een van de redenen voor het moeilijker werk vinden is omdat een werkgever meestal een maandloon in gedachten heeft voor het profiel dat ze zoeken. Hoewel de 50-plusser misschien wel het profiel heeft dat ze zoeken is een 50-plusser doorgaans duurder dan een 30-er. De loonsverwachtingen van de 50-plusser liggen hoger door de vele jaren opgebouwde anciënniteit. Hoe zou je zelf zijn als je al heel je loopbaan hard gewerkt hebt? Dan wil je liefst niet te veel inboeten. Niet op het loon, de extralegale voordelen als misschien opgebouwde vakantiedagen. Dus ofwel komt de 50-plusser niet meer aan de bak, ofwel verlaagt hij zijn/haar loonsverwachting (en kan de werkgever misschien wat toegeven om zoveel kennis en ervaring in huis te halen). Er moet toch een gulden middenweg te vinden zijn waarin zowel de 50-plusser als de werkgever in een win-win situatie zitten? Wist je trouwens dat een werkgever premies krijgt als hij een 50-plusser uit werkloosheid aanwerft?

Hoe vind je als 50-plusser toch nog nieuw werk?

Gedaan met de vooroordelen over 50-plussers

Dat oudere medewerkers duurder zijn is maar een van de vooroordelen. Ze zouden minder energie hebben dan hun jongere collega’s, niet meer mee zijn met de (nieuwste) technologieën, vaker ziek zijn, … maar is dat wel zo, globaal gezien? Is het niet enkel een perceptieprobleem dat er leeft? Ik ken 50ers die energieker zijn dan toen ze 40er waren, ik ken er die me zijn met de laatste snufjes en ze zijn echt niet allemaal even ‘duur’

50-plussers hebben minstens even veel troeven als hun jongere collega’s, al zijn het misschien andere troeven. 50-plussers hebben veel meer werkervaring. Ze hebben meestal geen jonge kinderen meer in huis (die vaak ziek zijn) waardoor ze flexibeler kunnen omspringen met hun tijd, bovendien blijven zij in moeilijkere periodes doorgaans rustiger (versus kieken zonder kop), en ze zijn supergoede mentoren.

50-plussers zijn honkvaster

Een 50-plusser is bij manier van spreken op zoek naar een job tot aan zijn of haar pensioen. Ze hebben geen nood (meer) aan job hoppen en gaan dus eens ze een nieuwe job hebben niet zomaar een nieuwe job zoeken. Ouder medewerkers zijn echt wel op zoek naar iets voor de lange termijn.

50-plussers zijn meestal meer strategische denkers, en kunnen makkelijker het overzicht bewaren. Starters daarentegen zijn eerder detaillistisch en operationeel bezig. Oudere medewerkers kunnen ook gemakkelijker relativeren dan hun jongere collega’s.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle ‘starters’ en alle ’50-plussers’ over eenzelfde kam te scheren. Er zijn in beide groepen natuurlijk ook uitzonderingen.

Honkvast als 50-plusser

De 50-plusser die aanhoudt wint

Hoe vind je als 50-plusser dan toch een nieuwe job? Zet al je troeven in de verf. In je motivatiebrief, in je CV en tijdens het sollicitatiegesprek. Vertel over de voordelen die je leeftijd met zich meebrengt. Vertel of je werk- en levenservaringen, over je successen en leercurve.

Zorg er wel voor dat het voor jezelf duidelijk is wat je zoekt: zowel inhoudelijk, als welke waarden je wilt terugvinden in het bedrijf waar je wilt gaan werken, welke de praktisch voorwaarden zijn, welke sectoren je het meeste liggen, wie je ideale leidinggevende is,… en doe net als vroeger grondig onderzoek naar het bedrijf en de functie voor je gaat solliciteren. Communiceer dan ook duidelijk wat je zoekt.

Gebruik als 50-plusser actief je netwerk

Je netwerk zit echt overal: in je telefoon, op je sociale media profielen, … Gebruik je netwerk heel actief. Als 50-plusser heb je al heel wat werkervaring opgebouwd en in principe dus ook een behoorlijk groot (professioneel) netwerk. Laat je netwerk weten wat je juist zoekt: inhoud, sector, functietitel, …. Ze zullen maar al te graag je ambassadeur zijn en het je laten weten als ze iets gevonden hebben. Veel bedrijven proberen trouwens vacatures in te vullen via ‘kennissen’ van hun huidige werknemers…. Dan wil jij het toch als eerste weten, niet?

Hoe netwerken als 50-plusser

Wees vindbaar en zichtbaar in LinkedIn, ook als 50-plusser

Het eerste wat recruiters zullen doen als je een aantrekkelijk CV hebt is je ‘googlen’. Zorg er dus voor dat je vindbaar en zichtbaar ben op LinkedIn en dat daar een duidelijke link te zien is met de vacature waarop je solliciteert.

Het gebeurt ook heel dikwijls dat een vacature zelfs het daglicht niet ziet. De recruiter gaat via LinkedIn op zoek naar de geschikte kandidaat en als je niet vindbaar bent… dan is dat een gemiste kans, voor beiden!

Heb realistische loonsverwachtingen als 50-plusser

Misschien zijn de kinderen ondertussen uit huis en is de lening afbetaald… denk eens na wat het minimum netto-loon is onder hetwelk je niet wilt gaan (en stel bij als dat niet realistisch blijkt te zijn).

Bereken dus zeker eens hoeveel inkomen voor jou eigenlijk voldoende is. Je kan hiervoor als input altijd deze blog gebruiken:

Hoeveel wil ik verdienen

Neem een ‘nee’ niet persoonlijk, ook niet als 50-plusser

Wees erop voorbereid dat je heel veel ‘nee’ kan/zal horen voor er een ‘ja’ komt. Het is een beetje zoals ‘eerst veel kikkers kussen voor je de prins kan kussen’ :-) Natuurlijk is het dan niet altijd even makkelijk om positief en gemotiveerd te blijven. Geen paniek. Behoud het vertrouwen in jezelf en houd vol.

Extra tips voor 50-plussers

Uiteraard gelden voor 50-plussers voor de rest ook dezelfde regels als voor elk ander. Daarom verwijzen we je graag door naar 3 andere van onze blogs:

Tips om werk te vinden voor 50-plussers

Hoe vind je als 50plusser nieuw werk?

Call to action

Ben jij 50-plusser en op zoek naar een andere job? Wat zijn je antwoorden op onderstaande vragen?

  • Wat zijn je eigen vooroordelen over nieuw werk vinden als 50-plusser?
  • Wat zijn je eigen vooroordelen over 50-plussers?
  • Welke van de ‘honkvast’ voordelen gelden voor jou?
  • Hoe volhardend ben je?
  • Hoe actief zet jij je netwerk in?
  • Hoe vindbaar en zichtbaar ben je in LinkedIn?
  • Wat is je loonsverwachting en hoe realistisch is dat?
  • Hoe persoonlijk neem jij een ‘nee’?

En hoe ga je met die inzichten aan de slag richting een nieuwe job?

Proost, op nieuw werk vinden als 50-plusser

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#50plusser #kansengroep #werkvindenals50plusser

Stop met vooroordelen rond 50-plussers

50-plussers zijn honkvaster

De aanhouder wint

Gebruik je online en offline netwerk

Heb realistische loonsverwachtingen