Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Mythes over loopbaanbegeleiding ontkracht

Mythes over loopbaanbegeleiding ontkracht

 

Een mythe is een verhaal dat veel mensen kennen, maar geen werkelijkheid is. Het is een fabeltje, het is fictief, het is ongegrond, het is gefantaseerd, het is kletspraat

Zo zijn er ook heel wat mythes over loopbaanbegeleiding.

Mensen komen maar in beweging als het pijn genoeg doet én als ze weten hoe het anders of beter kan. Als we niet luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft en we stelselmatig over onze grenzen blijven gaan vallen we uiteindelijk uit. Laat het zover niet komen. Onderzoek tijdig hoe jij het anders kan aanpakken. Dat kan echter alleen maar als je gelooft in wat loopbaanbegeleiding te bieden heeft.

‘Ga fluitend naar je werk’ is de slogan waarmee de VDAB mensen wilt stimuleren om het beste van hun werk en loopbaan te maken. Hoe doen ze dat? Door loopbaanbegeleiding te subsidiëren. Hier lees je er meer over.

Jammer genoeg bestaan er ook behoorlijk wat mythes over de loopbaancheques en loopbaanbegeleiding, waardoor mensen niet de nodige stappen zetten.

Misverstanden over loopbaanbegeleiding

Naar een psycholoog, therapeut of loopbaancoach gaan is tegenwoordig even gewoon als naar een huisarts gaan. Gelukkig maar. Schoenmaker blijf bij je leest… Ik ga mijn loopbaanvragen echt niet laten oplossen door de loodgieter of arts. Net zoals je je fysieke gezondheid niet in de handen legt van je loopbaancoach.

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van coaching. Ook omdat het meer en meer ingezet wordt in bedrijven. Ons klantenbestand bestaat letterlijk uit ‘van arbeider tot CEO, voor mensen in loondienst, zelfstandigen en ondernemers’.

En toch … er zijn nog altijd heel wat mythes. We ontkrachten ze graag! Wat zijn die misverstanden dan? We delen er 4 met je:

Misverstanden over loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is enkel nuttig als je echt in de problemen zit

Come again? Je gaat toch ook niet naar de dokter enkel en alleen als het te laat is en je al doodziek in bed ligt?

Ook zonder ‘problemen’ ben je meer dan welkom. Loopbaanbegeleiding is immers evengoed je huidige situatie in vraag stellen, kijken wat er al dan niet aangepast of verbeterd moet worden, een ambitie waarmaken, een richting bepalen, …

Een loopbaancoach dient om te reflecteren over je werk en/of loopbaan en begeleidt je in het stappen zetten naar de realisatie van je professionele doelen.

Mogelijkheden legio: onderzoeken of je zelfstandig wilt worden, een bepaalde competentie verder ontwikkelen, een promotie voorbereiden, je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau tillen, iets bespreekbaar durven maken met je leidinggevende, …

Loopbaanbegeleiding is puur hokjesdenken

Dikwijls krijgen we te horen ‘loopbaanbegeleiding is toch enkel wat testjes doen’ of ‘jullie volgen altijd dezelfde stappen’ of ‘op het einde van het traject weet ik welke dé job is die bij me past voor de rest van mijn leven’.

Niets is minder waar. Loopbaanbegeleiding is een op jouw maat afgestemde coaching om een antwoord te vinden op jouw specifieke loopbaanvraag. Af en hoe komen daar lijstjes of testen aan te pas, maar alleen als vertrekpunt van het gesprek, nooit als doel op zich.

We bepalen samen welke stappen of onderdelen je graag wilt zien terugkomen tijdens de loopbaanbegeleiding, gelinkt aan je ingebrachte thema(s). En aangezien thema’s of loopbaanvragen uniek zijn, net als de persoon die de loopbaanvragen stelt is een traject loopbaanbegeleiding altijd uniek.

Loopbaanbegeleiding is op maat werken

Een gesprek met een goede vriend(in) is hetzelfde als met een loopbaancoach

Denk je dat echt? Waarom gaat iemand dan naar een psycholoog of therapeut? Om vooruit te geraken in het leven, of antwoorden te vinden op bepaalde vragen, telkens begeleid door een professional.

Je vriend(in) kan dan wel een heel goed klankbord zijn en goed advies geven, maar hij of zij is nog altijd geen professional als het gaat over werk en loopbaan (tenzij je vriend(in) loopbaancoach is natuurlijk :-)). Je vriend(in) zit misschien in dezelfde werkcontext, deelt misschien dezelfde angsten, en is misschien bang om iets verkeerd te zeggen dat de vriendschap zou kunnen schaden.

Loopbaanbegeleiding is echt een vak apart, en de VDAB benoemt dat ook zo. We beschikken over een heel aantal toolboxen, tools, vragenpatronen en technieken om met loopbaanvragen aan de slag te gaan. Een oplossing vinden, concrete acties definiëren en resultaat zien is iets anders dan een ‘fijne babbel’. Een loopbaancoach houdt je een spiegel voor, stelt confronterende vragen, … en begeleidt op die manier je denkproces. Je loopbaancoach is ook helemaal geen betrokken partij en kan makkelijker afstand nemen en nieuwe perspectieven aanreiken.

Loopbaanbegeleiding is voor mensen met een burn-out (of andere problemen)

Loopbaanbegeleiding is super zinvol als je voldoende afstand kan nemen van je situatie, verbonden bent met je gevoel en voldoende veerkrachtig bent… en natuurlijk als je een loopbaanvraag hebt.

Een burn-out coach en loopbaancoach zijn niet (noodzakelijk) dezelfde. Herstel van een burn-out mag zelfs niet met de VDAB loopbaancheques. Heb jij een burn-out, of symtomen van een burn-out, dan dien je eerst de nodige stappen tot herstel te zetten voor je je terug gaat focussen op werk en loopbaanbegeleiding. Het is een proces dat de nodig tijd en ontspanning vergt. Wees dus mild voor jezelf.

Het voorkomen van burn-out en het voorkomen van herval, evenals het terugkeren naar de werkvloer (re-integratie) kan dan weer wel met loopbaancheques. Wat waren de aanleidingen van de uitval? Voor welke signalen moet je (meer) aandacht hebben? Hoe kan je voorkomen dat het nog eens gebeurt? Hoe wil je terug opstarten? Aan wie wil je wat vertellen? Waar ben je bang voor, als je terug zal starten,…

Heb je andere - niet werk- of loopbaangerelateerde – problemen, dan heb je misschien nood aan een life coach, psycholoog of therapeut.

Natuurlijk is er tijdens de loopbaanbegeleiding plaats voor je verhaal, een lach en een traan. Het kan, naar wat je gelezen hebt, echter ook zijn dat we je doorverwijzen naar een arts of andere hulpverlener als we denken dat daar nood aan is. Merk je dat je innerlijke batterij niet voldoende opgeladen is, maak daar dan eerst werk van, en contacteer daarna dan een loopbaancoach.

Twijfel je of je er klaar voor bent? Contacteer gerust een coach in je buurt of vraag het aan je arts.

Ben je klaar om terug al fluitend naar je werk te gaan?

Onze hoop is natuurlijk dat we door het ontkrachten van mythes rond loopbaanbegeleiding een opening hebben gecreëerd in jouw denkpatronen en dat er zich nieuwe mogelijkheden hebben aangediend.

En misschien ben je nu ook klaar om volgende stappen te zetten, professioneel.

Wist je trouwens dat

  • Coaching of loopbaanbegeleiding op zich meestal wel ‘duur’ is. 140,25 euro per uur, plus BTW is de normale waarde voor 1u begeleiding via de VDAB
  • Loopbaanbegeleiding met de VDAB loopbaancheques maar 80 euro voor 7u individuele begeleiding kost, dat is 11,5 euro per uur? De Vlaamse overheid subsidieert/sponsort dus jouw traject loopbaanbegeleiding.
  • Loopbaanbegeleiding veel meer is dan ‘van werk veranderen’. In 2012 volgde ik zelf loopbaanbegeleiding. Ik leerde mezelf veel beter kennen: mijn drijfveren, mijn energiegevers en -vreters, competenties die ik graag wilde ontwikkelen én ook hoe ik ermee aan de slag kon gaan. Die acties uit het verleden zorgen ervoor dat ik vandaag sta waar ik sta en daar ben ik super dankbaar voor.

Ben jij klaar om een volgende stap te zetten? Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis kennismakingsgesprek, of contacteer de coach het dichtst bij jou in de buurt.

Misverstanden over loopbaanbegeleiding, inleiding

Loopbaanbegeleiding is enkel nuttig als je echt in de problemen zit - FOUT!

Loopbaanbegeleiding is puur hokjesdenken - FOUT!

Een gesprek met een goede vriend(in) is hetzelfde als met een loopbaancoach - FOUT!

Loopbaanbegeleiding is voor mensen met een burn-out (of andere problemen) - FOUT!

Ben je klaar om terug al fluitend naar je werk te gaan?