Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Verbinding maken met elkaar: 5 tips!

Hoe met elkaar verbinden?

 

Je hebt het waarschijnlijk al wel meegemaakt: echt verbonden zijn met iemand, en dat voelde magisch aan! Je werd als het ware in dat moment gezogen. Je één voelen met de ander (een mens, dier, de natuur, …).

Is het wel professioneel om je echt met iemand te verbinden? Wat gaan anderen ervan zeggen of vinden?

Echt verbinding maken met elkaar vereist een aantal basiselementen:

Echt verbinden is dus niet hetzelfde als wat de meesten onder ons bestempelen als ‘netwerken’ waar je dikwijls in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen probeert te bereiken.

Iedereen kan een ruimte binnenstappen en zoveel mogelijk businesskaartjes proberen te verdelen zonder echt te verbinden. Is dat ook wat je wilt?

 

Hier vind je 5 tips die je zullen helpen in het oprecht verbinden met iemand anders. Om iets blijvend te creëren moet je dan ook een onvergetelijke ervaring achterlaten.

Luister actief

Als mens zijn onze gedachten veel sneller dan de woorden die we spreken. Als we luisteren wil dat eigenlijk zeggen dat onze hersenen zich ¾ van de tijd vervelen en we dus eigenlijk niet luisteren. Zeker met alle mogelijke afleidingen in onze omgeving.

Als je kan leren om echt actief te luisteren naar de persoon met wie je in gesprek bent en oprechte interesse toont in wat ze vertellen (je focust op hen in plaats van op jezelf, je geeft meer dan je ontvangt, je reageert door herhaling van een woord of door het stellen van een verdiepende vraag, …) zullen ze niet anders kunnen dan verbinding met je maken.

Actief luisteren gaat dus verder dan ‘horen’. Actief luisteren gaat over inpikken op woorden, herhalen wat gezegd wordt, verduidelijking vragen, …

Als iemand je vertelt ‘ik ben een professional geïnteresseerd in hernieuwbare energie’ zeg dan niet ‘oh, super, ik ook’, maar zeg ‘oh super, zo fijn dat je interesse hebt in hernieuwbare energie’. Herhaling duidt erop dat je wel degelijk geluisterd hebt. Vervolg met ‘vertel me er eens wat meer over, ‘k ben wel benieuwd’.

Als mens hebben we allemaal een aantal basisbehoeftes en gehoord worden is één ervan.

Hoe beter jij actief kan luisteren, hoe beter je zal kunnen verbinden met de mensen rondom je, en dit geldt voor alle relaties die je hebt, zowel professioneel als privé.

Wees enthousiast en passioneel

Er bestaat geen twijfel over dat enthousiasme en passie aanstekelijk werken.

Mensen willen bij andere mensen zijn die gedreven bezig zijn en daar ook plezier en blijdschap uit halen. Dat wil dus ook zeggen dat je best bezig bent met de dingen die je zelf geweldig vindt.

In plaats van het te hebben over de dingen die je lastig vindt kan je beter je tijd spenderen aan zaken waar je je helemaal in verliest en wild enthousiast van wordt. Praat daarover met mensen, ze zullen aan je lippen hangen.

Focus je niet op alles wat misgaat in je leven als je met anderen praat, maar praat over die zaken die wel goed lopen. Wees open en kwetsbaar want dat is belangrijk in elke interpersoonlijke verbinding. Wijd uit over je passie, je energiegevers, …

Wees altijd oprecht en jezelf

Sommige mensen hebben in aanwezigheid van anderen de neiging om zich anders voor te doen dan dat ze eigenlijk zijn. Het nadeel daarvan is dat anderen dat zullen opmerken en dan wordt het heel erg moeilijk om te verbinden. De meeste mensen hebben immers hun ‘bullshit’-radar opstaan…

We kunnen ons allemaal wel momenten herinneren waarop iemand anders zo vreselijk hard zijn best doet … dat werkt dus niet.

Hoe meer je gewoon open en kwetsbaar bent en jezelf toont zoals je bent (met alle positieve en minder positieve kanten) hoe makkelijker het zal zijn om op een dieper niveau verbinding te maken.

Wanneer je oprecht jezelf bent zal je ook dat soort mensen aantrekken.

Wanneer jij jezelf bent geeft je eigenlijk impliciet aan dat anderen ook zichzelf mogen zijn en dat is een zeldzaam mooi geschenk.

Pieker dus niet over wat je moet zeggen of hoe je iets moet zeggen. Wees aanwezig, met je hele zijn, wees jezelf en weet dat dat voldoende is.

Je hebt als jezelf iets te bieden aan de ander. Als je zo in verbinding staat zullen ze je niet snel vergeten.

Zie iedereen als een vriend, die je nog nooit ontmoet hebt

Bij echt goede vrienden zijn we makkelijker geneigd om te luisteren, te helpen, advies te geven, een introductie te doen, …

We doen geen moeite om het gesprek te domineren, zijn geen opscheppers en zullen zeker niet alleen maar nemen (dat blijft toch niet duren!).

Eigenlijk is het heel eenvoudig: voor je iemand nieuw aanspreekt, stel je de vraag hoe je een goede vriend in die situatie zou aanspreken. Welke woorden zou je gebruiken, welke warmte leg je in je stem, … Neem die manier van doen aan bij een vreemde en je zal wonderen beleven.

  • Zie elke persoon als een kans, een mogelijkheid, een cadeau om te leren, te groeien, te ontdekken, … om nog meer jezelf te worden.

  • Wees open naar de mensen die je pad kruisen.

  • Geef meer dan je ontvangt.

  • En vergeet niet dat je altijd de kans hebt om iemands dag een beetje op te fleuren.

Spreek over je waarom, niet over je wat

Mensen zijn niet zozeer geïnteresseerd in wat je doet maar veeleer in waarom je iets doet. Hoe meer je met je waarom iemand naar zijn of haar gevoel kan brengen, hoe dieper je zal verbinden.

Ik zou kunnen zeggen dat ik loopbaancoaching doe en dat klopt ook. De waarom erachter is echter dat ik mensen uit de grond van mijn hart gun dat ze met plezier gaan werken, energie halen uit hun werk, al fluitend vertrekken ‘s morgens en dat tot hun 67e, dat ze bij manier van spreken spijt hebben ‘dat het gedaan is’.

Ik vind het zo’n zonde om al die verhalen te moeten aanhoren van mensen die ongelukkig in hun job zijn, zich door de week heen sleuren, zondag hartkloppingen krijgen, … het leven is toch veel te kort om niet gelukkig te zijn?

Blijf jezelf en vertel niet wat je denkt dat ze willen horen maar vertel ‘what makes you tick’. Waarom doe jij wat je doet? Welke meerwaarde wil je leveren aan de maatschappij?

Hoe meer je kan vertellen over wat je drijft en motiveert, hoe meer je mensen zal raken en verbinding kunt maken.

We worden immers allemaal geraakt door iemand die echt helemaal vanuit zijn of haar hart leeft.

Wat maakt verbinding maken met elkaar belangrijk?

Verbinding is een essentieel onderdeel van mens zijn, van het menselijke bestaan.

Niemand van ons is hier alleen gekomen en geen enkele baby overleeft het zonder anderen om zich heen.

Hoe meer we oprecht met elkaar kunnen verbinden, hoe beter. Hoe meer je kan leren om te connecteren en communiceren, hoe beter je privérelaties worden en je business zal floreren.

Wanneer we met anderen verbinden worden we er ook aan herinnerd dat ondanks al onze verschillen, we eigenlijk allemaal heel erg gelijkend zijn. We leven samen op deze planeet. Laat ons dan aub ook echt en diep verbinden.

Hoe gemakkelijk maak jij verbinding?

Call to action

Hoe verbind jij vandaag met anderen?  En hoe gemakkelijk gaat dat/voelt dat voor jou?

Hoeveel diepgang zit er in je relaties?

In welke mate voel je je ook echt verbonden, met je hart?

Welke van bovenstaande tips is voor jou de volgende week een focus punt?

Hoe zal je die tip concreet toepassen?

Welk effect wil je merken?

Proost op diepgaande contacten en écht verbinden!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be of via de pagina's van de coaches op onze website.

 

#netwerken #communiceren #motivatie #grenzenstellen

Luister actief

Wees enthousiast en passioneel

Wees oprecht en blijf jezelf

Benader de ander als een vriend

Vertel over je 'waarom', niet over je 'wat'