Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe vind je een goede loopbaancoach?

Hoe vind je een goede loopbaancoach?

 

Past mijn huidige baan nog wel bij mij?

Moet ik dit nu mijn hele leven blijven doen?

Wist ik maar wat ik echt wilde in mijn loopbaan…

Ik krijg maar geen balans tussen werk en privé…

Wat zijn mijn competenties, talenten en valkuilen eigenlijk?

Hoe krijg ik die felbegeerde promotie?

Hoe vind ik mijn droomjob?

 

Zijn dit herkenbare gedachten voor je en heb je steeds vaker het gevoel dat je wat anders wilt, dat je niet meer goed op je plek zit in je huidige job, of zijn er andere professionele zaken die je bezig houden? Dan kan het verstandig zijn om een loopbaancoach in te schakelen. Samen met een loopbaancoach ga jij aan de slag om inzicht te krijgen in je competenties, talenten en waarden. Je gaat ook ontdekken hoe jij weer plezier en voldoening uit je huidige of een nieuwe job kunt halen.

Misschien is het goed om nog eens mee te geven dat loopbaanbegeleiding een heel erg breed begrip is. Alles wat gelinkt is met je werk of loopbaan kan er bespreekbaar gemaakt worden. De topics en thema’s die binnen loopbaanbegeleiding besproken worden zijn dus super divers.

Het kan zijn dat je je loopbaancoach kiest aan de hand van het thema dat je hebt, of niet. De keuze is helemaal aan jou.

Maar hoe weet je nu of je de juiste loopbaancoach kiest die goed bij jou past? Die jou helpt om een diepgaander begrip van je situatie te krijgen, zodat je veel beter weet in welke werkcontext jij je het gelukkigst voelt. Die jou laat inzien wie je bent en hoe jij die talenten het beste kan benutten. Die jou meer zelfvertrouwen geeft zodat je zelfverzekerd de volgende stap in je carrière gaat zetten. Die jou motiveert en die resultaten biedt. Je kunt aan de hand van een aantal kenmerken, ontdekken of iemand de juiste loopbaancoach voor jou is. 

Merk op of er een duidelijke ‘klik’ is tussen jou en de loopbaancoach

De meeste coaches bieden een gratis kennismakingsgesprek aan voordat de samenwerking begint. Maak hier zeker gebruik van. Merk bij jezelf op of je een goed gevoel hebt bij deze coach. Is dit iemand in wie jij vertrouwen hebt? Is dit iemand die jij graag mag? Luistert de coach goed naar je? En het allerbelangrijkst: denk je dat deze coach jou kan helpen jouw doelen te behalen? Zonder vertrouwen of een fijne klik met de ander heeft het afnemen van een traject geen enkele zin. Zoek dus altijd iemand die jou het gevoel geeft dat je begrepen wordt en bij wie jij je op je gemak voelt. Zodat jullie samen kunnen ontdekken welk werk goed bij jou past en waar jij blij van wordt.

Een kleine kanttekening toch: een coach die alleen ‘ja en amen’ zegt op alles wat jij inbrengt is daarom geen goede coach. Zoek dus iemand die ook ‘stoute’ vragen durft stellen en je uit je comfortone durft te halen, want daar zit meestal je echte groei.

Kies voor een loopbaancoach met ervaring en expertise

Coach is geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zich coach noemen, ook als ze geen keurmerk/erkenning gebruiken of geen coach opleiding hebben gevolgd. Het is natuurlijk niet zo dat iemand zonder registratie of keurmerk per definitie een slechte coach is. Maar als iemand tijd en geld heeft geïnvesteerd in een gedegen opleiding, geeft dat wel aan hoe serieus hij of zij bezig is met het vak. Wanneer de coach wel een keurmerk heeft, betekent dat, dat diegene over bepaalde ervaring en competenties als zelfinzicht bezit. Het bekendste keurmerk is ICF (International Coach Federation). Een heel aantal coaches zijn opgeleid volgens deze kwaliteitsstandaarden en ethiek.

Daarnaast, krijgt de coach ook begeleiding van vakgenoten en zal er regelmatig sprake zijn van bijscholing? Of de coach een keurmerk heeft en/of is aangesloten bij bepaalde beroepsverenigingen, kan je terugvinden op de website of kan je tijdens het kennismakingsgesprek vragen.

Kijk in ieder geval van tevoren of de coach een bewezen track record heeft van behaalde successen met cliënten, bestudeer de gegeven referenties / testimonials / getuigenissen op de website en kijk hoelang deze coach dit vak uitoefent en of er congruentie is in alles wat je over zijn of haar werkwijze leest. Hieruit kun je opmaken of de coach geloofwaardig overkomt en of dit de beste persoon is om jou te helpen bij het bereiken van je doelen voor je loopbaan.

Loopbaancoach met ervaring en expertise

Kies voor een loopbaancoach met inlevingsvermogen

Het hebben van inlevingsvermogen in jouw situatie is natuurlijk enorm belangrijk als het om coaching gaat. Kies daarom voor een empathische loopbaancoach die in oplossingen denkt. Kies voor iemand die goed naar je luistert, vragen aan je stelt, die met je meewerkt en die bij wil dragen aan de best mogelijke uitkomst voor jou. Het is geen goed teken als je coach vooral zelf aan het woord is en jou vertelt wat je moet doen. Een goede coach vult dit niet voor jou in, maar laat jou het antwoord zelf ontdekken aan de hand van de vragen die hij of zij aan je stelt. De loopbaancoach en jij hebben als het goed is een gelijkwaardige relatie. De één is niet beter dan de ander en dat gevoel krijg je ook niet. Een coach met inlevingsvermogen houdt jou simpelweg een spiegel voor en laat jou er zelf achter komen waar je passie ligt en wat je eventueel in je loopbaan zou kunnen veranderen.

Kies voor een loopbaancoach die jou helpt je doelen te bereiken

Bedenk van tevoren wat je doel is: Wil je een nieuwe job vinden? Wil je uitzoeken waar je nu echt gelukkig van wordt? Wil je een carrièreswitch maken? Of weet je eigenlijk helemaal niet wat je doel is op dit moment? Wil je een ontslag verwerken? Een promotie voorbereiden? Een competentie ontwikkelen?

Zoek een loopbaancoach die jou hiermee kan helpen. Een goede coach laat het stellen van doelen aan jou als cliënt over, maar stelt jou de juiste vragen die jou helpen om dit doel te bepalen en/of te bereiken. Het stellen van concrete doelen is van belang om jouw begeleiding richting te geven en te kunnen evalueren of je uiteindelijk de gewenste resultaten behaalt. Concrete doelen stellen biedt hoop en bevordert jouw intrinsieke motivatie om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Een goede loopbaancoach helpt jou met het opstellen van een plan van aanpak (ook wel POP of Persoonlijk OntwikkelingsPlan genoemd) met een realistisch gesteld doel dat aansluit bij jouw hulpvraag. Hij of zij laat jou zien welke stappen je moet nemen om bij je einddoel te komen, zodat je dit doel ook daadwerkelijk bereikt.

Steekt je loopbaancoach ook mee zijn/haar handen uit de mouwen?

Loopbaancoach helpt mee je doelen bereiken

Zoek een loopbaancoach die helder en duidelijk communiceert

Belangrijk bij het vinden van de juiste loopbaancoach is om te onderzoeken of ze heldere afspraken kunnen maken over jouw doelen en jullie samenwerking. Jij moet erop kunnen vertrouwen dat je coach de gemaakte afspraken nakomt en vice versa. Een goede coach wint mensen voor zich door zijn of haar uitmuntende innemende manier van communiceren. Een goede coach is altijd eerlijk en oprecht en zal niet zomaar instemmen met alles wat jij beweert. Hij of zij is objectief en zal jou slechts spiegelen. Een goede coach respecteert jou en is op tijd. Een goede coach geeft jou het gevoel dat je altijd weet waar je aan toe bent.. Sommige coaches zetten alles op papier, anderen doen dat niet. Een goede coach monitort de stappen die jij in het traject zet en geeft daarin duidelijk aan of je op de goede weg bent. Wanneer dit niet het geval is en jij teveel van je gestelde doel afwijkt, zal de coach dit ook duidelijk naar jou communiceren. Er is niets zo fijn als weten waar je aan toe bent en waar je staat, doordat er altijd heldere en duidelijke communicatie plaatsvindt tussen jou en je loopbaancoach.

Hoe kies je een goede loopbaancoach die met de VDAB loopbaancheques werkt?

Uiteraard gelden alle bovenstaande zaken. Kennismakingsgesprek, kennis & ervaring, getuigenissen, vragen stellen, keurmerk of erkenning, spiegel voorhouden, …

Daarnaast kan ik, uit eigen ervaring ook dit nog delen:

Kies een loopbaanbegeleider die …

  • zelf gecoacht wordt
  • een eigen leer en veranderproces doorliep/doorloopt
  • beseft dat veranderen niet evident is en tijd kost
  • je de ruimte geeft om in verandering te gaan
  • een goed evenwicht brengt tussen luisteren, vragen stellen en zelf praten
  • je in beweging kan krijgen
  • enerzijds empathisch is en anderzijds uitdaagt om te ‘stretchen’
  • een confronterende spiegel kan zijn zonder alles zelf te weten
  • je een veilig gevoel geeft, iemand die je kunt vertrouwen

 

Alle A-Lissome coaches voldoen aan bovenstaande voorwaarden. Het enige verschil is dat niet iedereen een ICF erkenning heeft, maar ze zijn allemaal opgeleid in (loopbaan)coaching en hebben de nodige ervaring en smettloos blazoen.

Hoe een loopbaancoach kiezen

Klaar voor loopbaanbegeleiding

Ben jij klaar om je traject loopbaanbegeleiding te starten? Kies dan hieronder- via de kaart - je favoriete loopbaancoach of de loopbaancoach het dichtst bij jou in de buurt.

 

Proost, op een goede coach kiezen,

Alies

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaancoach #loopbaanadviseur #loopbaanbegeleider #loopbaancoaching #jobcoaching #loopbaanbegeleiding #geaccrediteerdecoach #ICFcoach

Check of er een 'klik' is

Kies een loopbaancoach met ervaring en expertise

Kies een loopbaancoach met inlevingsvermogen

Kies een loopbaancoach die je helpt je doelen te bereiken

Kies een loopbaancoach die helder en duidelijk communiceert