Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Een job aanbod? Onderzoek eerst deze 4 zaken!

Onderzoek dit voor je een job aanbod aanvaardt

 

Als je een job aanbod krijgt, ben jij dan diegene die zegt ‘waar moet ik tekenen’ of ben je eerder wat voorzichtiger en neem je nog de tijd om een aantal dingen uit te zoeken?

De meesten vinden een nieuwe job vinden een stressvol iets en willen dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is. Deze stress en mogelijke angsten kunnen er echter voor zorgen dat we belangrijke zaken over het hoofd zien en duidelijke signalen van onze ‘gut feeling’ verwaarlozen. Zo heb ik zelf ooit een arbeidscontract getekend waar ik me tijdens het proces al gepushed voelde om te tekenen en als ik getekend had zijn op de allereerste werkdag al 2 belangrijke afspraken gewoon met de voeten getreden. Niet echt wat je wilt meemaken… toen wist ik al dat ik niet lang ging blijven en me zeer afzijdig zou houden. Spijtig, toch? Met andere woorden, als je lijf of intuïtie zegt ‘doe dit niet’, doe het dan ook niet (of weet dat het liedje mogelijks niet lang zal duren). Genoeg redenen om toch tegen je intuïtie in te gaan: afbetaling lening, je vervelen thuis, nieuwe mensen leren kennen, je kennis verbreden of verdiepen, …

Zou het niet geweldig zijn moest je een job hebben? En niet zomaar om het even welke job maar eentje waar je je talenten mag inzetten in een omgeving die aanleunt bij wat jij belangrijk vindt én waar je dus met plezier gaat werken, vol energie. De kans zit er dik in dat je dan ‘neen dank je’ zal moeten zeggen tegen misschien saaie en middelmatige jobs om uiteindelijk de juiste te kunnen vinden. Het vraagt moed om een job opportuniteit te weigeren, en toch, als je ooit in een verkeerde job hebt gezeten zal je weten waarom het belangrijk is om bepaalde standaards en basisprincipes te hanteren.

Een verkeerde job kan je gezondheid en gevoel van eigenwaarde aantasten. Hoofdpijn, slapeloze nachten, spierspanning, niet meer weten waar je goed in bent, … Een verkeerde job kan ook je levensduur inkorten. Is het je waard om dat op het spel te zetten voor een loonbrief?

Als je aanbiedingen krijgt (al is het voor iets dat je niet helemaal wilt) dan wil het zeggen dat er interesse is in jou en je profiel! Anderen zullen je dus ook wel willen aannemen.

 

Hier zijn 4 basiszaken die je best onderzoekt voor je een job aanbod aanvaardt.

 

Personeelshandboek / Medewerkershandboek

In sommige bedrijven hebben ze een handboek voor de medewerkers en daar ligt voor een deel de ziel van de onderneming in verscholen. Als je van HR (of iemand die je binnen dat bedrijf kent) dat handboek kan vast krijgen én lezen ben je al een stapje voor. In dit handboek zal je veel duidelijk worden over de personaliteit van de organisatie. Sommige bedrijven zullen meer geïnteresseerd zijn in harde cijfers en resultaten terwijl anderen dan weer uitgaan van het feit dat het menselijk kapitaal ervoor zorgt dat de onderneming draait.

De organisaties die alles tot in ‘nitty gritty detail’ willen weten en zelf de resultaten van je middelbaar opvragen, hun organisatie draaiende houden op regels en procedures en je behandelen als een klein kind of crimineel is misschien niet de organisatie waar je wilt voor werken. Daar ga je dus binnen op eigen risico :-)

 

Verwachtingen van je baas, en prioriteiten

Ook al heb je superfijne gesprekken gehad met HR, zorg ervoor dat je ook een gesprek kan hebben met de ‘hiring manager’ en kom te weten wat de verwachtingen zijn op vlak van samenwerking, resultaten, hoe dat resultaat behaald moet worden, work-life balans, hoeveel vrijheid of flexibiliteit je hebt, …

Neem geen job aan als je niet weet wat de korte en lange termijn prioriteiten zullen zijn. Op die manier zal je, eens je mag starten, in je hoofd al een duidelijker actieplan hebben van wat er moet gebeuren en mogelijks heb je al een paar hoofdlijnen hiervoor op papier gezet.

Als je hier nog een stapje verder in wil gaan kan je in grote lijnen je ideeën neerpennen in een 1, 2, 4, 6 maanden plan en dat afstemmen met je manager om zeker te zijn dat je het juist begrepen hebt. Heb je niet genoeg informatie om hieraan te beginnen? Dan kan je je toekomstige manager altijd extra vragen stellen … zo toon je aan dat je er ook al echt in gedachten mee bezig bent.

 

Ontmoet het team, de teamleden

Als je in de running bent voor een job die je echt interesseert is het aangewezen om op voorhand de teamleden te ontmoeten en voeling te krijgen met de energie die er in dat team heerst. Aarzel dus niet om te vragen ‘Hoe, waar en wanneer kan ik de teamleden eens ontmoeten voor ik mijn uiteindelijke beslissing neem?’. Op dit manier komt het eerder over als de normaalste zaak van de wereld.

Opgepast dus met organisaties waar je het team of teamleden niet op voorhand mag ontmoeten. De teamleden zouden de mogelijkheid moeten krijgen jou te ontmoeten net zoals het omgekeerd het geval is. Een gezamenlijke koffiepauze of zo is een ideale gelegenheid!

 

Maak zakelijke afspraken

Zorg ervoor dat het aanbod dat gedaan is voldoende (geschreven) detail biedt over je loonpakket, met name over maaltijdcheques, netto onkostenvergoedingen, PC, internet abonnement, GSM, verzekeringen, bonus, aantal vakantiedagen, jaarlijks toegelaten onbetaald verlof, … Het is je recht om te weten wat de voordelen zijn. Er achteraf achter komen dat je helemaal geen groepsverzekering krijgt is misschien geen ramp maar dan gaat er al direct een deel van je netto loon op naar een verzekering die je dan beter zelf regelt.

Zorg er dus voor dat je op deze vragen kan antwoorden

 • Wat is mijn startdatum?

 • Hoeveel werkuren moet ik minimum werken per week? Hoe flexibel of glijdend zijn die werkuren? Is er home- of tele-working mogelijk?

 • Hoe ziet je loonpakket eruit? Voor welke delen van je loonpakket moet je zelf een bijdrage leveren en hoeveel is dat dan?

 • Wanneer wordt je loon betaald?

 • Wordt er van je verwacht werk mee naar huis te nemen en ’s avonds mails/telefoons op te volgen?

 • Hoe zien functionerings of evaluatiegesprekken eruit? Wanneer vinden die plaats? Om de hoeveel tijd?

 • Wie is mijn baas juist? Welke eigenschappen kenmerken hem/haar het meest?

 • Hoeveel teamleden zijn er? Wie zijn ze? Wat is hun functie inhoud?

 • Waar zit ons team en mijn positie in het organigram?

 • Wie zijn de belangrijkste interne en/of externe klanten en /of leveranciers?

 • Wat is de toegevoegde waarde van wat ik zal doen voor ons team en hoe draagt dat bij tot het succes van de organisatie? (PS als je job niets toevoegt zit de kans ze dik in dat die binnen bepaalde tijd niet meer zal bestaan)

Het is gemakkelijker om een job aanbod te aanvaarden dat niet bij je past dan ‘neen dank u’ te zeggen en verder te zoeken naar iets waar je helemaal blij van wordt. Je loopbaan en gezondheid zijn belangrijker dan 1 enkele job, niet?

Zorg er dus voor dat het job aanbod bij je past voor je je erop toelegt en er helemaal voor gaat. Jij bepaalt dus welke job inhoud en welk bedrijf/baas je verdient!

 

Call to action

Hoeveel keer heb je al gevoeld dat een job aanbod eigenlijk niet bij je paste? Wat heb je met die ‘wetenschap’ gedaan?

Welke van bovenstaande stappen neem je al als je in een aanwervingsprocedure zit? Super!

Welke acties zouden wat meer aandacht kunnen krijgen? Welke hiervan kies je om je nu eerstkomend op te focussen?

 

Proost op job aanbod waar je helemaal warm van wordt!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#energie #talent #werkplezier