Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Misverstanden over loopbaanbegeleiding

Misverstanden over loopbaanbegeleiding

 

Er wordt heel wat over loopbaanbegeleiding geschreven, en dat is maar goed ook. Heel wat mensen worstelen immers met hun werk of met zichzelf in hun loopbaan.

De loopbaancheques van de VDAB zorgen er mede voor dat heel wat mensen werk maken van hun werk of loopbaan om op die manier gelukkiger en of energieker aan het werk te gaan en te blijven.

Er zijn echter heel wat misverstanden over loopbaanbegeleiding. Dit zorgt ervoor dat velen de stap naar loopbaancoaching niet zetten omdat ze er een verkeerd beeld ervan hebben. De misverstanden helpen we heel erg graag mee de wereld uit.

Hier 5 misverstanden die je na het lezen van deze blog niet meer moeten tegenhouden:

Loopbaanbegeleiding is enkel voor wie van werk wilt veranderen

Voor veel mensen is dit misverstand al een reden om niet naar een loopbaancoach te stappen en dat is zo fout, en jammer!

Deze misvatting klopt dus helemaal niet, loopbaanbegeleiding is veel meer dan van werk veranderen. Je kan ook in je huidige job nieuwe stappen zetten om het voor jezelf werkbaarder en leefbaarder maken. Loopbaanbegeleiding is voor iedereen die een loopbaanvraag heeft en dat kan heel erg divers zijn:

 • je talenten meer inzetten,
 • de relaties met je baas of collega’s verbeteren,
 • je huidige job bespreekbaar maken richting jobcrafting of jobboetseren
 • reflecteren over je professionele motieven
 • balans brengen in je werk en privé
 • meer zingeving ervaren
 • werkbaar werk creëren
 • professionele ambities ontdekken
 • je grenzen leren aangeven

Zolang je maar heel veel zin hebt om met je loopbaan thema aan de slag te gaan.

Loopbaanbegeleiding : meer dan van werk veranderen

Loopbaanbegeleiding is duur

Met de loopbaancheques van de VDAB is loopbaanbegeleiding echt niet duur. Het kost je maar 80 euro voor 7u individuele begeleiding. Dat is 11,5 euro per uur. Ter vergelijking betaal je bij een psycholoog normaalgezien minimum 50 euro per uur.

Het is echter enkel doordat de Vlaamse overheid sponsort dat het voor jou niet duur is. De werkelijke waarde van de begeleiding is immers 1188 euro (incl BTW) voor de 7u.

Loopbaanbegeleiding is enkel voor mensen in loondienst

Dit klopt helemaal niet. Ook met de VDAB loopbaancheques is loopbaanbegeleiding voor

 • Mensen in loondienst
 • Zelfstandigen
 • Freelancers
 • Ondernemers
 • Vrije beroepers
 • Ambtenaren
 • Functionarissen

Zo begeleidden we in het verleden al mensen die aan de Europese commissie werken, of de Vlaamse overheid, evenals huisartsen en kinesisten tot ware ondernemers (zelfs multi-entrepreneurs). Bij hen is het dan belangrijk dat het niet over hun onderneming gaat, maar over hun eigen loopbaan en wat daarmee samenhangt: balans werk-privé, zingeving, talent ontwikkeling, …

Loondienst en zelfstandigen hebben recht op loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is enkel voor werkzoekenden

Wat mij betreft kan je ‘werk hebben en werk zoeken’ of ‘werkloos zijn en werk zoeken’. Loopbaanbegeleiding kan voor beiden!

Als het echter gaat over de loopbaancheques van de VDAB dan hebben enkel mensen die op dit moment werk hebben (in loondienst of als zelfstandige) recht op de loopbaancheques. Zie hier alle voorwaarden voor het gebruik van de loopbaancheques.

Loopbaanbegeleiding is oppervlakkig: gewoon wat testjes doen en klaar

Hoewel ‘testjes’ bij loopbaanbegeleiding handig kunnen zijn, ze zijn enkel en alleen maar en uitgangspunt om verder en dieper in gesprek te gaan. Ze zijn dus een middel en geen doel op zich. En daar gaat het juist om want op internet vind je legio testjes zonder tekst, uitleg of duiding, daardoor je er niet veel mee bent.

Soms gebruiken we testjes als startpunt en soms ook helemaal niet. Jij kan ook gewoon aangeven tijdens het traject wat je wel of niet wilt. Met andere woorden, we werken helemaal op maat en jij kan de coach ook op elk moment bijsturen

Het kan gaan over je fysieke werkomgeving of context, het gedrag dat je stelt, je competenties, waarden en overtuigingen, identiteit of missie. Alles daartussen is mogelijk, en nog veel meer ook, zolang het maar gelinkt is aan een loopbaanvraag. We gebruiken heel wat verschillende tools en technieken en elke coach heeft zowat zijn of haar eigen ‘rugzak’ vol kennis en ervaring die kan ingezet worden.

Hoe een goede loopbaancoach kiezen

Extra misverstanden over loopbaanbegeleiding

Uiteraard zijn er veel meer misverstanden over loopbaanbegeleiding dan hierboven worden genoemd.

Hier zijn er nog een aantal:

Klaar om je werk of loopbaan nieuw leven in te blazen?

Zijn bovenstaande misverstanden gedachten die je tegenhielden om loopbaanbegeleiding te volgen? Dan is dat nu niet meer nodig!

Wil jij werk maken van je werk of loopbaan?

Heb jij een loopbaanvraag?

Zit je professioneel wat vast en wil je vooruit?

Contacteer je favoriete loopbaancoach

Wil je graag snel starten? Dat kan! Neem contact op met ons of kies via de kaart hieronder je favoriete loopbaancoach, dicht in je buurt. We zitten immers op circa 50 locaties in Vlaanderen.

#loopbaanbegeleiding #loopbaancheques #misverstanden #misvattingen #mythes

Misverstand: Loopbaanbegeleiding is duur en enkel voor werkzoekenden

Misverstand: Loopbaanbegeleiding is oppervlakkig: gewoon wat testjes doen en klaar

Misverstand: Loopbaancoaching is alleen voor mensen in loondienst

Misverstand: Met studie x kan je alleen job x doen