Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je work-life balans uitgelegd in 4 kwadranten

Work-life balans

 

Het is al een tijdje geleden dat ik een blog schreef over energiegevers en energievreters. Mooi aansluitend hierbij, en nog verder verdiepend vond ik een artikel van Lauren Bacon waarin ze stelt dat de work-life balans verdeeld kan worden in 4 verschillende kwadranten. Ik wou graag haar theorie even met je delen aangevuld met mijn eigen ervaring.

De meeste work-life balans gesprekken zijn een uitdaging. Er blijkt soms een verschil te liggen tussen mannen en vrouwen waarbij vrouwen zich meer zorgen maken om het ‘life’ deel en dit bestempelen als de huishoudelijke taken ipv alle verschillende facetten van het leven: het leuke, voedende en feestelijke deel ervan.

Het is ook heel erg moeilijk om een eenduidig correct antwoord te formuleren op de vraag 'wat is de juiste work-life balans'. Een correcte work-life balans is immers verschillend voor ieder van ons.

Hoe moet jouw work-life balans eruit zien om ‘leefbaar’ te zijn? De meesten van ons kunnen niet zeggen hoe het werk. Ze kunnen wel zeggen wanneer de balans er niet meer is. We voelen ons dan prikkelbaar, uitgeput, warhoofdig, ... zeer erg bewust van alles wat we zouden willen doen in ons leven ipv dat het leven het helemaal overneemt. Een aantal van mijn coachees durven al amper toegeven dat er iets niet pluis is, alsof er een taboe rond bestaat. Een aantal andere geven (schuifelend) toe dat ze op dit moment in hun leven niets meer doen wat hen nog gelukkig maakt. Erg, toch? Dat maakt het leven heel erg moeilijk!

Hoe moeten we de balans dan terug herstellen? Hoe ontdekken we terug wat onze prioriteiten zijn? Wat zijn die zaken die me écht energie geven en die ik terug in mijn leven wil? Hoe onderzoeken we wat voor ons de ‘juiste’ balans is?

 

De hypothese

Stel dat er 2 assen zijn die de balans-matrix maken.

  • De eerste as bevat de prioriteiten waar je gehoor aan geeft: die van jezelf en die van anderen. Dit is de impuls-as of as van de drijvende kracht want dit is waar de stimulus voor een bepaalde activiteit uit voortkomt.

  • De tweede as heeft betrekking op de vraag of de activiteiten waar je mee bezig bent je energie geven of energie kosten. Dit is de energie-as.

Als je je activiteiten van een dag plot langs deze twee assen, zal je ontdekken waar je balans (scheef) zit.

Voor de impuls-as kan je jezelf de volgende vragen stellen

  • Hoe nauw zijn deze activiteiten verbonden met mijn waarden, doelen, of die zaken die ik al zinvol beschouw?

  • In welke mate brengen deze activiteiten me dichter bij datgene wat echt belangrijk is voor me?

  • Welke intrinsieke beloning ontvang ik hiervan?

Voor de energie-as kan je je het volgende afvragen;

  • Hoeveel energie zal ik voelen als ik deze activiteiten uitvoer/uitgevoerd heb?

  • Als ik kon kiezen, welke activiteiten zou ik doen voor mijn plezier?

  • Hoe vaak voel ik me door deze activiteiten moe, verveeld, uitgeput?

Hier vind je de balans matrix met z’n 4 kwadranten

Drudgery (Zwoegen)

Dit is het kwadrant dat het meeste van onze energie vreet en de prioriteiten van anderen boven onze eigen behoeften stelt. Voorbeelden hiervan zijn: slecht beheerde vergaderingen moeten bijwonen, voor de zoveelste keer opstaan voor een huilend kind, meegaan naar een diner voor het werk van je partner. Voor iedereen zijn dit andere zaken en de waaier van mogelijkheden is daardoor enorm.

Hoe meer tijd en energie je besteedt aan ‘Zwoegen’, hoe meer out-of-balance je werk en leven waarschijnlijk voelt. Dit kwadrant moet je dus heel erg goed in de gaten houden en beheren. Als je merkt dat een heleboel dingen zich in dit kwadrant beginnen te verzamelen, zoek dan naar manieren om een aantal van die zaken niet te moeten doen of zorg voor een tegenwicht door meer tijd en energie aan het kwadrant rechtsboven (of linksboven) te besteden.

 

Tasks (Taken)

In het kwadrant rechtsonder, bevinden zich de dingen die belangrijk zijn voor jou, en toch ook in zekere mate energie aftappen. Activiteiten hier zouden kunnen zijn: het beheren van je e-mail inbox, naar de tandarts gaan, de afwas doen. Ze zijn zeker niet de hoogtepunten van je dag, maar je waardeert het als ze af zijn, en zouden je kunnen naar beneden halen moesten ze niet gebeuren.

Als je aan ‘Taken’ meer tijd besteedt dan je zou willen, voel je je ook uit balans, maar in mindere mate dan bij ‘Zwoegen’. Mijn doel wat betreft de taken is om zo efficiënt mogelijk te zijn, en ze te koppelen aan zaken die ik ook leuk vind. Dus als mijn inbox overloopt en ik ben competitief ingesteld zou ik een timer kunnen instellen en er een spel van maken: Hoeveel e-mails kan ik opvolgen in de vooraf bepaalde tijd? En misschien bevindt zich een beloning aan het einde van mijn e-mail sprint! Het kwadrant rechtsonder heeft alles te maken met zaken af te werken aan een zeker tempo en met een licht hart. Het moet gedaan worden, maar hoeft je leven niet over te nemen.

 

Rewarding work (Dankbaar of Lonend werk)

Dit is waar de prioriteiten van andere mensen je toch meer energie geven, bijvoorbeeld werken met verschillende collega's of klanten, het leren van nieuwe vaardigheden op vraag van je manager, of eens iets voor je partner doen dat je normaalgezien niet als leuk bestempelt. Tijdens de wereldbeker heb ik zo met mijn partner naar de matchen van België gekeken :-) Hier is de beloning meer extrinsiek want het gaat in eerste instantie over de behoeften van een ander waar aan voldaan wordt. Langs de andere kant zit er ook iets voor jezelf in want uiteindelijk geeft het je wel energie.

 

Dit is een goed kwadrant om in te vertoeven. Je zal je waarschijnlijk niet al te ellendig voelen als je het grootste deel van je tijd hier spendeert, en langs de andere kant zal je je ook weer niet geweldig voelen want je spendeert nog steeds voornamelijk energie aan andermans prioriteiten. Als je merkt dat dit kwadrant je leven domineert, zou je kunnen nagaan hoe je die activiteiten lichtjes kan aanpassen zodat ze meer naar rechts schuiven op het kwadrant. Hoe kan je deze activiteiten beter afstemmen op je eigen prioriteiten?

 

Fun and Purpose (Plezier en Zingeving)

Het kwadrant rechtsboven is datgene waarnaar mensen verwijzen als ze het hebben over ‘je ziel en zaligheid volgen’. Dit is de zoete en hemelse plaats waar datgene wat het belangrijkst is voor jou connecteert met datgene wat je energie en vleugels geeft, je doet stralen, je in vuur en vlam zet, en het gevoel geeft verliefd te zijn op het leven. Ook hier is het zo dat deze activiteiten voor ieder verschillend kunnen zijn: ontdekkingstochten, avontuur, bijleren en persoonlijke ontwikkeling, kunst en cultuur, verbinden met je familie en vrienden, ...

Het is niet alleen het plezier, noch simpelweg de zinvolheid die het tot een betoverende gevoel maken. Het is de magische plek waar die twee bij elkaar komen.

Als ons leven het meest uit-balans voelt ligt het waarschijnlijk aan het feit dat ‘Plezier en Zingeving’ niet voldoende aanwezig is. We worden te veel afgeleid door de prioriteiten van anderen en de taken die simpelweg gedaan moeten worden. Tegen de tijd dat deze 2 zaken opgenomen en afgehandeld zijn schiet er dikwijls niet veel tijd meer over om bezig te zijn met onze eigen prioriteiten en die zaken die ons plezier, zingeving en energie geven...

In de volgende blog zal ingegaan worden op hoe je meer balans kan krijgen en het belang van tijd te investeren in ‘Plezier en Zingeving’.

 

Call to action

Als je naar de verschillende kwadranten kijkt, welke activiteiten plaats je dan waar in de grafiek?

Hoe ziet je overall energie balans er dan uit?

Welk gevoel krijg je bij dit resultaat?

Aarzel zeker niet om dit te posten of via een privé berichtje naar me te sturen.

 

 

Proost, op meer work-life balans,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#worklifebalans #energie #calltoaction #geluk