Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

16 netwerktips voor een goede eerste indruk

Netwerktips voor een goede eerste indruk

 

Op een netwerkevent, ben je net een muurbloempje of ben je een vlinder die fladdert van de ene naar de andere?

Er is al heel veel over netwerken geschreven, en er zal nog heel veel over geschreven worden. Als je op de site van onze blogs ‘netwerken’ ingeeft zal je al heel wat vinden. En toch bieden we je graag nog wat extra inspiratie.

Stel de ander een grappige wat-als-vraag

Als dit echt bij je past en jij het type bent dat grapjes durft te maken, is het ook een leuk idee om een gesprek te starten met een dilemma dat je de ander voorlegt. Let er wel op dat dit ook enigszins gepast is op het netwerk event waar je je bevindt. Je kunt de ander bijvoorbeeld vragen: ‘Wat als jij een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn en waarom?’ of ‘Wat als je al het geld van de wereld had, wat zou je er dan als eerste mee doen?’

 

Vraag naar favoriete films of boeken

Iedereen heeft wel een favoriet boek of een lievelingsfilm. Vraag aan de ander of hij of zij nog een specifieke boekentip voor je heeft als het gaat om het vinden van de perfecte job of vraag je gesprekspartner naar zijn of haar favoriete regisseurs en films. Durf ook verder door te vragen, zowel bij de boeken als de films, naar het waarom juist dat boek of die regisseur of film. Wat is de preciese reden dat je dat boek aanraadt? Of wat triggert je nu exact om die film aan te bevelen?

Vraag naar iemands toekomstplannen

Alle deelnemers die op de netwerkborrel aanwezig zijn, zullen in meer of mindere mate ambities en plannen hebben voor de toekomst. Vraag ze dus eens gerust: ‘Hey, wat hoop jij hier te vinden? En waar hoop je over vijf jaar te zijn?’ Die vraag levert genoeg interessante gespreksstof op voor een eerste kennismaking. En deze ambities of plannen hoeven niet professioneel te zijn… een verre reis ondernemen, een gezin stichten, een huis bouwen, …

 

Speel in op het hier en nu

Kijk eens om je heen. Gebeurt er iets interessants, of is er iets bijzonders te zien in de nabije omgeving? Benoem dit en bespreek met de ander wat hij of zij hier van vindt. Is dit wel of niet zijn/haar smaak? Vind de ander dit wel of niet interessant? Een speciale bloem dit in een vaas op het tafeltje staat. De sterke geur van het gerecht dat ze net serveerden. Iemand die haar handtas laat vallen en alles ligt opengespreid op de grond. Mogelijkheden te over.

Netwerktips

Zeg: ‘Wij hebben nog geen kennis gemaakt met elkaar’

Stap op iemand af, geef de ander een hand en zeg: ‘Volgens mij hebben wij nog geen kennis gemaakt met elkaar. Ik ben (naam) en wat doe jij?’ Simpel, maar doeltreffend voor de start van een goed gesprek. En van het ene kan het andere komen: Waar woon je ergens? Oh werk je daar, ken je dan …

 

Vraag naar de mening van jouw gesprekspartner

Geef je mening over iets dat te maken heeft met iets dat er tijdens de netwerkborrel gebeurt, of over iets uit het nieuws of uit je werk of…

Bijvoorbeeld: ‘Superlekker, maar vind jij ook niet dat dat soepje wat warmer hadden gemogen?’ of ‘Vond jij die spreker ook zo goed?’ Zo vraag je indirect naar de mening van jouw gesprekspartner en kun je hier eventueel over verder discussiëren.

Vraag om hulp

Hoi, kun jij me misschien helpen? Ik ben op zoek naar iemand die werk aanbiedt aan jonge mensen met salestalent. Ben jij zelf zo iemand of ken jij anderen die hiernaar op zoek zijn?’ kun je prima vragen tijdens een eerste kennismaking. Zo leer je ook direct wat nieuwe mensen kennen uit het netwerk van je gesprekspartner. Dat hoeft natuurlijk niet de eerste vraag zijn die je stelt aan die persoon J

 

Vraag of je aan mag haken bij een rustig groepje als je wat meer introvert bent

Voel je je overweldigd door alle indrukken tijdens het netwerken en ben je zelf wat meer introvert van aard? Kijk om je heen of er een groepje aanwezig is dat wat stiller is dan de rest van de aanwezigen en vraag of je bij hen mag komen zitten of staan. Je kunt dan lekker luisteren naar de verhalen van de anderen om je heen.

Netwerktips

Speel in op het gevoel van de ander, zodat ze onthouden wie je bent

Wanneer je direct een goede eerste indruk wilt maken, zodat de ander meteen onthoud wie je bent, is het slim om in één zin (of een paar zinnetjes) samen te vatten wat je doet en dan op zo’n manier dat iedereen het direct begrijpt. Voorbeelden: ‘Hoi, ik ben (naam). Ik help vrouwen om rijk te worden,’ ‘Ik kook de lekkerste maaltijden die je ooit gegeten hebt,’ of ‘Ik zorg ervoor dat je binnen een dag al je cijfers op orde hebt.’ Wees hierin zo concreet en duidelijk mogelijk. Voor mij zou het zijn ‘hallo, ik ben Annelies Quaegebeur en ik ben loopbaancoach. Mijn grootste droom is dat iedereen, liefst elke dag, vol met goesting en energie naar het werk gaat, en ’s avonds ook terug naar huis. Volgens mij zou de wereld er dan veel mooier uit zien.’

 

Vraag hoe het weekend was van jouw gesprekspartner

Als je bij een bedrijf werkt, vragen de meeste collega’s je op maandagochtend hoe je weekend is geweest en wat je gedaan hebt. Voel je vrij om deze vraag ook in te zetten om een gesprek te starten tijdens het netwerken. De simpele vraag: ‘Hey, hoe was je weekend?’ of ‘Wat doe jij graag in het weekend?’ is voldoende. Of ‘Waar haal jij je energie uit in je vrije tijd’ kan natuurlijk ook!

In de zomer of tijdens de kerstperiode vraag je of iemand nog op vakantie is geweest

Er zijn een hoop netwerkevents die aan het eind van de zomer of rond de kerstvakantie worden georganiseerd om het nieuwe jaar te verwelkomen of het oude jaar in een gemoedelijke sfeer gedag te zeggen. Dit zijn vaak ook de momenten waarop mensen met vakantie gaan of al zijn geweest. Vraag aan je gesprekspartner of hij of zij van reizen houdt of nog op vakantie gaat en vertel eventueel waar jij naartoe gaat of welke reizen je zelf gemaakt hebt.

 

Vraag: ‘Wat zou je nu doen als je hier vandaag niet aanwezig zou zijn?’

Een originele vraag die je kunt stellen is: ‘Wat zou je op dit moment doen als je hier vandaag niet aanwezig zou zijn?’ Zo vraag je eigenlijk op een leuke manier naar wat de ander normaal gesproken doet, in plaats van de standaard vraag: ‘En wat doe jij?’ te stellen. Een alternatief zou kunnen zijn ‘wat doe je normaalgezien ’s avonds’?

Netwerktips

Durf persoonlijk te zijn

Durf persoonlijke informatie te delen met de andere mensen op het netwerkevent. Als jij jezelf persoonlijk opstelt, doet de ander dat ook sneller. Vertel ze bijvoorbeeld dat je het soms lastig vindt om een leuke job te vinden of dat je eigenlijk nog niet zo goed weet wat je wilt doen en inspiratie komt opdoen op de netwerkborrel. Eerlijkheid duurt het langst en er zullen vast mensen aanwezig zijn die in hetzelfde schuitje zitten als jij.

 

Vraag: ‘En, wat vind je tot nu toe van deze netwerkborrel?’

Als de netwerkborrel al een tijdje bezig is en je ziet een interessant persoon waar je graag mee wilt kletsen, kun je vragen wat de ander van deze netwerkborrel vindt en daarna je eigen mening erover delen. Een mooie conversatiestarter.

Wees origineel

Wees origineel met de vragen die je aan de andere aanwezigen stelt, dan krijg je de leukste gesprekken. En benoem daarbij natuurlijk altijd wat jij eventueel voor ze zou kunnen betekenen. Vertel bijvoorbeeld welke creatieve oplossingen jij eerder voor een specifiek bedrijf hebt bedacht. Langs de andere kant: wees ook jezelf. Ben je een flapuit, steek dat dan niet weg, dat onderscheidt je van de rest. Ben je eerder een stil persoon, geef dan aan dat je iemand bent die de kat altijd wat uit de boom kijkt en dat je dan wel wat opener wordt.

 

Ga gewoon uit van ongemakkelijke momenten (en leer ermee om te gaan)

En last but not least: het is niet omdat je vol energie of met de juiste intentie naar een netwerkevent gaat dat alles van een leien dakje loopt. Menselijke contacten kunnen soms chaotisch verlopen dus ga er van uit dat er ‘valse starten’ en ongemakkelijke momenten zullen zijn. Dat is ok. We zijn mensen. Als je je angstig voelt, als het voelt als tijdsverlies of een slechte ervaring kan je altijd vertrekken. Probeer echter niet te snel door te gaan en geef jezelf een minimum van bijvoorbeeld 30 minuten dat je nog moet blijven als je beslist ‘ik ben weg’. Ga iets te eten of te drinken halen, spreek nog een aantal andere mensen aan. Je zou verrast kunnen zijn dat je dan misschien toch wat langer wilt blijven.

Netwerktips

Maak jij al een goede eerste indruk?

Call to action

Welke van bovenstaande tips liggen ver buiten je comfortzone? (laat die misschien nog even liggen)

Welke van bovenstaande tips pas je al toe? Super! Hoe zou je ze naar een volgend niveau kunnen brengen?

Welke tips heb je nog niet geprobeerd en wil je wel eens testen? Wat en wanneer is het volgende netwerkevent dat je als ‘proefkonijn’ kan zien?

Toitoitoi!

Proost op een superfijn netwerkevent,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#netwerken #netwerktips #tips #briljantegespreksonderwerpen #lerenconverseren #netwerkuitbreiden #gesprekstips #goedgesprek

Stel een wat-als-vraag, praat over je favoriete auteurs en films en vraag wat iemands carrièreplannen zijn

Speel in op het hier en nu, stel jezelf gewoon voor, en vraag naar de mening van je gesprekspartner

Vraag naar het netwerk van de andere, praat met een rustiger groepje en stel jezelf en je functie voor in één zin

Vraag naar de vakantie of weekend-activiteiten van je gesprekspartner en wat ze graag in hun vrije tijd doen

Vertel open en eerlijk over jezelf, probeer originele vragen te bedenken en weet dat niet elk gesprek goed zal verlopen