Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Niet aangeworven voor de job? Hier zijn 9 universele oorzaken.

Redenen waarom je niet wordt aangeworven

 

Een sollicitatiegesprek, hoopvol wachtend op het antwoord dat je naar de volgende ronde mag. En dan komt er niets. Niet omdat ze het niet willen laten weten maar omdat ze er de tijd of prioriteit niet aan geven.

Een sollicitatie (of zelfs meerdere voor dezelfde functie in sommige gevallen) waar je uiteindelijk niet voor weerhouden/aangworven wordt kan je het gevoel geven van afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn. Misschien stel je je de vraag hoe het komt dat ze je nooit terugbelden, ook al hadden ze dat beloofd. Hoewel recruiters zelden de werkelijke reden zullen geven van waarom je juist uit de boot bent gevallen, er zijn een aantal oorzaken die vrij universeel zijn.

 

Ze hadden iemand anders op het oog

Het is niet altijd leuk om je te realiseren dat jij niet weerhouden bent voor de job en iemand anders wel. Daar kunnen 1 of meerdere redenen voor zijn! De persoon die gekozen werd kan exact de competenties hebben die ze zochten, een goede naam hebben via iemand die al in de firma werkt, en misschien zelfs de job willen doen voor minder loon dan dat jij bereid was.

Mogelijks heeft de firma zelfs iemand intern de kans gegeven of was op voorhand eigenlijk al wel duidelijk wie de functie zou krijgen maar moest er nu eenmaal een bepaald protocol gevolgd worden. Het is moeilijk om daarmee in competitie te gaan.

Als iemand anders de functie heeft gekregen wilt dat niet noodzakelijk zeggen dat jij geen geschikte kandidaat was.

Hieronder in ieder geval een aantal redenen waarom je geen geschikte kandidaat zou kunnen zijn.

 

Er zat geen schwung of energie in het gesprek

Tussen mensen bestaat de mogelijkheid dat er een klik is, of niet. Geen klik hebben kan een aantal redenen hebben: je was nerveus tijdens het interview, jullie zijn totaal verschillende persoonlijkheden, jullie begrijpen elkaars gevoel voor humor niet, je komt te zelfzeker of niet zelfzeker genoeg over, … Wat de reden ook is, de interviewer heeft op basis van het interview beslist dat je niet past binnen de cultuur van het bedrijf. Het zou kunnen dat de interviewer gelijk heeft…

 

Je verstikte je mogelijks nieuwe werkgever (figuurlijk dan!)

Net zoals in een (beginnende) relatie is het niet leuk als iemand te veel achter je gat loopt. Constant bellen of mailen of ze je brief of mail goed ontvangen hebben, of hij al gelezen werd, of je op de lijst voor uit te nodigen kandidaten staat, of je naar de 2e ronde mag, … is onprofessioneel en een tijdsverlies voor iedereen. Als ze je een geschikte kandidaat vinden zullen ze je echt wel zelf contacteren.

Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet meer mag opvolgen. Enige mate is wel gezond. Bel één of maximum 2 keer na en laat het daar dan bij. Wacht geduldig tot ze zelf terugbellen en doen ze dat niet binnen de afgesproken termijn dan kan je daar de conclusies uit trekken dat je niet weerhouden bent.

 

't Kon je precies allemaal niet schelen

Geen enkele persoon of bedrijf wil in zee gaan met iemand die denkt dat hij beter kan krijgen en eigenlijk niet bij hen of in die functie wil zijn. Als je een job interview binnenstapt vanuit ‘ik weet het allemaal beter’ of ‘ik zal ne keer zeggen hoe dat hier allemaal moet’ of ‘wat een losers zijn jullie’ of dat je veel meer waard bent dan de positie waarvoor je komt solliciteren … zal je niet ver komen.

Geen enthousiasme, goesting over de functie waarvoor je komt solliciteren? Waarom zouden ze je dan aanwerven? De interviewer zal op zoek gaan naar iemand met positieve vibes, die dankbaar is voor de functie en helemaal staat te popelen van enthousiasme en betrokkenheid om eraan te beginnen. Logisch, toch?

 

Je hebt gelogen

Als een interviewer erachter komt dat je ronduit hebt gelogen is de kans klein dat er een vervolggesprek komt. Tenzij je misschien de enige kandidaat bent en ze absoluut nood hebben aan je profiel. Misschien heb je de waarheid wat opgekrikt wat betreft de inhoud van je vorige job, of heb je aangegeven ervaring te hebben in het gebruik van een bepaalde tool (terwijl dat niet het geval is). Hier en daar een leugentje om bestwil kan misschien nog wel maar een rechttoe rechtaan leugen wordt zelden geapprecieerd.

 

Je (professionele) verleden is niet om fier op te zijn

Je kan altijd wel een tegenslag hebben en ontslagen worden. Als het echter 5 keer op een rij gebeurt zal je toch een goede uitleg moeten kunnen geven wil je niet niet weerhouden worden voor de job. Een strafblad hebben helpt ook niet. Tijdens een sollicitatiegesprek je gal spuwen over een vorige baas of de vuile was van een klant buiten hangen zal ook je kansen in de kiem smoren. Wees zo eerlijk en correct mogelijk, zo kan je ook niet worden beticht van liegen, om onaangename verrassingen later te besparen.

 

Je ziet er onverzorgd uit

Een sollicitatiegesprek vraagt toch om enige etiquette qua verzorging en kledingstijl. Zelfs in een ongedwongen omgeving is het belangrijk om er professioneel uit te zien tijdens een interview. Vandaag wil dat niet meer zeggen dat je haar plat op je hoofd geborsteld moet zijn, noch dat je in een strak driedelig pak moet verschijnen. Zorg echter wel dat je haar netjes is, je schoenen gepoetst, nagels en huid verzorgd, je kledij proper… waar je ook gaat solliciteren, zorg ervoor dat je stijl en klasse uitstraalt, op je eigen manier.

 

Je enige doel is (meer) geld

Als het overkomt alsof je enige doel voor de job is omdat er een schitterend loonpakket aan vast hangt, think again, je wordt vast niet weerhouden. We willen allemaal verdienen wat we waard zijn maar een job interview ingaan met geld als belangrijkste reden is geen goed idee. Vragen naar het loon is wel toegelaten, als jullie elkaar al eerder ontmoet hebben of je verder in het proces zit, maar blijf er zeker niet te lang op hangen.

 

Je hebt de vaardigheden wel maar je persoonlijkheid laat te wensen over

Een vaardigheid kan je nog aanleren aan iemand die er echt zin in heeft. Een onvriendelijk persoon aanleren om vriendelijk te worden is al een stuk moeilijker. Het zou dus zomaar kunnen dat als je toch de vaardigheden hebt maar je persoonlijkheid niet is wat ze zoeken dat ze zullen blijven verder zoeken naar een meer geschikte kandidaat. Werk dus niet alleen maar aan je professionele skills, ook persoonlijkheid is een belangrijke factor!

Wat ook de oorzaak is van het feit dat je niet weerhouden bent voor de functie, het is belangrijk om je veerkracht te behouden en op zoek te gaan naar een volgende vacature die je aanstaat. Een job vind je niet in 1 dag, het is een proces. Net zoals je niet trouwt met de eerste de beste partner die je tegenkomt is een nieuwe job ook een relatie die je aangaat. Jij kan de relatie verbreken als je het niet meer leuk vindt, of zij. En beide partijen kunnen er ook voor zorgen dat de relatie nooit echt begint.

 

Call to action

Hoe goed verlopen jouw sollicitatie gesprekken?

Waar merk je voor jezelf het verschil tussen naar een volgende ronde gaan of niet?

Welke van bovenstaande tips wil je een volgende keer zeker in gedachten houden?

 

Proost op een ‘let’s work together’ na je volgende sollicitatiegesprek!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobsearch #jobinterview #vaardigheden #geld