Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

8 zelfzorg tips ter voorkoming of herstelling van burn-out

Hoe burn-out voorkomen? Hoe van burn-out herstellen?

 

Velen vechten tegen burn-out. Sommige herkennen de symptomen en doen er niets aan, anderen herkennen zelfs de symptomen niet.

Niet zeker wat die symptomen ook alweer waren?

Als je bij jezelf (of bij mensen in je omgeving) burn-out symptomen herkent, don’t worry! Voorkomen of herstellen van burn-out heeft te maken met zelfzorg. Je hebt dus manieren nodig om los te koppelen van je werk om je batterijen opnieuw op te laden en terug balans te vinden.

 

Onderstaande tips zullen je helpen om aan zelfzorg te doen.

Loskoppelen

Disconnecteren (loskoppelen) is de belangrijkste anti-burn-out strategie die er bestaat want als je geen manier vindt om afstand te nemen van je werk, dan verlaat je eigenlijk nooit je werk! Jezelf beschikbaar maken 24/7 voor je werk, je partner, je kinderen, … geeft stress en verhindert je om energie bij te tanken. Als je werk het niet toelaat om een hele avond of weekend geen telefoons te nemen of mails te lezen, blokkeer dan specifieke, afgebakende tijdsblokken binnen dewelke je met je werk mag bezig zijn, en leg daarna je smartphone of PC weer weg. Bijvoorbeeld ’s avonds mag je enkel met je werk bezig zijn tijdens het 8u nieuws en in het weekend enkel als je kinderen sporten. Korte blokken tijd hiervoor voorzien verlicht stress zonder je beschikbaarheid te fnuiken.

 

Neem pauzes tijdens je werkdag

Wist je dat onze hersenen zich maar een beperkte tijd op iets kunnen focussen? Psychologisch bouwen we het best elk uur (max elk 1,5u) een pauze van 10-15 minuten in om gefocust te kunnen verder werken. Als je hiermee wacht tot je je moe voelt, dan is het eigenlijk al te laat. Je aan een pauze-plan houden zorgt ervoor dat je op de momenten dat je werkt ook productief bezig bent en dat je rust op de momenten dat je anders onproductief wordt.

 

Let op de signalen van je lichaam

Hoofdpijn kan het gevolg zijn van te weinig drinken, maagpijn van iets verkeerd gegeten te hebben, nekpijn van je auto-accident jaren geleden…. En toch is dat niet altijd het geval, zeker niet als deze signalen telkens weer blijven terugkomen. Dit soort pijnen zijn dikwijls een signaal van de opbouw van stress in je lijf. Burn-out zet zich wel zeker op je lichaam, dus leer te letten op de signalen die je lichaam je geeft en doe er dan iets aan!

 

Organiseer jezelf

Stress komt niet alleen van te veel werk te hebben, het komt ook van niet genoeg georganiseerd zijn om nog efficiënt te kunnen werken. Wanneer je eerst de tijd neemt om alles te organiseren (en prioriteren), hoe lichter het zal voelen en hoe meer beheersbaar je workload.

 

Plan regelmatig ontspanning in

Ontspanning inplannen is net zo belangrijk als werk inplannen. Al plan je iets voor maar 30 minuten, ga dan volop voor die 30 minuten ontspannen: een warm bad, een stukje lezen in een boek, een korte wandeling maken, … het zal je deugd doen! Het is ook iets waar je dan naar uit kan kijken. Een keer ontspanning inplannen in de week is echt niet voldoende. Probeer elke dag wat relaxation time in te plannen, al zijn het ademhalingsoefeningen in bed, net voor het slapengaan.

 

Gebruik je omgeving als steun

Je bent niet alleen! We zijn ook niet gemaakt om alleen te zijn. Gebruik je omgeving dan ook als steun! Als je je minder goed voelt is het makkelijk om je terug te trekken… en toch, de mensen rondom jou kunnen een belangrijke hulpbron zijn tegen burn-out. Meelevende familie of vrienden, zelfs een collega kunnen helpen. Tijd doorbrengen met mensen die om je geven kan je ondersteunen in het verminderen van stress. Leef een beetje, lach, heb plezier…

 

Vermijd kalmeringsmiddelen en slaappillen

Wanneer je naar kalmeer middelen of slaappillen wilt grijpen om in slaap te vallen en in slaap te blijven, dan is het hoog tijd om je dokter te raadplegen! Deze middelen verstoren immers het natuurlijk slaapproces van je hersenen én kunnen je rare dromen bezorgen. Ze hebben een negatief impact op de kwaliteit van je slaap want ze verstoren het verwerkingsproces van wat er tijdens de dag allemaal gebeurd is. Goede slaap is wat je nodig hebt om geen burn-out te krijgen of ervan te herstellen. Zoek dus andere manieren om in slaap te vallen: meditatie, een warm bad, een tas warme melk of thee, …

 

Je werk

Als bovenstaande tips je niet helpen zou het kunnen dat de oorzaak van je burn-out bijvoorbeeld in je werk zelf ligt. Ofwel ben je inhoudelijk met de verkeerde dingen bezig en kan je je talenten niet inzetten voor de dingen die je energie geven. Ofwel werk je in een bedrijf waar de context zo is dat de waarden van het bedrijf (of de invulling ervan) botsen met die van jou. Dan kan je respectievelijk beter een andere functie zoeken dat beter aanleunt bij wat je gelukkig maakt of een ander bedrijf om voor te werken zodat je persoonlijke waarden matchen met die van de organisatie waarvoor je werkt.

 

Call to action

Welke van bovenstaande tips pas je zelf al toe? Welke zie je dat anderen toepassen?

Welke actie heb je al ondernomen om je situatie te verbeteren?

Wat was het effect daarvan?

Welke nieuwe actie plan je om niet verder op te branden? Wanneer? Wie kan je hierbij helpen?

 

Proost op meer zelfzorg!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#burnout #energie #zelfzorg

Ontspan & gebruik je omgeving

Let op de signalen van je lichaam & organiseer jezelf

Neem afstand & pauzeer