Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wat als je job niet je passie is?

Wat als je job niet je passie is?

 

Gisteren nog vertelde een coachee heel stellig: “werk is werk, iemand die zijn werk écht graag doet bestaat niet”. Met een glimlach op mijn gezicht antwoordde ik flegmatiek “tiens, dan besta ik niet”. Haar ongeloof toen ze vroeg “écht, doe jij je job écht graag” deed bij mij toch wel een belletje rinkelen. Zit jij ook in een job die je ziet als werken en niet als iets wat je écht graag doet?

Wat betekent het om je passie als beroep te hebben of van je passie stilaan je beroep te maken? Voor iedereen zal dit verschillend zijn. De ene wil werken met dieren, de andere wil cijfermatig bezig zijn en nog iemand anders vindt het geweldig om te opereren, andermans huishouden te doen of in de tuin te werken. Om te weten waar je passie juist ligt is er toch wel wat introspectie en zelfonderzoek nodig. Het kan weken, maanden, jaren duren en kan soms hard werken vragen. Sommigen weten reeds wat het is en zetten stappen ernaartoe, anderen zijn het nog aan het uitzoeken. Wat is jouw passie precies?

 

Waar je ook bent in het proces, als je ooit moeite hebt om de vraag te beantwoorden “Leef jij je passie?” kan je je misschien herkennen in een van de volgende scenario's.

 

Je hebt een passie die niet overeenkomt met wat op je businesskaartje staat

Wie je bent

Je weet precies wat je passioneert, en je kan in je slaap je elevator pitch geven. En toch, op basis van je functie en business kaartje kan niemand vermoeden wat je echt wilt. Mogelijks heb je nog niet de juiste vaardigheden, ervaringen of houden andere zaken je nog tegen om voor die droomjob te gaan. Of mogelijks sta je op het punt om een grote carrièresprong of –verandering te maken. Of misschien is je passie op het eerste zicht financieel niet haalbaar. De slogan "volg je passie" kan dan wel een geweldig discussie topic zijn, het is an sich nog steeds geen carrière plan. Volgens sommigen is het mogelijks zelfs slecht advies...

Goed nieuws

Je bent bij die gelukkigen die weten wat ze (professioneel) willen en dat is al heel wat. Zelfs als je nu nog niet in staat bent om op dat vlak grote stappen vooruit te zetten kan je jezelf in ieder geval al in de juiste richting focussen. Tussen nu en het bereiken van je droom zijn er immers genoeg manieren om met je passie bezig te zijn buiten je werk of beetje bij beetje hele kleine stapje vooruit te zetten.

Actie ondernemen

  • Durf praten over datgene wat je echt wilt. Het durven benoemen naar de buitewereld levert je soms al enorm veel op

  • Kijk eens na of in de job van je dromen ook vrijwilligerswerk bestaat en geef je daarvoor op. Het staat ook goed op je CV en kan mogelijks in de toekomst tot een job leiden

  • Zoek een andere manier om na je werkuren met je passie aan de slag te gaan. Al is het erover lezen, je aansluiten bij een vereniging, evenementen bijwonen...

  • Zelfs als je niet onmiddellijk in staat bent om je droomjob uit te oefenen kan je nog altijd een prima ambassadeur ervoor worden of de ‘go-to persoon’ worden voor je vrienden en kennissen die jij informatie kan geven en inspireren

 

Je bent je passie kwijt

Wie je bent

Je had passie, en toch, ergens onderweg ben je dat stilaan kwijtgeraakt. Mogelijks ben je een burn-out of bore-out nabij. Of misschien waait er een nieuwe wind en werd je onverwacht voor iets anders qua job gevraagd. Wat vroeger een onuitputtelijke bron van inspiratie en energie was blijkt ineens niet meer voldoende om je interesse te behouden.

Goed nieuws

Je hebt al eens bewezen dat je een persoon met passie bent, dat je passie had. Er mag dan wel wat van die magie verloren gegaan zijn, dat wil uiteraard niet zeggen dat je die niet kan terugvinden. Mogelijks helpt het om je perspectief eens terug te verruimen en op niet alledaagse manieren je antwoord zoeken.

Actie ondernemen

  • Bekijk de job die je doet en de organisatie waar je werkt eens met een nieuwe frisse blik. Denk terug aan het moment dat je in de job of organisatie startte: wat trok je toen zo aan, wat gaf je toen energie, wat vond je super? Soms zitten we gewoon vast in de dagelijkse sleur en kan het helpen om eens mee te stappen in een nieuw project en/of te werken met een ander team.

  • Als je een vermoeden van nieuwe belangstelling of passie hebt, probeer dan een manier te vinden om die wateren eens te testen. Een informatief gesprek met iemand die die job doet of vrijwilligerswerk in een nieuwe organisatie kan je al wat duidelijkheid geven. Zoek uit of deze nieuwe belangstelling voor langere tijd je interesse kan behouden.

  • Bereid je voor op verandering. Als je denkt dat het tijd is voor een nieuwe job, sector, ... doe dan het nodige vooronderzoek over hoe je best deze switch maakt.

 

Je bent een rebel zonder doel

Wie je bent

Je bent letterlijk en figuurlijk een sociale vlinder. Je bent nooit het type persoon geweest dat zich verbindt aan één iets of iemand en bent betrokken bij tal van activiteiten, organisaties en mogelijks zelfs job functies. Op zich kan dat super zijn, en toch, als je het gevoel hebt dat je iets mist omdat je geen doel of ‘levensmissie’ hebt kan je aan de slag gaan om het aantal velden waarop je tegelijkertijd speelt te beperken.

Goed nieuws

Velen voelen zich aangetrokken tot bijvoorbeeld een bepaald bedrijf, omdat dit zich inzet voor een bijzonder (sociaal) doel, anderen zullen kiezen voor de kansen op leiderschapsontwikkeling, nog anderen voor de goede arbeidsvoorwaarden, of gewoon omdat ze een geweldige job in een geweldige organisatie tegenkomen. Bottom line zijn er zoveel verschillende redenen om gelukkig te kunnen zijn in een bepaalde job of bepaald bedrijf dat een volledige toewijding aan een sociale missie of doel niet echt altijd een noodzaak is.

Actie ondernemen

  • Erken dat passie iets is dat kan groeien. Net als in relaties, kan vriendschap en passie ook groeien in je carrière. Passie kan ook het resultaat zijn van gerichte ontwikkeling van vaardigheden en een verhoogde deskundigheid, in plaats van de oorzaak ervan te zijn.

  • Je passie identificeren kan je leren. Door het lezen van bepaalde boeken of je te laten begeleiden door een (loopbaan)coach kan je op zoek gaan naar die zaken die je graag doet, die je energie verschaffen, waarvoor je niet kan wachten om eraan te beginnen of het moeilijk is om ermee te stoppen...

  • Het kan ook heel erg belangrijk zijn om eens na te gaan wat de zaken zijn die je gelukkig maken buiten je job. Mogelijks loop je rond met het idee dat een job je ‘gevoel x’ zou moeten geven maar als je er dan verder over nadenkt ben je eigenijk echt wel content met je job zoals die is omdat je je grootste voldoening haalt uit zaken die buiten je werk liggen.

 

Call to action

Waar sta jij juist? Ben jij je passie voor je werk verloren? Heb je de passie voor je job teruggevonden? Ben je helemaal ok met je energie halen buiten je job?

Welke actie(s) zal je ondernemen om je richting je droomjob te brengen?

 

Proost op een job en leven vol passie!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#call #passie #energie #action #calltoaction