Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Angst overwinnen? Met deze 5 stappen houdt angst je niet meer tegen

Hoe angst overwinnen?

 

Angst kan je behoorlijk in de weg zitten. Het kan je ervan weerhouden om voluit te leven en voor je dromen te gaan. Door de angst blijf je binnen je eigen veilige kaders. Maar op den duur wordt het steeds minder leuk binnen deze kaders. Je doet werk waar je geen voldoening uit haalt, je durft niet te zijn wie je werkelijk bent en je durft niet voor je dromen te gaan. Resultaat: je voelt je moe en lusteloos.

Dit gebeurt als je je leven laat bepalen door angst. Angst voor kritiek, afwijzing, vernedering en succes, maar evengoed de angst voor je angsten.

Veel mensen kiezen de veilige route, omdat ze bang zijn voor hun angsten. Als je vecht tegen je angsten zuigt dat al je energie op. Het lijkt dan makkelijker om alle angst uit je leven te bannen. En dat doe je door alle situaties waarin je mogelijk kritiek kunt ontvangen, afgewezen kunt worden, niet goed genoeg kunt zijn of vernederd kunt worden te vermijden. En daardoor kun je je leven nooit voluit leven.

Het is niet noodzakelijk de angst zelf die je wereld kleiner maakt, maar ook de angst voor je angst. Angsten hebben is namelijk heel menselijk. Je angst is er niet voor niks, het is een soort van bescherming. Van je angst kun je iets leren en kun je groeien. Op het moment dat we persoonlijk enorm aan het groeien zijn, zal er altijd angst zijn. Angst voor het onbekende. Maar waarom is dat zo erg? Waarom zijn we zo bang voor die angst? Wat zou er gebeuren als we die angsten overwinnen, gewoon toelaten en aan durven kijken? En hoe kun je ervoor zorgen dat angsten je nooit meer tegenhouden om te doen wat je wilt?

Met de volgende stappen help ik je op weg om je angsten te overwinnen en je nooit meer tegen te laten houden door angst:

 

Word bewust van je angsten

Soms hebben we het zelf niet eens door dat het de angst is die ervoor zorgt dat we iets niet doen. Angst weet zich soms goed te vermommen. Perfectionisme is bijvoorbeeld ook een vorm van angst. Welke vorm of vormen van angst heb jij?

Angsten zijn vaak gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden, maar wordt door onszelf in stand gehouden. Door eerst bewust te worden van de gedachten en overtuigingen die zoveel angst bij je oproepen, kun je er vervolgens ook bewust voor kiezen om je er niet meer door te laten tegenhouden.

Want wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?

 

Durf je angst aan te kijken

Angsten onderdrukken gebeurt vanuit angst. Angsten toelaten en omarmen, en het toch gewoon doen, is een teken van (zelf)liefde. Angsten toelaten betekent niet dat je je helemaal laat meeslepen in je angstgedachten waardoor je je nog angstiger gaat voelen of je je gaat identificeren met die angst. Toelaten betekent dat je accepteert dat het er is. Dat je de fysieke sensatie in je lichaam voelt, zonder er verder over te oordelen en zonder er iets aan te willen veranderen.

Vraag jezelf af wat de angst je te vertellen heeft. Stel je durft niet te stoppen met je baan waar je ongelukkig van wordt, omdat je bang bent dat je nergens anders meer aan de slag kunt. Je voelt angst voor de (financiële) onzekerheid die dat met zich meebrengt en het onbekende. Misschien is dit voor jou een les om meer vertrouwen te hebben in jezelf en in het leven. Je kunt bijvoorbeeld alvast solliciteren, voordat je je baan opzegt. Op deze manier zet je kleine stapjes naar meer vertrouwen. Je hoeft niet altijd direct in het diepe te springen!

Wat bij veel mensen onbewust ook meespeelt is de angst voor succes. Want - zo zegt je angst - als je succesvol bent kun je het ook weer kwijtraken. Of als je succesvol bent moet je heel erg hard werken. Daarnaast is het soms best wel veilig om je angst als excuus te gebruiken om bepaalde dingen niet te hoeven doen. Door tegen jezelf te zeggen dat je niet goed genoeg en niet leuk genoeg bent, geef je jezelf als het ware toestemming om bepaalde uitdagingen niet aan te gaan.

 

Angst als kompas

Angst is er echter niet voor niets. Het wil je altijd iets vertellen. Je kunt het gebruiken als een soort kompas. In bedreigende situaties, zoals wanneer een auto op je afrijdt of als je wordt aangevallen, gebruik je de angst ook als kompas. In dit geval om weg te vluchten en jezelf te redden. In andere situaties, zoals in het vinden van een nieuwe baan of het spreken voor een publiek, kunnen we dit als net zo’n bedreiging voelen. Het vormt namelijk een bedreiging voor je ego. Wat als je niet op de vragen kan antwoorden? Wat als het niet lukt? Wat als je wordt afgewezen?

Hoe sterker dit soort angsten, hoe belangrijk het is voor jou. Voel jij angst voor iets wat voor jou weinig betekenis heeft en waar je niks meer van kunt leren? Waarschijnlijk niet. In dit geval gebruik je angst dus ook als kompas, maar dan om iets juist wel te doen. Voel je geen angst bij je huidige baan, maar wel als je denkt aan die uitdagende baan die je diep van binnen liever zou doen? Dan is dat het teken om ervoor te gaan! Als je die angst overwint, zal het juist zorgen voor groei! Groei is eng, maar uiteindelijk juist bevrijdend!

 

Leef in het nu

Soms zijn de angstgevoelens behoorlijk overweldigend. Het heeft effect op je hele lichaam. Je begint te zweten, je krijgt hartkloppingen en je gedachten draaien overuren. Die angst ontstaat doordat je in de toekomst leeft. Bijvoorbeeld vlak voordat je een presentatie moet geven of voordat je naar een sollicitatie gaat. In het nu bestaat angst eigenlijk niet. Het helpt dus om op zulke momenten met je aandacht naar het nu te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op je ademhaling te letten en de (angstige of negatieve) gedachten die in je opkomen zo min mogelijk aandacht te geven.

 

Feel the fear and do it anyway

Het heeft geen zin om te wachten tot je angst verdwijnt. Je kunt nog zo lang mediteren of voelen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je in actie komt. Dat je gaat doen wat je zo eng vind. Dat je je niet meer laat tegenhouden door de angst. Hoe vaker je angsten overwint, hoe makkelijker het wordt. Dat betekent niet dat je nooit meer angst zal voelen, want bij elke groeistap hoort weer angst. Maar het betekent wel dat je steeds makkelijker in actie komt met die angst. Feel the fear and do it anyway!

Wil je hier graag meer over weten? Lees dan zeker dit boek. Susan Jeffers: Feel the Fear and Do It Anyway.

Hoe overwin jij je angst?

Call to action

Wat heeft deze blog je gebracht?

Hoe kijk je nu anders naar angst?

Op welke manier zal je er volgende keer dat angst naar boven komt mee om gaan?

Proost, op de positieve effecten van angst,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#angst #angstoverwinnen

Word je bewust van je angst(en)

Durf je angst in de ogen te kijken

Gebruik je angst als kompas

Leef in het nu

Voel de angst en doe het toch