Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe thuiswerken zonder afgeleid te worden?

Hoe thuiswerken zonder afgeleid te worden?

 

Heerlijk, dat thuiswerken. Iets dat veel ondernemers en freelancers al doen, zie je nu ook werknemers steeds vaker doen. Vaak ideaal omdat j e lekker je eigen tijd kunt indelen of je werk makkelijker kunt combineren met je gezin. Daarbij word je ook niet continu afgeleid door je collega’s en kun je lekker doorwerken. Maar is het ook voor jou weggelegd? Of ben je thuis juist sneller afgeleid?

De voordelen van thuiswerken zijn tegelijkertijd ook de valkuilen. Je kunt je eigen tijd indelen, maar daardoor kun je ook te ongestructureerd worden waardoor je weinig voor elkaar krijgt. Slim omgaan met je tijd is een hele kunst.

Je hebt dan wel geen afleiding van je collega’s, maar er zijn genoeg andere afleidingen en verleidingen thuis. Denk aan je kinderen, je kat die over het toetsenbord wandelt, het huishouden, de boodschappen, maar ook niet te vergeten de digitale afleidingen; even dat YouTube filmpje kijken of die Whatsapp berichtjes lezen!

Een andere valkuil kan juist zijn dat je te weinig pauzes neemt als je thuis werkt. Hierdoor werk je vaak veel te lang achter elkaar door, wat op den duur kan zorgen voor minder productiviteit en motivatie.

Toch kan thuiswerken - als je het goed doet - heel veel voordelen hebben. Het kan zorgen voor meer rust, meer productiviteit en een gevoel van vrijheid. Met deze 6 tips wordt ook jouw thuiswerkdag productief, leuk en motiverend!

Hoe thuiswerken zonder afleiding?

 

Creëer structuur in je dag

Hoe leuk de vrijheid van thuiswerken ook lijkt, er moet toch gewerkt worden. Met een goede dosis discipline kun je er echter wel voor zorgen dat je productiever werkt en wellicht dus ook minder lang hoeft te werken.

Dit begint allemaal met het creëren van een structuur in je dag. Het maakt niet zo veel uit wat die structuur is, als je maar goede afspraken maakt met jezelf die voor jou haalbaar zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag om 9 uur aan je bureau zit of begin de dag met motiverende ochtendrituelen.

Het is verleidelijk om de hele dag lekker in je joggingbroek te werken, maar de meeste mensen zullen zich frisser en energieker voelen als ze doen alsof ze naar kantoor gaan. Dus douchen, aankleden, even buiten een rondje lopen en je zult je al veel beter kunnen concentreren.

Ten slotte is het belangrijk dat je jouw eigen werktijden beschermt. Op welke tijden ben jij het meest productief? Voor velen is dat de ochtend, maar voor sommige kan dat ook juist de avond zijn. Het voordeel van thuiswerken is dat je dit zelf kunt indelen, maar zorg dan wel dat je in die werktijden ook niet afgeleid kunt worden. Als je leert om je tijd goed in te delen en je energie te bewaken, dan wordt thuiswerken een stuk leuker!

 

Creëer je eigen werkplek in huis

Creëer een fijne plek voor jezelf waar jij je goed kunt concentreren. Over het algemeen zorgt een ruime opgeruimde kamer voor meer productiviteit en minder afleidingen. Het is misschien verleidelijk om met je laptop op de bank te ploffen of aan de keukentafel te gaan zitten, maar dit gaat meestal niet ten goede van je productiviteit en energie.

Zorg ook voor de juiste werksfeer bij jou thuis. Hoe werk jij het meest productief? Moet het doodstil zijn of heb je liever muziek op de achtergrond? Zorg dat er genoeg daglicht binnenkomt en dat je op een plek zit waar je ongestoord kunt werken.

 

Bouw blokken van productiviteit

Alleen als je af en toe een paar uur lekker achter elkaar kunt doorwerken kun je echt iets voor elkaar krijgen. Omdat er veel afleidingen kunnen zijn thuis, is het soms lastig om in die flow te komen. Misschien lopen er kinderen rond of heb je de neiging om tussendoor allemaal huishoudelijke taken te doen.

Maar door regelmatig een paar uur achter elkaar te werken zonder afleidingen, geef je jezelf de kans om echt goed productief te zijn en het beste uit jezelf te halen. Je zult merken dat je dan ook veel meer voldoening ervaart aan het eind van de dag.

Focus per dag op maximaal drie resultaten die je wilt bereiken. Op deze manier maak je de stappen die je wilt maken behapbaar en kun je een stuk efficiënter te werk gaan.

 

Minimaliseer digitale afleidingen

Om jouw blokken van productiviteit zo goed mogelijk te optimaliseren is het van belang dat je zo min mogelijk digitale afleidingen hebt. Schakel alle mogelijke afleidingen dus even uit!

Zet je mobiel uit of op vliegtuigstand. Je baas of collega’s willen misschien dat je bereikbaar bent, maar ze willen ook dat je goed werk aflevert! Een paar uurtjes niet bereikbaar zijn heeft echt geen vervelende gevolgen, maar zal juist ten goede zijn van je productiviteit en je kwaliteit.

Hetzelfde geldt voor je e-mail. Veel mensen hebben tegenwoordig continu hun e-mail openstaan, waardoor ze de hele tijd afgeleid worden door werkmails. Om vervolgens weer in je concentratie flow te komen kost gewoon heel veel tijd en energie. Het beste is om op vaste momenten op de dag je e-mail te checken. Zorg er dus ook voor dat je de e-mail meldingen op je mobiel uitschakelt.

Als laatste is het een goed idee om zo min mogelijk tabbladen op je computer open te hebben staan. Open alleen de tabbladen die je nodig hebt voor de taak waar je de komende uren mee bezig gaat. Sluit de rest allemaal af, zodat je rust in je hoofd creëert en je je op één taak kunt focussen.

 

Neem minipauzes

Voor thuiswerkers kan het ook een valkuil zijn om te weinig pauzes te nemen en veel te lang achter elkaar door te werken. Maar ook als je thuis werkt mag je gewoon pauze nemen. Het is zelfs goed om ieder uur of iedere 50 minuten even pauze te nemen, al is het alleen maar om even je benen te strekken en niet zo lang achter elkaar te zitten. Daarbij zorgen deze minipauzes er ook voor dat je langer productief kunt werken gedurende de dag.

Een handige tool hiervoor is de Tomato Timer, gebaseerd op de Pomodoro techniek. Met deze timer kun je om de bepaalde tijd een wekker zetten, waarin je een pauze moet nemen. Je kunt zelf bepalen hoelang de werk- en pauzetijd is. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 50 minuten te werken en dan 10 minuten pauze te nemen. Kijk ook eens op www.tomato-timer.com.

Ga in die korte pauzes even weg van je bezigheden, je computer en je bureau. Haal even een frisse neus buiten of doe wat rek en strek oefeningen. Gun jezelf wat rust. Je zult merken dat je frisser terugkomt en met meer focus en concentratie verder kunt werken.

 

Geen concentratie? Kom in beweging!

Iedereen heeft wel eens dagen of momenten waarop je je minder goed kunt concentreren. Op zo’n moment is het soms beter om je werk even te laten liggen en wat anders te gaan doen. Het voordeel van thuiswerken is dat je in de positie bent om je eigen tijd in te delen en er nu dus ook voor kunt kiezen om even iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld even een rondje hardlopen, doe wat yoga oefeningen of maak een wandeling met je hond.

Als je geen concentratie hebt is het goed om je lichaam even aan het werk te zetten. Dit is niet alleen heel goed voor je lichaam, maar hiermee creëer je ook weer meer rust en helderheid in je hoofd. Nadien zal je weer meer concentratie hebben!

Proost, op een productieve thuiswerkdag, zonder afleiding

Annelies

 

Wat heeft deze blog je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#thuiswerk #productiviteit #werkenvanthuis #blijfinuvkot

Breng structuur in je dag

Bouw met productiviteitsblokken

Creƫer je eigen werkplek in huis

Minimaliseer digitale afleidingen

Neem mini-pauzes

Geen concentratie? Kom in beweging