Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Doe jij het ook any time, any place, anywhere?

Netwerken, hoe pak je het aan?

 

Aan mijn coachees durf ik wel eens vragen ‘hoe staat het met je netwerk?’, ‘hoe groot is je netwerk?’ of ‘wie in je netwerk zou je kunnen aanspreken in je zoektocht naar een job?’. Dikwijls krijg ik antwoorden in de zin van ‘ik heb geen netwerk’ of ‘mijn netwerk is echt heel klein’ of ‘ik zou niet weten hoe mijn netwerk kan helpen in mijn zoektocht naar een job’... heel erg jammer en dikwijls niet correct omdat ze ‘netwerk’ heel erg nauw bekijken!!

 

Netwerken in se is al je contacten inzetten om al je doelen te bereiken (en persoonlijk vind ik het gewoon fijn om een groot netwerk te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten). Dit kan je OVERAL waar er mensen zijn, het is net als het gezegde ‘any time, any place, anywhere’. Dat netwerk heeft dan ook weer op zijn beurt een netwerk met contacten, dat jij kan aanspreken als je een vraag hebt, of hulp zoekt of... en ook omgekeerd heb jij dan de kans om je netwerk vooruit te helpen als ze een vraag tot jou richten.

 

Wat zijn goede plaatsen om mensen te ontmoeten, om te netwerken?

 • Trein, vliegtuig, auto, bus...

 • Sportevenementen, de gym, het zwembad, de atletiekbaan, ...

 • Bedrijfsevenementen en bedrijfsuitjes

 • Café, restaurant, ...

 • Congressen, beurzen, tentoonstellingen, recreatiedomein,...

 • Trainingen, workshops, seminaries, ...

 • Prijs- en awarduitrijkingen

 • Sociale gelegenheden, feestjes, een drink,...

 • Winkels, maakt niet uit of het voeding, kleding, speelgoed, ... is

 • In elke wachtrij! Op elke bank! (in de stad, het park, aan de zee, ...)

 • Officiële netwerkclubs. Er zijn in België heel wat netwerkclubs. In elke stad worden dagelijks allerlei bijeenkomsten georganiseerd en dat zijn ook uitgelezen gelegenheden om te gaan netwerken en gelijkgestemden te ontmoeten.

 • Je eigen bijeenkomst. Tegenwoordig is er niet veel nodig om mensen bijeen te brengen en een goede bijeenkomst te organiseren. Haal die mensen dan ook naar je toe. Het is een effectieve manier om jezelf te profileren en misschien ook je bedrijf uit te bouwen. Zo’n bijeenkomst kan ook in de vorm van een mastermind of webinar of...

 • Online. Zelfs op een onbewoond eiland of als digital nomad kan je tegenwoordig nog zaken doen – netwerken is letterlijk en figuurlijk een wereldwijd fenomeen. Er zijn online tools en organisaties die mensen op een krachige en gebruiksvriendelijke manier bij elkaar zetten en zo dingen in gang steken.

 

Waar vind je nog info over of mensen uit je netwerk?

 • Je GSM of telefoon staat vol met contacten. Bel, mail, sms, what’s app,...

 • Ook de contactenlijst van je email is een network (en is mogelijks zelfs al verbonden met je GSM!)

 • Sociale media: LinkedIn, Twitter, Plaxo, …

 

8 tips tot beter netwerken:

 1. Aarzel niet om het initiatief te nemen, stap op iemand af, stel jezelf kort voor en vooral wees geïnteresseerd in de andere: wat zijn raakvlakken die jullie verbinden?

 2. Ken jezelf! Wat heb je te bieden? Gebruik je elevator pitch om uit te leggen wat je professioneel doet en waar je voor staat.

 3. Weet waar je specifieke doelgroep te vinden is. Zoek je een duikinstructeur, dan is de kans klein dat je die tegenkomt op een seminarie over nieuwe bouwmaterialen...

 4. Wees origineel. 'Wat doe jij eigenlijk?' is al zo oud als de straatstenen. Wees wat creatiever en start bijvoorbeeld met ‘is het bij jullie ook zo druk?’ of ‘wat verwacht je van dit event deze avond?’, ...

 5. Luister en vraag door, alleen al maar om je gesprekspartner duidelijk te maken dat je volledige aandacht bij hem/haar is.

 6. Stel anderen aan elkaar voor. Je bewijst hiermee dat je niet alleen bent gekomen om ‘iets te krijgen’, maar dat je ook ‘anderen wat gunt’. Een bijkomend voordeel is dat het ook een elegante manier is om eventueel een gesprek te beëindigen. Je hebt immers best een lijstje in je hoofd van mensen die je per se wil spreken.

 7. Meerwaarde bieden. Stel je netwerk ter beschikking van je netwerk en help hen ook als er vraag naar is

 8. Opvolging. Vergeet niet om na je eerste contact dit ook online te versterken – connecteer je nieuwe contacten via sociale media

 

Call to action

Wat zou het gevolg kunnen zijn als je vanaf nu wat meer mensen aanspreekt?

Welke van bovenstaande basisregels pas je al toe? Welke ervan hebben wat extra aandacht nodig?

Wat is de eerste stap die je zal zetten met betrekking tot ‘netwerken’? Wanneer wil je dit eerstvolgend uitproberen?

 

Proost op any time, any place, anywhere!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#netwerken #ontmoetingen