Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Belemmerende gedachten zijn zelf-saboteurs

Jezelf saboteren met belemmerende gedachten

 

We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts, we make the world. (Buddha)

Ken je dat, die kleine draakjes en monstertjes in je hoofd die tegen je zeggen ‘je kan dat niet’? Voor sommigen onder ons zijn het inderdaad kleine draakjes en monstertjes, voor anderen nemen ze zulkdanige grote proporties aan dat ze remmend werken en er echte blokkades ontstaan. Stel je voor dat je naar een job interview mag gaan en dat monster zit tegen je te roepen ‘jij kan dat niet’… wat denk je dat het effect is op jou? En op je sollicitatiegesprek?

Als je inzicht hebt welk impact gedachten hebben op de keuzes die je maakt en de acties die je al dan niet stelt begrijp je ook dat het noodzakelijk is om belemmerende gedachten om te vormen naar iets helpend.

Iedereen heeft aandachtspunten en ontwikkel-gebieden en ieder van ons heeft monster(tje)s die af en toe komen oppoppen. Pas wanneer je ze kent en herkent kan je ze aanpakken en voorkomen dat ze grote proporties aannemen en echte stoorzenders worden.

 

Hardnekkige gedachten (en zelfs gedachten patronen) die ons in de weg zitten noemen we binnen coaching belemmerende gedachten, of belemmerende overtuigingen. Zij zorgen ervoor dat we bepaalde dingen niet (of wel) doen. Ze weerhouden er ons dus van om alles uit onszelf en het leven te halen wat erin zit. Deze belemmerende gedachten ontstaan al als we heel klein zijn. Bijvoorbeeld: niet proper eten en er een opmerking over krijgen, langer dan een gemiddeld kind nodig hebben voor we op het potje gaan en dat te horen krijgen van je neefjes en nichtjes van dezelfde leeftijd, minder snel lopen als onze klasgenootjes tijdens een spel… deze gedachten ontstaan dus in relatie met anderen, wanneer we ons gaan vergelijken of opmerkingen ter harte nemen. Uit die vergelijkingen of opmerkingen hebben we dus conclusies getrokken… onjuiste, oordelende, conclusies.

De interacties met iedereen die op je pad gepasseerd zijn hebben je gemaakt tot wie je vandaag bent. Zo is je zelfbeeld ontstaan. Je zelfbeeld kan je helpen om je volledige potentieel aan te boren en te gaan voor wat je blij maakt, of het kan je zodanig in de weg staan dat je geen actie onderneemt omdat je in het verleden geleerd hebt ‘dat het toch geen zin heeft’.

 

Actions follows thought. (Marilee Adams)

 

Wat je gelooft maakt je tot wie je bent en heeft een direct impact op wat je doet. Er bestaan ook ettelijke quotes over!

Ons zelfbeeld is voor ons zo vertrouwd dat we het als waarheid beschouwen en er dikwijls halsstarrig aan vasthouden. ‘Ik ben nu eenmaal zo’, ‘ik kan niet veranderen’ zijn antwoorden die ik als coach niet naast me neerleg… ik ga daarmee aan de slag tot de coachee aangeeft dat hij of zij gewoon denkt dat het zo is maar daarom niet altijd geldt… dat creëert al een opening om mee verder te werken want wat ze dachten te geloven is dus niet altijd waar. Iemand die zegt dat hij of zij niet kan veranderen heeft voor zichzelf foutief die conclusie getrokken… dat wil dus zeggen dat die persoon nooit iets nieuws heeft geleerd? Nooit een taal geleerd? Nooit leren autorijden? Nooit leren netjes eten? … ‘Ik kan niet veranderen’ is ook maar een gedachte, waar jij aan vasthoudt.

Deze gedachten liggen in onze comfortzone, ze bieden ons veiligheid en beschermen ons (potentieel) tegen het maken van fouten. Het kan een warm en comfy gevoel geven en toch kan het langs de andere kant ook verstikken want het houdt ons klein. Kreeg je als kind dikwijls de mond gesnoerd? Dan is de kans groot dat je in je volwassen leven je mening niet durft delen, moeilijkheden hebt met mensen onderbreken, … Kreeg je als kind een forum om te vertellen? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk weinig problemen hebben om je mening te geven, te vertellen wat er speelt, emoties benoemen (als je dat geleerd hebt), …

Hoewel overtuigingen tijdens ons hele leven worden gevormd ligt de basis in onze kinderjaren. Op dat moment kunnen we immers nog geen afstand nemen, dingen nog niet in perspectief plaatsen en is ons referentiekader nog heel beperkt. Overtuigingen bouwen we op, op terugkerende ervaringen of gebeurtenissen, waar wij zelf dan de conclusie trekken dat dat in soortgelijke situaties ‘wel altijd zo zal zijn’. Hoe vaker die ervaring of gebeurtenis zich herhaalt, hoe meer we overtuigd zijn dat onze gedachte klopt en hoe groter het monster(tje) dus wordt. We gaan ook op zoek naar situaties die onze overtuiging ondersteunen.

 

When you fill your mind with powerful thoughts,your life will start to change. (Billy Cox)

 

Als je van thuis uit hebt meegekregen dat een job enkel iets is waarin je goed geld moet verdienen, hoe makkelijk denk je dat het dan is om te genieten van je job en er je hart in te volgen?

Als je van thuis hebt meegekregen dat je als vrouw enkel de hiërarchische ladder kan klimmen door met de bazen te slapen… dan ga je ofwel het gedrag stellen dat ‘van je verwacht wordt’ om op die ladder te klimmen’ of gewoon je werk doen (omdat ‘zomaar slapen met’ tegen je waarden en principes is) en er van uit gaan dat je nooit de hiërarchische ladder zal klimmen .

Als je van thuis hebt meegekregen dat collega’s niet te vertrouwen zijn en met je ideeën gaan lopen, hoe fel zal je dan geneigd zijn je ideeën te delen, deel te nemen aan teamactiviteiten, iets persoonlijks te vertellen, …?

We hebben last van de overtuiging als ze onze groei en ontwikkeling blokkeert. Het is dus een belemmerende overtuiging. Je wilt heel graag in de culturele sector werken maar van thuis uit heb je geleerd dat ‘het belangrijk is om goed geld te verdienen’ en ‘de culturele sector slecht betaalt’… hoeveel kans is er dan dat je moeite gaat doen om uit te zoeken of dat ook klopt, laat staan een job te zoeken in de culturele sector?

Er is ook goed nieuws: hoewel belemmerende overtuigingen hardnekkig kunnen zijn en kunnen uitgroeien tot echte monsters bestaan er verschillende manieren om ze aan te pakken en ervoor te zorgen dat ze minder tot niet meer hinderen…

 

If you can change your mind, you can change your life. (William James)

 

Een van de methode hiervoor is je belemmerende overtuiging neer te pennen en jezelf de volgende vragen te stellen Voorbeeld: doorvragen is onbeleefd (dit zou als coach echt geen helpende gedachte zijn)

  • Hoe is deze belemmerende overtuiging ontstaan? Welke feiten heb ik daarvan? Voorbeeld: als kind, als ik vragen stelde om meer te weten te komen kreeg ik te horen dat ik moest zwijgen, op het werk als ik iets niet begrijp en ik stel er vragen over dan is iedereen ineens weg, …

  • In welke situaties of op welke momenten van mijn leven klopte die overtuiging niet? Voorbeeld: in mijn relatie en bij vrienden

  • Hoe absoluut waar is die overtuiging dan? Voorbeeld: niet zo… 20% misschien?

  • Wat zou ik liever geloven dan ‘de belemmerende overtuiging’? – noteer deze nieuwe, versterkende overtuiging. Voorbeeld: doorvragen is inzichten creëren, de anderen helpen groeien, diepgang creëren, ...essentieel voor persoonlijke ontwikkeling

  • In welke situaties of op welke momenten van mijn leven is deze nieuwe overtuiging waar? Voorbeeld: in de loopbaancoachingsgesprekken, bij diepgaande gesprekken met fijne collega’s, …

All that you accomplish or fail to accomplish with your life is the direct result of your thoughts. (James Allen)

 

Call to action

Welke belemmerende overtuigingen heb ik, die me hinderen in mijn carrière?

Welke van die overtuigingen is diegene die me het meest van al hindert?

Wat gebeurt er met de belemmerende overtuiging als ik ze via bovenstaande methode kantel naar een versterkende overtuiging?

Hoe ga ik hier nu verder mee aan de slag?

 

Proost op je versterkende gedachten!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#mindset #powerfulmind #zelfsabotage #versterkendegedachten