Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Van droom naar werkelijkheid: Zo vind je je droomjob

Van droom naar werkelijkheid: Zo vind je je droomjob

 

Een heleboel mensen rollen vaak in een baan zonder erbij na te denken of die job of organisatie wel echt goed bij hun wensen en persoonlijkheid past. Waardoor ze er uiteindelijk diep ongelukkig van worden. Ze zitten niet op hun plek. Je kunt dit voorkomen door goed te weten wie jij bent en wat je talenten zijn. Waar zou jij bijvoorbeeld gelukkig van worden de hele dag? Zelfs als je er niet voor betaald zou worden? Het antwoord op die vraag geeft je al een belangrijke aanwijzing in de richting waarin je moet zoeken. Misschien heb je weleens gedroomd van een bijzonder beroep dat voor veel mensen onbereikbaar blijft, zoals als piloot de wereld overvliegen of als superster optreden voor een groot publiek. Wanneer jij een oogafwijking hebt of totaal niet kan zingen, is het wel belangrijk om je te realiseren dat die specifieke job misschien niet voor jou is weggelegd. Toch zou je dan kunnen kijken naar een job die er zijdelings mee te maken heeft (stewardess, reisleider, personal assistent, runner, limousine chauffeur voor de sterren etc.), zodat je toch een job hebt waar je iedere dag met veel plezier naartoe gaat. Weet je nog totaal niet wat jouw droomjob inhoudt of wat je graag zou willen doen? Dan kun je de volgende 5 tips gebruiken om hierachter te komen:

Onderzoek je passies en kwaliteiten

De allereerste stap richting je droomjob, is jezelf door en door leren kennen. Beantwoord vor jezelf deze vragen:

  • Wat vind je wel en niet leuk?
  • Waar ben jij passioneel over?
  • Wat kun je goed en wat kun je absoluut niet?
  • Waar droomde je als kind al van?

Zodra je dit helder hebt, kun je gaan starten met de zoektocht naar jouw droomjob. Omdat je dan exact weet wat je kunt en wel en niet wilt. Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op welke fijne competenties je hebt die werden gewaardeerd in een vorige job en hoe je daar anderen mee hebt kunnen helpen.

Kijk daarnaast of je liever met je hoofd of je handen werkt en hoe je dit toe zou kunnen passen in je professionele droomleven.

Lees zeker ook:

Ruim interne belemmeringen op

Heb je het idee dat het je nooit zal lukken om je droomjob te vinden of heb je last van belemmerende gedachten als: ‘Ik kan het niet,’ ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik heb geen idee waar ik moet beginnen,’ dan is het van belang dat jij jezelf een ander verhaal gaat vertellen en deze negatieve gedachten ombuigt naar positieve. ‘Ik kan het niet’ wordt ‘ik sta versteld van wat ik allemaal kan,’ ‘ik ben niet goed genoeg’ wordt dan bijvoorbeeld ‘ik doe mijn best en ben altijd goed genoeg, omdat ik in mezelf geloof’ en ‘ik heb geen idee waar ik moet beginnen’ wordt misschien ‘ik vertrouw erop dat ik stappen in de juiste richting zet om mijn droomjob te kunnen vinden.’ Op die manier herprogrammeer je je mindset en ga je veel sneller kansen zien die je eerder niet zag. Gedachtenkracht is enorm sterk en visualiseren dat jij je droomjob al te pakken hebt, kan jou helpen om de situatie een stuk sneller te realiseren dan je van tevoren gedacht had.

Verdiep je ook in:

Ga netwerken

De meeste mensen die dagelijks hun droomjob mogen uitvoeren, hebben die job te pakken gekregen doordat ze mensen kenden die hen hiermee wilden helpen door ze aan te bevelen. Ga netwerken bij lokale initiatieven, zoek evenementen en lezingen op van mensen die jouw persoonlijke droom al leven, stel ze vragen, laat jezelf zien en laat weten waar je naar op zoek bent. Wie weet zit net die juiste persoon in de zaal die jou graag wil helpen om jouw professionele leven de wending te geven waar je naar op zoek bent. Tegenwoordig is het natuurlijk ook hartstikke makkelijk om online toegang te krijgen tot mensen die jij bewondert. Schroom niet om ze aan te spreken en ze vragen te stellen over hoe ze die droomjob hebben bemachtigd. De meeste mensen zullen je graag verder helpen en je goede tips willen geven.

Ben jij hier al mee aan de slag?

Ga netwerken

Doe praktijkervaring op

Heb je veel meer ervaring nodig voor je droomjob dan je nu hebt? Bied je diensten een tijd vrijwillig aan in de branche waar je wilt werken of loop mee als stagiair om te kijken of die job echt zo leuk is als je van tevoren had gedacht. Is dat het geval? Laat dan zien dat je enthousiast bent en bereid bent om alles aan te pakken. Maak jezelf onmisbaar en weet wat je kunt. Dan zul jij positief opvallen omdat je je beste beentje voorzet en zullen ze jou met liefde doorverwijzen naar een collega of je zelf een aanbod doen om te blijven, omdat ze niet meer zonder je willen. En dan heb jij door slim te zijn, zomaar je droomjob in de pocket.

Voel de energie en inspiratie

Wanneer jij nadenkt over je droomjob, voel je dan de energie door je lijf stromen en heb je het idee dat je iedere keer nieuwe inspiratie krijgt als je hier in gedachten al mee bezig bent? Dat is vaak een goede indicatie dat je jouw passie hebt gevonden. Blijf doorzetten, vertel het iedereen die het maar horen wil wat je zoekt, doe eventueel vrijwilligerswerk in de branche waar je hoe dan ook wilt gaan werken, doe iedere dag sollicitaties de deur uit, blijf aankloppen bij bedrijven of personen die jij bewondert en die qua werkwijze compleet bij jou passen en geef nooit, maar dan ook nooit op. Uiteindelijk zullen er kansen op je pad komen die je kunt grijpen, zodat die droomjob dan zomaar ineens binnen handbereik is. En jij al die energie en inspiratie eindelijk echt kunt gaan inzetten voor het creëren van de mooiste job ever.

Een van onze klanten heeft meer dan 2 jaar gezocht voor ze de job vond die haar gelukkig maakte…

Voel de energie en inspiratie

Hoe zit het met jouw droomjob?

Call to action

Deze 5 superhandige tips kunnen je droomjob een realiteit maken. Toch is het niet altijd even makkelijk.

Hoe goed ken je jezelf? Wat wil je professioneel?

Welke belemmerende gedachten houden je nog allemaal tegen? Hoe zouden deze gedachten klinken als je er een positieve twits aan geeft?

Welke netwerken heb je al benaderd of bezocht?

Welke praktijkervaring mis je nog? Waar zou je die kunnen opdoen?

Als je over je droomjob nadenkt? Welke soort energie voel je dan door je lichaam stromen? Welke inspiratie popt er op?

Proost, op een droom die werkelijkheid wordt,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#droombaan #droomjob #droombaantips #hoejedroomjobvinden #passendejobvinden #maakjouwdroomjobwerkelijkheid #leukstejobsterwereld #welkejobpastbijmij #vandroomnaarwerkelijkheid #meestgewildedroomjobs #leukebaanvinden #passievoorjewerk #werkplezier

Voel je energie en inspiratie

Doe praktijk ervaring op

Ga netwerken

Onderzoek je passies en kwaliteiten

Ruim je interne belemmeringen op