Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe ga je om met vervelende collega's?

Hoe ga je om met vervelende collega's?

 

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met irritant en uitermate vervelend gedrag van een collega. Misschien heb je je ook al rot geërgerd aan een collega die maar bleef kletsen, terwijl jij rustig je werk aan het doen was of was er een collega die nooit een woord durfde te zeggen tijdens een vergadering. Mogelijk ben je deze collega’s gaan negeren en misschien heb je geweigerd om nog met ze samen te werken. Dit is natuurlijk geen constructieve oplossing voor het ‘probleem.’ Het kan jou veel meer inzicht geven door te gaan kijken waarom bepaalde collega’s bepaald gedrag vertonen waar jij je aan stoort. Niks zeggen en iemand negeren in de hoop dat die persoon zijn of haar gedrag zal veranderen, is weinig zinvol. Die ander is zich vaak van geen kwaad bewust, terwijl jij al complete dialogen in je hoofd hebt afgespeeld waarin je jouw collega eens flink de les spelt. Meestal is het zo dat jij je mateloos irriteert aan de ander, omdat hij of zij een eigenschap bezit die jij zelf ook graag zou willen hebben. Ga dit dus eens bij jezelf na. Wat is er aan het gedrag van de ander dat jij stiekem bewondert of waar je op sommige momenten zelfs afgunst voor voelt? Als dit echter niet het geval is en de ander is echt heel erg vervelend bezig, dan zijn er verschillende tactieken die je toe kunt passen om de communicatie met deze collega beter te laten verlopen.

Doe geen aannames

Iedereen is anders. Met sommige collega’s heb je direct een klik en aan de ander kun je je mateloos ergeren, omdat jullie zo verschillend zijn of juist heel erg op elkaar lijken. Het is echter van belang om er vanuit te gaan dat niemand bewust jouw dag wil verzieken. Ga niet invullen wat een ander denkt of voelt. Je weet  gewoonweg niet wat de ander denkt zolang je er niet mee gepraat hebt. Doe dus geen aannames die enkel gebaseerd zijn op jouw eigen gedachten. Probeer je eens in te leven in de ander en neem de tijd om die ‘vervelende’ collega wat beter te leren kennen. Zo leer je wat de ander beweegt en waarom hij of zij op een bepaalde manier communiceert. Wanneer je je hiervoor openstelt, zal de ander jou ook sneller tegemoetkomen. Uiteindelijk zul je beter met elkaar overweg kunnen, wat ook weer een gunstige uitwerking heeft op de rest van het team.

Pick your battles

Wanneer je constant gefocust bent op de irritante acties van jouw collega, belemmert het jou in je functioneren. Vraag jezelf af of je het probleem niet groter maakt dan het is. Ga niet op alle slakken zout leggen en probeer de irritatie eens van je af te laten glijden door je te focussen op je ademhaling met je ogen dicht, zodat je niet ziet wat jouw collega aan het doen is. Vraag je af of het vervelende gedrag een probleem is dat jou in je werkzaamheden raakt, of dat het eigenlijk niets met jouw taken te maken heeft. In dat laatste geval, is het beter om de situatie door jouw leidinggevende op te laten lossen. Wanneer jij het vervelende gedrag van je collega je dag laat vergallen, kost dit je veel meer energie dan om het gewoon af en toe eens te laten gaan. Je kunt de ander toch niet zomaar veranderen, maar je kunt er wel met elkaar over in gesprek gaan.

Bespreek de situatie met je collega

Wanneer je voelt dat de irritatie te groot wordt of dat ook andere collega’s last hebben van het vervelende gedrag, kun je je collega even apart nemen op een moment dat je beiden rustig aan het werk bent. Vertel dat je je aan bepaald gedrag irriteert en beschrijf dit in de ik-vorm. Dus: ‘Ik merk dat ik me erger wanneer je constant het woord neemt tijdens ons wekelijkse teamoverleg. Dat vind ik vervelend, omdat ik dan niet de kans krijg zelf een vraag te stellen of iets in te brengen. Bovendien voel ik me dan niet gezien en gehoord.’ Geef vervolgens aan wat je dan wel graag zou willen zien bij de ander: ‘Ik zou het fijn vinden als je mij en andere collega’s de volgende keer de ruimte geeft om ook hun verhaal te doen. Dat geeft mij het gevoel dat je mijn inbreng ook waardeert.’ Vraag dan bij je collega na of hij of zij zich in het gedrag herkent en of jouw gevoel hierin klopt. Probeer echt te luisteren en ga niet direct met verwijten strooien. De ander zal zich 9 van de 10 keer niet eens bewust zijn van het voor jou zo vervelende gedrag en zal proberen samen met jou een oplossing te zoeken om ervoor te zorgen dat het niet meer zo vaak voorkomt.

Vraag hulp aan je leidinggevende

Ben je persoonlijk in gesprek gegaan met je collega, maar blijft het vervelende gedrag aanhouden? En ben je bang dat je die collega de volgende keer aanvliegt wanneer de irritatie te hoog bij je oploopt? Vraag dan hulp aan je leidinggevende. Vertel zo objectief mogelijk waar je last van hebt en geef duidelijke voorbeelden. Geef aan dat je zelf al in gesprek bent gegaan met die collega, maar dat er niet goed naar je geluisterd wordt en de irritatie aanwezig blijft. Laat aan je leidinggevende merken dat je de situatie op een fijne en positieve manier wilt oplossen en vraag of deze je hierbij wil ondersteunen. De leidinggevende heeft natuurlijk een andere positie dan een rechtstreekse collega en kan enige druk zetten op het gedrag van de collega die jou of jullie team overlast bezorgd.

Allerlaatste redmiddel: Neem ontslag

Worden jouw grenzen constant overschreden door die ene vervelende collega, ondanks dat je ze steeds duidelijk hebt aangegeven en heb je te maken met een echte pestkop? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij iedere dag met tegenzin naar je werk gaat, omdat je niet weet wat die ene collega nu weer gaat zeggen en doen om jou dwars te zitten. Dit kost je onnodig veel energie en stress en zorgt ervoor dat jij totaal niet meer op je best kunt functioneren in die betreffende job. Je zou echt niet de eerste zijn die om wille van het gedrag van een collega een (fijne) job verlaat. In sommige gevallen is het ook het gedrag van je leidinggevende dat ervoor zorgt dat je er de stekker uit trekt. Ik hoor hier regelmatig verhalen over in mijn praktijk.

Dus: als allerlaatste redmiddel kan het daarom verstandig zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Waar je van tevoren wel goed bekijkt hoe hecht het team is en hoe close de collega’s met elkaar samenwerken. Je kunt zelfs vragen of je eerst een dagje mee mag lopen om de sfeer te proeven. Een nieuwe job staat voor nieuwe kansen.

Hoe ga je het aanpakken, samenwerken met een vervelende collega?

Hoe loopt de samenwerking met je collega’s?

Hoe beoordeel je de samenwerking met je baas?

Met wie in je professionele omgeving heb je het meeste ‘last’?

Wat doet die persoon dat jou in de irritatie drijft?

Het gedrag dat de ander stelt, dat jij niet leuk vindt, wat kan je daaruit afleiden over jezelf?

Welke stappen ben je bereid om te nemen om de relatie beter te maken?
Met wie wil je dit graag bespreken die je hierin kan ondersteunen?

Proost, op een fijne samenwerking,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Communicatietechnieken #gesprekstactieken #lastigecollega #stress #bemoeizucht #opencommunicatie #harmonie #communicatie #ontslag

Inleiding

Doe geen aannames + Pick your battles

Bespreek de situatie met je collega

Vraag hulp aan je leidinggevende

Allerlaatste redmiddel: Neem ontslag