Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Netwerken: 15 briljante manieren om een gesprek te starten

Netwerken: Hoe een gesprek te starten?

 

‘Netwerken is goed voor je carrière’, wordt vaak gezegd, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In principe is het niets anders dan het onderhouden van relaties die voor jou waardevol kunnen zijn. Je bouwt duurzame relaties op met mensen die je interessant vindt en die je door kunnen verwijzen als er een job binnen hun organisatie vrijkomt. Zeker wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging op werkgebied, kun je eerst eens rondvragen in je directe omgeving bij familie of vrienden of zij je misschien verder kunnen helpen. Zitten daar geen mensen tussen die een goede tip voor je hebben, dan kun je eens een seminarie of workshop bezoeken, naar een netwerkevent bij je in de buurt gaan, een opleiding volgen waardoor je je netwerk snel uitbreidt, of je kunt natuurlijk al je contacten op Social Media kanalen als Facebook en LinkedIn aanspreken.

Wat is nu een slimme manier om deze contacten aan te spreken of het eerste contact met ze te leggen, zonder dat je direct overkomt als iemand die alleen geïnteresseerd is in wat de ander voor jou kan betekenen? In dit blog beschrijf ik 30 briljante manieren om een gesprek te starten.

 

Stel een open vraag

Eén van de gemakkelijkste manieren om een gesprek te starten met iemand die je nog niet kent, is het stellen van een open vraag. Begin bijvoorbeeld met de vraag: ‘Hé, wat doe jij precies?’ of: ‘Hoe ben jij zo op deze netwerkborrel terechtgekomen?’ Mensen praten namelijk graag over zichzelf. Geef ze daar ruim de gelegenheid toe, zodat zij het gevoel krijgen dat er daadwerkelijk naar hen en hun verhaal geluisterd wordt.

Geef de ander een compliment

Kijk eens goed om je heen en observeer de mensen die aanwezig zijn op de netwerkborrel of bij de workshop. Springt er iemand uit omdat hij een mooie jas draagt of is er een dame met zeer opvallende oorbellen aanwezig? Of iemand die superveel positieve energie uitstraalt? Stap op ze af en geef ze hierover een welgemeend compliment. Ze zullen jou dan zien als een opmerkzaam en aardig persoon, omdat ze van tevoren duidelijk de nodige aandacht hebben besteed aan hun voorkomen en blij zijn dat iemand het opmerkt.

 

Maak een grapje

Niets breekt sneller het ijs tussen mensen, dan het maken van een onschuldig grapje. Je kunt bijvoorbeeld opmerken dat je wel erg under- of overdressed bent voor het evenement of vertellen dat je alleen maar bent gekomen voor de gratis bitterballen en champagne. De meeste aanwezigen zullen je poging tot humor waarderen en een gesprek met je aanknopen.

Complimenten geven en grapjes maken

Toon oprechte interesse

Als je met iemand in gesprek bent, is er niets vervelender dan iemand tegenover je te hebben die totaal niet luistert en alleen maar met zichzelf bezig is. Het is voor de ander vrij pijnlijk wanneer je ogen steeds afdwalen naar andere gesprekspartners die je mogelijk interessanter vindt of wanneer je halverwege het gesprek ineens wegloopt om een kopje koffie te pakken of met een bekende te gaan praten. Doe dit dan ook niet en luister aandachtig naar degene tegenover je. Je kunt dit doen door iets aan de ander te vragen wat je aan hem of haar is opgevallen sinds je binnenkwam. Zoals: ‘Draag jij vaker een stoere zonnebril?’ Zo voorkom je ook nog eens dat het een saai gesprek wordt.

 

Vind een gemeenschappelijk onderwerp

Er zijn altijd gemeenschappelijke zaken te vinden waar je over kunt praten: het nieuws, het weer, de hapjes op de borrel waar je bent, kinderen, samenwerkinge, enzovoort. Maak een opmerking over de file waar je in stond op weg naar de borrel of over hoe koud of warm het binnen is. Zo spoor je de ander aan om hierop te reageren en rol je vanzelf het gesprek in.

Durf open en eerlijk te zijn

Voel je dat er een opgelaten sfeer hangt en zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig die het lastig vinden om een gesprek aan te knopen? Benoem dit dan, door je eigen gevoel te bespreken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Goh, voelen jullie je ook zo opgelaten omdat je hier niemand kent?’ of: ‘Volgens mij ben ik niet de enige die zich ongemakkelijk voelt.’ Alleen al door dit eerlijk aan te geven, zullen andere mensen ook toegeven dat ze zich zo voelen en komt er al snel een gesprek op gang.

 

Stel jezelf voor

Ben jij meer van de directe aanpak en houd je niet zo van gesprekken voeren over koetjes en kalfjes? Dan kun je ook gewoon op iemand afstappen, diegene een hand geven en zeggen: ‘Hallo, ik ben (naam) en ik doe (beroep). Wat doe jij?’ Net zo makkelijk en je weet gelijk of die ander werkzaam is binnen een branche die ook jouw interesse heeft.

Open en eerlijke gesprekken aangaan

Geef relevante tips

Misschien sta je al een poosje te luisteren naar een gesprek waarin iemand aan een groep van een stuk of vier mensen iets vertelt over zijn of haar job. Als je het zelf minder interessant vindt dan de rest, kun je bijvoorbeeld wel een tip geven waar die persoon echt iets aan heeft. Schrijf een website op je visitekaartje of noem een naam van iemand die je kent die interesse zou kunnen hebben in wat de ander doet en start op die manier het gesprek.

 

Vraag iets over de reis naar het netwerk event

Je kunt prima de vraag stellen aan de ander hoe de reis naar de netwerkborrel is verlopen en of hij of zij van ver moest komen. Zo heb je direct een aanknopingspunt voor een gesprek waarin je vraagt wat bekende bezienswaardigheden zijn in de stad of het dorp waar die persoon woont en kun je vertellen over de halfuur durende file waar je in stond, vanwege een bizar ongeluk op de snelweg.

Vraag hoe de dag van jouw gesprekspartner tot dusver verloopt

Zoals je bij punt 1 al hebt kunnen lezen, vinden de meeste mensen het maar wat fijn om over zichzelf te kunnen praten. Vraag dus gewoon naar hoe de ander zijn of haar dag is verlopen tot nu toe en vraag goed door, om zo die ander beter te leren kennen. Je komt dan te weten wat die ander doet, waar diegene woont, of de ander huisdieren heeft en waar hij of zij zich zoal in het dagelijks leven mee bezighoudt. Je kunt zo altijd aanknopingspunten vinden om het gesprek verder voort te zetten.

 

Start het gesprek positief

Niemand vindt het fijn om naar geklaag te luisteren of naar iemand die voornamelijk bezig is met roddelen over anderen. Dit draagt niet bij aan een positieve sfeer op het netwerk event. Start een gesprek daarom altijd positief. Je kunt zeggen: ‘Vind jij dit ook zo’n prachtige locatie? Ik zou hier best vaker willen komen’ of maak een opmerking over de heerlijke hapjes die worden geserveerd: ‘Geniet jij ook zo van de salade met zalm en geitenkaas die ze voor ons hebben klaargemaakt?’

Hoe een gesprek positief starten?

Stel mensen aan elkaar voor

Misschien ben je niet alleen naar de netwerkborrel gekomen en heb je een vriend of collega meegenomen. Doe jouw vriend of collega een plezier en stel hem of haar voor aan iemand anders die mogelijk interessant kan zijn voor zijn of haar loopbaan. Zo heb je de ander geïntroduceerd in een gesprek en kun je daarna eventueel ook iets over jezelf vertellen.

 

Vraag of de persoon iemand anders kent op het event

Het kan zomaar zijn dat de persoon met wie jij een praatje aan wilt knopen, ook niet alleen naar de borrel toe is gekomen. Stel simpelweg de vraag aan jouw gesprekspartner of hij/zij alleen op het event aanwezig is of dat hij/zij nog andere mensen kent die daar zijn. Wat doen zij? Hoe kennen zij elkaar? En waarom zijn ze samen naar deze borrel gekomen? Zo heb je in ieder geval genoeg gespreksstof voor de eerste 20 minuten.

Vraag om advies

Stel dat je op zoek bent naar een job en eigenlijk niet goed weet waar je moet starten op zo’n netwerkgelegenheid. Vraag dan om advies aan een aantal personen die er aardig en benaderbaar uitzien. Wat zouden zij doen in jouw geval en hoe zouden zij dat aanpakken? Hoe zouden zij op het event op zoek gaan naar de persoon die hen het snelst aan een passende nieuwe job kon helpen? Bedank hen daarna netjes voor hun advies en toon ook interesse in waarom zij op het netwerk event aanwezig zijn. Achteraf kun je eventueel visitekaartjes met elkaar uitwisselen.

 

Vertel een leuke anekdote

Voel je je soms toch wat ongemakkelijk wanneer je alleen naar een netwerkborrel gaat? Bereid je dan van tevoren goed voor met een verhaal dat te koppelen is aan je persoonlijke situatie. Een voorbeeld: Hey, zal ik jou eens wat geks vertellen? Ik liet gisteren mijn hond uit in het park en daarnaast ligt een hele diepe vijver. Het was al donker en mijn hond is zwart, dus ik zag niet waar hij gebleven was. Hoor ik ineens een hele harde plons en gepiep, omdat hij in de vijver was gesprongen. Vandaag voel ik me eigenlijk net zoals mijn hond Pongo. Ik maak net als hij een sprong in het diepe door in mijn eentje naar zo’n netwerkevent te gaan, terwijl ik me hier normaal gesproken wat ongemakkelijk bij voel. Gelukkig heb ik het toch gedaan.’ De mensen die je spreekt, zullen je waarderen om je vindingrijkheid en om je moeten lachen omdat je ze geen standaard vraag stelt ter kennismaking.

Hoe om advies vragen

Ga jij nu zo netwerken en gesprekken starten?

Call to action

Hoe pak jij het vandaag aan als je naar een netwerkevent gaat?

Wat vertel je, of wat vraag je?

Welke van de 15 manieren om een gesprek aan te gaan liggen je helemaal niet? Welke wel?

Hoe zou je het in de toekomst anders kunnen aanpakken (rekening houdend met bovenstaande tips)?

Hoe kan een job coach je ondersteunen bij het netwerken?

Netwerken, personal branding, een nieuwe job zoeken via je netwerk, angst overwinnen om een gesprek aan te gaan, je elevator pitch maken...zijn allemaal onderwerpen die tijdens loopbaanbegeleiding aan bod kunnen komen.

Je kan ons vinden op +50 locaties in Vlaanderen en Brussel. Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Hoe kan een job coach je ondersteunen bij het netwerken?

Proost, op succesvol netwerken!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#netwerken #netwerktips #tips #briljantegespreksonderwerpen #lerenconverseren #netwerkuitbreiden #gesprekstips #goedgesprek

Stel mensen aan elkaar voor

Start positief

Vraag of de persoon iemand anders kent op het event

Stel open vragen

Toon echte, oprechte interesse

Vind een gemeenschappelijk onderwerp

Maak een grapje

Geef oprechte complimentjes

Geef relevante tips

Durf open en eerlijk te zijn

Stel jezelf voor

Vraag naar de reis naar het netwerk event