Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Succesvol netwerken: 5 tips om meer uit je netwerk te halen

Tips om meer uit je netwerk te halen

 

Velen vinden het verschrikkelijk en lopen er liever van weg.

Voor anderen is het ‘ok’.

Anderen doen niets liever dan nieuwe mensen ontmoeten.

Je hebt een netwerk? Top! Hoe kan je ervoor zorgen dat je netwerk ook werkt? Via engagement, want dat is een kritische stap in elk netwerkproces.

Om succesvol te netwerken is het belangrijk elkaar te ondersteunen. Die steun bestaat er exact in dat je naar best vermogen antwoordt op een vraag, als die er komt. Met andere woorden als je belooft van dienst te zijn voor je netwerk, zal je daar ook actie op moeten ondernemen. Hoe doe je dat dan?

Uiteraard kan dat wel met of bij oppervlakkige contacten, en toch gaat het beter als je op een dieper niveau met je netwerk verbindt.

Er zijn verschillende manieren waarop je je engagement kan tonen, op een dieper niveau kan verbinden en zo succesvol netwerken

  1. Spreek regelmatig met de mensen uit je netwerk af voor een (informeel) één-op-één gesprek. Dit wil zeggen dat je ook tijd maakt voor elkaar buiten de business meetings en elkaar op een diepere (professionele) laag leert kennen. Wat drijft je leverancier of klant of concollega? Waar staat hij ’s morgens met plezier voor op? Waarvoor doet hij of zij juist deze job? …

  2. Geef anderen op regelmatige tijdstippen inzicht in waar jij mee bezig bent, wat de sleutel elementen van jouw business of werk zijn, welke producten of diensten je levert,… zodat je in de gedachten van je business contacts blijft wanneer ze jou zouden kunnen inschakelen.

  3. Neem tijd om jezelf grondig te informeren over de sleutel elementen van de business of het werk van je business contact zodat jij ook een ambassadeur kan zijn voor hen en hen kan inschakelen als je er zelf (of iemand anders in je netwerk) nood aan heeft.

  4. Bezoek de fysieke locatie van je leverancier of klant om ook voeling te krijgen met het reilen en zeilen binnen dat bedrijf en een nog beter begrip te krijgen van de diensten of producten die ze leveren.

  5. Gebruik zelf ook de producten of diensten die je contacten aanbieden. Op deze manier krijg je voeling met de kwaliteit ervan en kan je als een ervaringsdeskundige uit eerste hand meespreken.

Contactsport

Netwerken is dus een contactsport. Het is niet iets dat je een keer kan doen en dan weer loslaten. Het vraagt telkens weer engagement om duurzame resultaten te krijgen. Volgens ‘Psychology today’ levert wederzijds en wederkerig engagement meer productiviteit op.

Meer nog, mensen die actief geëngageerd zijn, zijn 43% productiever dan deze die het niet zijn. Actief engagement betekent regelmatig dialoog, kwalitatieve werkrelaties, begrip van elkaars waarden en normen, en (h)erkenning.

Effectief en succesvol netwerken gaat dus over het opbouwen en behouden van betekenisvolle relaties die aan bovenstaande karakteristieken voldoen.

Wanneer een netwerk niet werkt

Elke keer iemand me vertelt dat ze geen netwerk hebben of dat hun netwerk niet werkt stel ik me stiekem (en soms ook luidop) de vragen ‘wat is een netwerk dan voor jou’ en ‘wat heb je al geprobeerd om je netwerk te doen werken’?

Mijn netwerk werkt namelijk wel. Heel veel geven en ervan uit gaan dat als jij eens hulp nodig hebt dat er ook iemand zal zijn om je de hand aan te reiken.

De rode draad waarom een netwerk niet werkt, blijkt te zijn dat mensen geen tijd investeren om eens voorbij de ‘hallo, hoe gaat het’ te gaan, of voorbij de typische professionele vragen waarbij ze dus heel erg aan de oppervlakte blijven.

Er is dus nooit een ‘deep dive’ geweest in de ander en in de relatie om hem te doen werken. Of nog erger: netwerken is iets willen verkopen. Daar zou ik zelf ook gillend van weglopen. Netwerken is dus geen face-to-face verkoopsopportuniteit.

Het gaat veel eerder over een lange termijn relatie dan over ‘wat kan ik nu van jou gedaan krijgen’. Net zoals op het veld: eerst zaaien, water geven, in het zonnetje zetten en later pas oogsten. Je kan onmogelijk verwachten dat als je geen zonnebloemzaadje in de grond steekt en het goed verzorgt dat er iets uit zal schieten.

Netwerken is dus een lange termijn engagement, wederzijds en wederkerig, dat de (professionele) relatie diepgang geeft.

Hoe succesvol ben jij in netwerken?

Hoe doe jij vandaag aan netwerken? Hoe oppervlakkig of diepgaand zijn je contacten?

Wat heb je al geprobeerd om meer van je netwerk ‘gedaan te krijgen’?

Hoe ga je met bovenstaande tips aan de slag?

Proost op succesvol netwerken!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht over netwerken? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be of via de verschillende individuele pagina's van de coaches op de website.

 

#netwerken #netwerk #netwerktips

Inleiding

5 tips

Contactsport

Wanneer een netwerk niet werkt