Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

31 vragen om mijn passie te vinden

Hoe vind je je passie?

 

In een eerdere coaching tip had ik het over ‘wat als je job niet je passie is?’...Voor velen is het helaas de realiteit dat hun werk niet hun passie is. Hierdoor zakt mogelijks hun energieniveau door de tijd heen...

Als het over je passie gaat ben jij écht de enige die kan bepalen wat die passie juist is. Jij bent diegene die voelt of iets juist zit, jij bent diegene die voelt of je er energie van krijgt en vrolijk van wordt, jij zit dus aan het stuur van de wagen (ipv op de passagierszetel) en bepaalt waar de wagen naartoe gaat.

Die passie zit IN jou en moet enkel ontdekt worden, als een cadeautje dat je kan uitpakken.

Onderstaande vragen kan je gebruiken om te zien wat bij jou je vuurtje doet ontbranden. Vlieg niet door de vragen maar neem rustig de tijd, al is het dat je jezelf de volgende dagen telkens maar 1 vraag stelt en daar die dag mee aan de slag gaat. Noteer ook de antwoorden op de vragen. Ik beloof je dat je -na de 31 vragen beantwoord te hebben- stilaan een rode draad zal zien ontstaan. Wil je toch graag alle vragen ineens beantwoorden, ga dan naar een inspirerende plaats waar je niet gestoord wordt, zet je telefoon af, en voorzie een halve dag voor jezelf en deze ontdekkingstocht.

 

Sommige vragen kunnen bij jou meer triggeren dan andere en dat is perfect ok. Laat gerust ook wilde ideeën toe. De vragen hebben enkel hun nut als je ze volledig tot jou laat komen.

Ze zijn zodanig geformuleerd dat als je ze leest, je de vraag aan jezelf stelt.

 

Ik mijmer even (wild) weg...

 1. Als ik 3 professionele wensen mag doen, en ik weet op voorhand dat ze zullen uitkomen, wat wens ik dan?

 2. Waar krijg ik (professioneel) complimentjes voor?

 3. Waar ben ik geweldig goed in? Wat mijn meest kostbare talenten?

 4. Op welke persoon ben ik professioneel jaloers? Voor welke reden?

 5. Naar wie kijk ik op? Wie is mijn meest fantastische mentor? Wie inspireert me mateloos? Waarom net die persoon?

 6. Wanneer was de laatste keer dat ik ongelofelijk ‘overgepresteerd’ heb? Waarvoor was dat? Waarom heb ik toen zo hard mijn best gedaan?

 7. Wanneer was ik helemaal in flow, ‘in the zone’ en verloor ik alle besef van tijd? Wat deed ik dan?

 8. Ik stel me voor dat ik van een groottante 25 miljoen euro erf en dat dat geld ondertussen op mijn rekening staat. Hoe breng ik mijn tijd door?

 9. Als falen niet bestaat, wat doe ik dan professioneel?

 10. Wie leeft het leven dat ik zou willen leiden? Wat doet die persoon? Waarvan leeft hij/zij? Hoe is die persoon daar geraakt?

 11. Welke van mijn hobbies zou ik wel eens professioneel willen proberen?

 12. Moest ik om het even welk magazine mogen lezen voor het volgende uur, ik zou het wel weten, het is...... Of als ik naar de boekenwinkel ga kan je me ongetwijfeld vinden in de sectie van......

 13. Wat kan ik beter dan al de rest van mijn collega’s en vrienden?

 14. Waar help ik graag anderen mee? Hoe help ik anderen meestal?

 15. Wanneer was de laatste keer dat ik niet kon slapen omdat ik zo opgewonden was over wat ik op het werk aan het doen was? Wat deed ik dan precies?

 16. Over welk soort topics wil ik altijd meepraten? Waarover argumenteer ik of verdedig ik anderen?

 17. Als alle jobs (van noord naar zuid, van oost naar west en overal op de hierarchische ladder) even veel zouden verdienen, al is het net genoeg om rond te komen, welke job zou ik dan doen?

 18. Wie ken ik in mijn omgeving die een job doet die ik ook wel zou willen doen? Welke job is dat dan? Wat spreekt me daar dan zo in aan?

 19. Wat interesseert me meer dan andere zaken?

 20. Welk soort topics maakt me nieuwsgierig om er meer over te weten te komen?

 21. Waarvoor mag een journalist me contacteren? Waarvoor wil ik in het nieuws gevraagd worden om uitleg over te komen geven?

 22. Van alle jobs die ik ken, welke zou ik zelfs gratis willen doen?

 23. Als ik op mijn eigen begrafenis aanwezig zou kunnen zijn, wat wil ik dan dat mijn ex-collegas (ik ben ondertussen natuurlijk al lang van mijn pensioen aan het genieten) over me vertellen? Waarvoor wil ik herinnerd worden?

 24. In welke branche wil ik echt een verschil maken?

 25. Wat zeggen mijn vrienden altijd dat ik goed in ben? Wat zeggen ze dat ik professioneel zou moeten doen? (Weet ik het niet? Dan vraag ik het hen de volgende keer dat ik hen zie!)

 26. Als ik mijn namiddag surfend op internet mag doorbrengen ipv mijn huidige job te doen, wat zou ik dan lezen, onderzoeken, bestuderen, te weten willen komen, ...?

 27. Wat wou ik graag als kind worden? Maakt niet uit wat! Welke vaardigheden en metaforen zitten daar mogelijks achter verscholen (vb piloot die voor reizen en vrijheid staat of verpleegster staat voor zorgen voor mensen, ...)

 28. Als ik een boek zou schrijven dat gegarandeerd een best-seller wordt, wat zou de titel van het boek dan zijn? Waarover schrijf ik dan een boek? Wat zou ik graag met mijn lezers willen delen?

 29. Van welke carrière(s) droom ik? Welke jobs doen anderen waarvan ik wens dat ik ze zou kunnen doen?

 30. Als ik een revolutie zou mogen leiden, over wat zou dat dan gaan? Wat zou ik dan absoluut in de wereld willen zetten?

 31. Welke jobs of bedrijven kan ik me voorstellen die mijn waarden en overtuigingen ondersteunen? Welke waarden liggen hier aan de basis? Welke zijn die overtuigingen die ik wil terugvinden in die jobs of bedrijven?

En een bonus-vraag:

Als ik wist dat welke job dan ook zou kunnen voorzien in mijn levensonderhoud, welke job zou ik dan doen?

 

Call to action

Wat heb ik allemaal neergepend?

Welke rode draden zie ik regelmatig terugkomen?

Welke besluiten kan ik mogelijks trekken uit deze oefening?

 

Proost op een job met passie!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#passie #loopbaan #calltoaction