Deel dit bericht
- Dries Dewitte

50-plus? Een meerwaarde voor elk bedrijf!

50-plus? Een meerwaarde voor elk bedrijf!

 

Het stigma van 50-plussers bij werkgevers is hardnekkig. Uitgeblust, vastgeroest in oude gewoontes, nog moeilijk in beweging te krijgen en ga zo maar door. Maar in de praktijk blijkt niets minder waar, dat merken we bij Nestor elke dag. Op werken staat helemaal geen leeftijd. Het gaan om de attitude en de spirit en reken maar dat heel wat 50-plussers en jong gepensioneerden elke dag opnieuw een stevige meerwaarde bieden voor elk bedrijf.

50-plus: Ervaring en flexibiliteit te koop

De tijd dat je als 50’er afgeschreven was en naar de Sanseveria’s moest staren, ligt al lang achter ons. Zoals eerder aangehaald, leeftijd is slechts een getal en nog heel wat 50-plussers bruisen van de vitaliteit. Wat wel zo is, is het feit dat heel wat 50-plussers al woelige watertjes hebben doorzwommen en een bepaalde rust hebben gevonden. Iemand met een massa ervaring breng je niet zo snel meer van zijn/haar stuk. Bovendien zit het echt wel goed met de leergierigheid van deze generatie. Door zelfstudie, cursussen en opleidingen zijn ze ook de afgelopen jaren bijgebleven. Het is een mythe dat 50’ers niet meer willen bijleren: het zit in de genen van de mens!

Op 50-plussers kun je bouwen

De kinderen zijn het huis uit, de afbetalingen zijn gedaan of toch bijna: 50’ers en jong-gepensioneerden hebben hun zaken op een rijtje en ook meer tijd. Daardoor zijn ze vaak een stuk flexibeler dan de jongere generatie die de wereld nog moet ontdekken en veroveren. Daarbij wordt niet gekeken op een inspanning en beschikt deze generatie nog over een arbeidsethos om ‘U’ tegen te zeggen. Reken maar dat werkgevers blij zijn met deze troeven en deze naar waarde weten te schatten. En nee, niet elke 50-plusser voelt nog de noodzaak om een fortuin te verdienen. Voor een leuke job waar ze voldoening uit halen, willen ze best een stapje terug doen. Dus ook die torenhoge loonkost die ‘zogenaamd’ met 50-plussers gepaard gaat, is vaak een fabeltje.

Op 50 plussers kan je bouwen

Een job vinden blijft moeilijk voor de 50-plusser, stap mee op de digitale trein ...

Ondanks de troeven en de goede wil, moeten we er geen doekjes omwinden: een job vinden als 50-plusser blijft moeilijk. Vaak ook omdat oudere en gepensioneerde medewerkers niet helemaal mee zijn met het hedendaagse sollicitatieproces. De digitalisering is een feit en heel wat medewerkers gaan er vanuit dat een 50-plusser hier tegenop ziet. Ben je een 50’er en wil je je kennis wat bijspijkeren en je kansen op een job verhogen, dan zet je met de onderstaande tools en tips alvast een stevige stap voorwaarts:

  • Smijt je op WhatsApp​: Een berichtje sturen met de familie? WhatsApp! Gebruik die groepen, ontdek de mogelijkheden en ga aan het videobellen. Als de coronacrisis voor iets goed was, dan is het wel het stimuleren van Facetimen, videobellen, Skypen en videogesprekken. Ga mee in dit verhaal en pluk er de vruchten van.
  • Probeer apps uit:​ Nog geen smartphone? Haal dit toestel in huis en ga aan de slag met de apps. Zo word je digitaal sterker én haal je ook nog voordeel uit tal van nuttige apps.

  • Sociale media​: Maak een account aan op Facebook, Instagram en zeker LinkedIn en gebruik deze kanalen actief. Het toont aan dat je mee bent met je tijd!

  • Koop een smartwatch​: Niet alleen geniet je van de voordelen van zo’n horloge. Het geeft aan de buitenwereld én potentiële werkgevers ook aan dat je open staat voor vernieuwing.

De troeven van 50-plus

Bij Nestor zetten we wekelijks honderden 50-plussers aan het werk en we zijn dan ook perfect geplaatst om de troeven van deze generatie er even uit te lichten. De 3 belangrijkste die wij in de praktijk merken en die ook door werkgevers worden aangehaald zijn de volgende:

Flexibiliteit

Reken maar dat je vandaag de dag flexibel moet zijn. 50-plussers hebben minder verplichtingen, hebben hun leven op de rails en zijn vlot en veelvuldig beschikbaar. Ga je als 50-plusser op sollicitatiegesprek, houd dan wat voorbeelden van situaties waaruit blijkt dat je flexibel bent, klaar in je mouw. Geef ook met concrete voorbeelden aan dat je vlot samen kunt werken met de jongere generatie.

Ervaring en kennis

Als 50’er weet je ondertussen wel hoe het er in het bedrijfsleven en in een onderneming aan toe gaat. Je kent het belang van teamwerk, kunt met mensen om en hebt de voorbije jaren heel wat praktijkervaring opgebouwd. Hier kan de onderneming de vruchten van plukken. Wijs tijdens een sollicitatiegesprek op je ervaring, je toegevoegde waarde en haal voorbeelden aan van puik teamwerk. Het begeleiden van een nieuwe generatie kan een belangrijke rol zijn.

Zekerheid

Als 50-plusser of jong gepensioneerde ben je een rots in de branding. Jij zoekt een job op lange termijn en dat geeft een werkgever zekerheid. Je kunt nog makkelijk heel wat jaren werken en bent standvastig. Je zult waarschijnlijk heel wat jongere collega’s zien komen en gaan.

 

Kortom 50-plussers hebben heel wat troeven en meer en meer werkgevers staan open voor deze groep arbeidskrachten.

Wat zijn de troeven van 50 plussers

Dries Dewitte

 

Over de auteur

Dries Dewitte is Business Unit Manager bij Nestor. Nestor dé de specialist in 50-plussers en gepensioneerden.

Bij Nestor zijn ze als enige uitzendkantoor in Vlaanderen gespecialiseerd in 50-plussers en gepensioneerden. Ze matchen werkgevers aan werknemers, waarbij verschillende statuten mogelijk zijn. Dagelijks ondervinden ze de meerwaarde van 50’ers en die is enorm!

 

#50plus #50plusser #werk #job #solliciterenals50plus #kansengroep #werkvindenals50plusser